Doktorların çoğu hastaları kandırıyor

Bilimsel Çalışmalar
Oxford ve Southampton üniversitelerinden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre doktorların yüzde 97’si, hastalığa etkisi olmadığını bildikleri halde, iyileşme inancı oluşturduğu için "...
EMOJİLE

Oxford ve Southampton üniversitelerinden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre doktorların yüzde 97’si, hastalığa etkisi olmadığını bildikleri halde, iyileşme inancı oluşturduğu için "plasebo etkisi yapan ilaç" ya da gereksiz tahlil önerdiğini itiraf etti. Araştırmaya göre, doktorların yaklaşık yüzde 12’si hastalarına, tuzlu su ya da şeker takviyesi gibi hiçbir etkisi olmayan ”saf plasebolar” yazdı.

Araştırmaya imza atanlardan Jeremy Howick, doktorların plaseboların psikolojik etki sağlayarak, hastalara yardım edebileceğini düşündüğünü ifade etti. Bilim adamlarından George Lewith de plasebonun sinir sisteminde doğal ağrı kesicilerin salgılanmasını sağladığını söyledi. Plaseboya "mantık dışı" damgası vurulduğunu belirten Lewith, etik ve ekonomik plasebolara ilişkin araştırmalar yapılması çağrısında bulundu.

Farmakolojik açıdan vücutta meydana gelen hastalığın iyileşmesine yönelik hiçbir etkisi olmayan plaseboların, kişinin iyileşmesini daha çok "telkin" yöntemiyle sağladığı sanılıyor. "Plasebo etkisi yapan ilaçlara" örnek olarak ise bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olan, ancak viral enfeksiyonlarda hastaya verilen antibiyotikler gösteriliyor.

İngiltere’de plaseboya başvurmak ancak klinik testlerde etik sayılıyor. İngiliz Tıp Derneği’ne göre, plasebo yazmak hastayı kandırmak anlamına geliyor.

AA