Amerika’da araştırma yürüten bir grup tıp uzmanı, diyabet hastalarındaki tedavisi zor yaraların sinek larvalarının desteğiyle daha hızlı iyileştirilebileceğini ispatladı.
Diyabetlilerde görülen yaralar, geleneksel tedavide enfekte ya da ölü dokuların tamamen çıkarılması (debridman) yöntemiyle iyileştiriliyor ancak yaraların iyileşmesi sürecinde sorunlar çıkabiliyor.
Konuyla ilgili araştırmalarının sonuçlarını Chicago’da bir bilimsel toplantıda sunan doktor Lawrence Eron, yaralarda kurtçuklarla debridman yapılmasının son derece etkili sonuçlar verdiğini, sadece bir seanstan sonra yaraların daha iyi göründüğünü söyledi.
Kurtçuklarla tedavi edilen hastaların hepsinin, uzuvlarda kan dolaşımını azaltan bir tür damar hastalığından muzdarip oldukları ve bazılarının beş yıldır iyileşmeyen inatçı yaraları olduğu kaydediliyor. Tedavi sonucu hastaların büyük bölümünde, ciddi oranda iyileşme görüldüğü açıklandı.
Tedavi süresince doktorların, yaralara 50 ila 100 tane "Lucilia sericata" (yeşil şişe sineği) larvası bıraktıkları ve iki günde bir kurtçukların temizlenerek yenilerinin yerleştirildiği, bu nöbet değişiminin beş kez tekrarlandığı vurgulandı.
Larvaların salgılarıyla ölü dokuları sıvılaştırdığı ve daha sonra bununla beslendikleri kaydediliyor. Bu süreçte yaraların temizlendiği ve kurtçukların salgıları sayesinde yarada granülasyon dokusu (iyileşmeyi sağlayan doku) gelişmeye başladığı belirtiliyor.
Eron ve ekibinin, 37 diyabet hastasında denediği yöntemin sonuçlarının henüz bağımsız araştırmacılar tarafından sınanmadığı bildirildi.
Trt.net.tr