Erkekler Giderek Kadınsılaşıyor

Bilimsel Çalışmalar
KAKAD’ın Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ve Ekolojik Enerji A.Ş.’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 3. UKAY Kongresi’nde, atık çıkarmadan üretim yapmak...
EMOJİLE

KAKAD’ın Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ve Ekolojik Enerji A.Ş.’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 3. UKAY Kongresi’nde, atık çıkarmadan üretim yapmak veya üretilen atığı çevreye zarar vermeyecek düzeylere düşürülerek yok edilmesi konularında görüşler bildirildi.

Kongrede, artan çevre kirliliğinin insan sağlığını tehdit ettiğine, kanser vakalarını artırdığına, bozulan hormonel yapı nedeniyle dünyanın giderek dişileştiğine ve buna bağlı olarak son yıllarda İngiltere’de en çok yapılan ameliyatın erkeklerde meme küçültme operasyonları olduğuna dikkat çekildi.

KANSER ARTIYOR HORMONEL YAPILAR BOZULUYOR

İngiltere’de "Imperial College"da çalışan, Prof. Dr. Mustafa Djamgoz, yüzde 10-15 genetik faktörün etkili olduğu kanserde geri kalan faktörün çere ve hayat sitilinden kaynaklandığını ifade ederek, "Kanser artık

modern hayatın bir parçası. Astım, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklardan biri olarak kabul etmeli ve kanserle

yaşamayı öğrenmeliyiz. Batı dünyasında kanser oranı yüzde 30’larda iken bugün bu oran yüzde 40’a ulaşmıştır" diye konuştu. KKTC’de 1990-2004 yılları arasında yapılan kanser araştırmasında ortaya çıkan sonuçları anlatan Djamöz, özetle şunları söyledi:

"Toprak analizlerinde, kurşun, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metalar oldunu tespit ettik. Kurşun özellikle

 

çocuklar olmak üzere halk sağlığını tehdit etmektedir.

Kadmiyum konsorejen olarak bilinmektedir. Arseniğin ise bir çok önemli sağlık sorunlarının yanı sıra kansere neden olmaktadır. KKTC’de açık havada yakılan çöpler, büyük sayıda oluşan araba aküleri ve fosil yakıtlar ile çalışan elektrik santralleri de kanser vakalarının oluşumunda etki etmektedir."

ERKEKLERDE MEME KÜÇÜLTME AMELİYATLARI ARTIYOR

Dünyanın giderek dişileştiğine de dikkat çeken Djamgöz, özellikle tıbbi atıkların buna neden olduğunu belirterek, "Hormonel ilaçlar en düşük dozda çalışır. Toprağa ve suya karışan atıklar sadece insanların değil hayvanların da hormonları etkiliyor. Hayvanlarda bu değişim yılardır görülüyor. Hormon bozucu kimyasal maddeler erkeklerde kısırlığı arttırıyor. Son yılarda İngiltere’de en çok yapılan ameliyat erkeklerde meme küçültme operasyonlarıdır" diye konuştu.