Gereksiz antibiyotiği bitirecek test yolda

Bilimsel Çalışmalar
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Teknopark’ta yürütülen bir çalışma kapsamında, gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak amacıyla test geliştirildi.  BÜ Çevre Biliml...
EMOJİLE

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Teknopark’ta yürütülen bir çalışma kapsamında, gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak amacıyla test geliştirildi. 

BÜ Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar İnce, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek amacıyla yürütülen “Boğaz Sürüntüsünde A Grubu Beta Hemolitik Streptokok Tespiti İçin PCR Tabanlı Bir Kit Geliştirilmesi” ve “Hastane Enfeksiyonu Etkenlerinin Hızlı Tespiti İçin Otomatize Moleküler Analiz Cihaz ve Kitlerinin Geliştirilmesi” çalışmalarının, kısa zamanda hastaların hizmetine sunulacağını belirtti.

Prof. İnce, Türkiye’de antibiyotik kullanımının çok yaygın olduğunu, testle yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçileceğini söyledi.

Prof. İnce, Türkiye’de antibiyotik kullanımının çok yaygın olduğunu, testle yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçileceğini söyledi.

İkinci aşamada antibiyotik reçeteye yazılmadan önce bu testin uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

İlaç kullanımının kısıtlanması ve gerekli olmayan durumlarda antibiyotik verilmemesinin önemine değinen İnce, bu çalışmayla yalnızca maliyet bazında değil, geliştirilen kitin özgünlüğü ve hassasiyeti yönünden de olumlu sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.

Sahada yapılan karşılaştırma testlerinin de başarılıyla sonuçlandığını anlatan İnce, “Bu ürünle ilgili patent başvurularımızı gerçekleştirdik ve Sağlık Bakanlığı da çalışmamıza desteğini sundu. Test, sosyal güvenlik sisteminin ödeyeceği işlemler arasına alındı” dedi.

HASTANE ENFEKSİYONU PROJESİ PATENT BEKLİYOR

Ön çalışmaları yapılan “Hastane Enfeksiyonu Etkenlerinin Hızlı Tespiti İçin Otomatize Moleküler Analiz Cihaz ve Kitlerinin Geliştirilmesi” projesinin de sonuçlandığında patent başvurusunun gerçekleştirileceğini anlatan İnce, “Medipol Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çapa Tıp Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun da içinde olduğu bir yapı içinde yürütülen projemizle Türkiye’de ve dünyada büyük bir önem taşıyan bu sorunu yetkin ve ekonomik olarak çözmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.