Ekmek ile ilgili bu bilgiler şaşırtıyor!

Bilimsel Çalışmalar
Haber3’ün haberine göre, İngiliz Daily Mail gazetesi, bağırsak kanseri, şişkinlik, obezite ve baş ağrısı gibi birçok rahatsızlığın sorumlusu olarak görülen ekmek tüketiminin zararlı olup olmadığ...
EMOJİLE

Haber3’ün haberine göre, İngiliz Daily Mail gazetesi, bağırsak kanseri, şişkinlik, obezite ve baş ağrısı gibi birçok rahatsızlığın sorumlusu olarak görülen ekmek tüketiminin zararlı olup olmadığını beslenme uzmanlarına sordu.

1. Ekmek vücutta sindirilirken glikoza dönüşerek beynin serotonin ihtiyacını karşılıyor.

2. 1961’den bu yana hızlandırılan pişirme süresi nedeniyle raf ömrü yükseltilen ekmeklerin sindirimi zorlaştı. Ekmek mayasının fermantasyon süresindeki kısalma bağırsaktaki bakterilerin dengesini bozdu.

3. Mide fazla yemek için uygun değil; bu yüzden meyve ve sebzeden çok sonra tüketilmeye başlanan ekmeğin sindirilmesi daha zor.

4. Tatillerde tüketilen farklı ekmeklerdeki bakteriler de bağırsak problemini tetikliyor.

5. Glütene alerjik olduğu için beyaz ekmek tüketmeyenler, lif oranı yüksek tam tahıllı ekmeklerden de rahatsız olabiliyor.

6. Her bünye farklı ekmeği sindirmeye daha uygun. Bu yüzden ekmeğin evde pişirilmesi de en sağlıklı yol olabilir.

Buğday ekmeği

Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

Kepek ekmeği

Kepek ekmeği, hem bol miktarda vitamin içeriyor, hem de sindirim yollarını rahatlatıyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, ‘epek ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, bir sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır. Çünkü, sağlık açısından çok faydalı vitaminler içeren buğdayın besin değeri, öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması nedeniyle azalıyor’ dedi

‘Buğday, sağlık açısından yararlı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor.’