Depresyon kalp krizi riskini ikiye katlıyor

Bilimsel Çalışmalar
Akşam’da yer alan ahbere göre, depresyonda ortaya çıkan; uykusuzluk, hassasiyet, hiçbir şeyden zevk alamama, sürekli yorgunluk ve özgüven eksikliği gibi belirtiler, kalp sağlığını da olumsuz etk...
EMOJİLE

Akşam’da yer alan ahbere göre, depresyonda ortaya çıkan; uykusuzluk, hassasiyet, hiçbir şeyden zevk alamama, sürekli yorgunluk ve özgüven eksikliği gibi belirtiler, kalp sağlığını da olumsuz etkiliyor. Kalp krizleri, genelde pazartesi günleri sabaha karşı saatlerde gerçekleşir. Bu da hafta başında stresin en yoğun olduğu dönemdir. Krizlerde en düşük yoğunluk, cumartesi günleridir. Depresyon kişinin taşıdığı diğer kalp damar hastalığı risklerinden bağımsız olarak kalp krizi riskini artırmaktadır. Depresyon belirtileri olan bir kişinin, depresyonda olmayan bir kişiye göre kalp krizi geçirme riski, 2 kat daha fazladır. Bu riskin pasif sigara içiciliğinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. 

Ani ölüme neden 

Ani kalp ölümleri, kişilerin gerilimli ve depresif şikayetlerinin olduğu dönemlerle paralellik göstermektedir. Stres de, ani kalp ölümlerinde olumsuz etkisi bulunan bir faktördür. Ani kalp ölümlerini tetikleyen temel faktör vücuttaki gelişen stres kaynaklı hormonal durumdur. Başta kortizol olmak üzere, adrenalin deşarjı artış gösterir. Bu da, nabız ve tansiyonu yükselterek, hayati olabilecek ritim bozukluklarına yol açabilmektedir. Ayrıca yine bu nedenle kalp damarlarında damar sertliği başlamış kişilerde ani plak yırtılmasına yol açarak, kalp krizine neden olmaktadır. Bu olayda en önemli faktör, bu riskin önceden öngörülebilir olmayışıdır. Dolayısıyla yoğun strese maruz kalan hangi kişilerin ani ölüm riski ile karşı karşıya kalabileceği önceden tahmin edilememektedir. Stres ile birlikte; kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon, sigara içiciliği, aşırı kilo gibi faktörler de mevcutsa, kişilerin daha büyük bir risk altında olduğunu söylemek mümkündür. Depresyon kadınları daha çok etkileyen bir risk faktörüdür. Depresyon altındaki kadınların ani kardiyak ölüm riski, 2.5 kat artmaktadır. 

Stres altında mısınız?  

-Kendinizden hoşnut değil misiniz? 

– Kendinizi yetersiz ve günlük sorunlarla baş edemeyecek kadar güçsüz mü hissediyorsunuz? 

– Baş ağrılarınız, gerginlik ve kas ağrılarınız mevcut mu? 

– Konsantrasyon eksikliği ve bellek bozukluğunuz mu var? 

– Mide şikayetleriniz var mı? 

– Deri döküntüleriniz var mı? 

– Çarpıntı ve aşırı terleme sorununuz var mı? 

– Enerjinizin azaldığını hissediyor musunuz? 

– Uykuya dalmada ve yeterli uyku uyuyamama ile ilgili sorununuz var mı? 

– Alkol alımınızda artış oldu mu? 

Bu sorulardan iki ya da daha fazlasına ‘evet’ yanıtını veriyorsanız, bu durum stres altına olduğunuzun bir göstergesidir.  

Öfkenizi kontrol altında tutun 

-Öncelikle stres altında olduğunuzun farkına varın.  

– Rahatlamak için kendinize zaman ayırın.  

– Haftanın 3-4 günü düzenli egzersiz yapın.  

– Uykunuza dikkat edin, düzenli uyuyun.

İş stresinden uzaklaşmak için kafeinsiz kahve tüketin, bitki çayı için ve yemek arasında işten uzak kalıcı kısa yürüyüşler yapın.  

Derin nefes, gevşeme ve kontrollü rahatlama egzersizleri yapın.

Güzel bir manzara seyredin ve güzel bir müzik dinleyin.