Kapalı alanlarda, fitness salonlarında yapılan sporlar, açık havada yapılanlar kadar insan vücuduna pozitif katkı vermez. Örneğin koşuyorsunuz, bir koşu bandında spor yapmanız altınızda; aynı zeminin döndüğü ve sizin de aynı yere bakarak koşmanızdan başka bir şey değildir. Vücut ve kalp damar sistemi aynı şekilde çalışır. Oysa dışarıda koştuğunuzda vücut aynı şekilde hareket eder ama ayağınızın ucuna baktığınız zaman; çukurlar, çamurlu bölgeler, çimenler görürsünüz. Zigzag yapılı, hafif sıçramalısınız . Bunları beyniniz algılayarak kaç adım atacağınızı ne kadar sıçrayacağınızı size anında tembih eder. Bu koordinasyonu kapalı alanda sağlayamazsınız.
Düzenli egzersiz insan hayatını tehdit eden hastalıkları nasıl engelliyor?
Hipertansiyon: Kan basıncının dengelenmesinde egzersizin yeri çok büyük. Tansiyonun düşmesine ve kullanılan ilaçların etkisinin kolay olmasına yardıma olur.
Kolesterol: Kolesterol ilaçla düşer. Ancak egzersiz yapan insanlarda daha kolay düşer. Hatta az yüksekse belki de hiç ilaca gerek kalmadan sadece egzersizle kolesterol normal seviyeye iner.
Diyabet: Tedavinin, ilaçların, insülinin verilen dozlarının iyi etki etmesi için egzersiz yardımcı bir rol oynar.
Obezite: Aşırı kilo hiçbir zaman sadece rejim yapmakla ortadan kalkmaz. Egzersizin ve diyetin mutlaka bir arada olması gerekir.
Sigara: Sigara bırakıldığı zaman yerine bir egzersiz konulmazsa tekrar başlamak kaçınılmazdır. Egzersiz sigaranın bırakılmasına yardımcı olu
Tok karnına yapmayın
Piknik esnasında spor yapmak ülkemizdeki en büyük yanlışlardan biridir. İnsanlar ızgaralarını hazırlayıp yerler, sonra da koşarlar. En kötü şey tok karnına spor yapmaktır. Oysa spor yapmadan 2 saat evvel yemelisiniz ve alkol almamalısınız. Spor başlayana kadar olan sürede bol su içmelisiniz. Çünkü spor vücut sıvınızı yüzde 25 oranında azaltır. Daha hızlı kana geçtiği için de soğuk su içmelisiniz.
Prof.Dr. Ömer Faruk Taşer