Deprem Sonrası Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat!

Bilimsel Çalışmalar
Burada yaşamak zorunda kalanlar bazı önlemler alabilir ve hastalık riskini azaltabilir. Van’da meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan depremin yaraları sarılıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ...
EMOJİLE

Burada yaşamak zorunda kalanlar bazı önlemler alabilir ve hastalık riskini azaltabilir.

Van’da meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan depremin yaraları sarılıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken evlerini kaybeden insanlar da çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Hem bölge halkı hem de arama kurtarma ekiplerine doktorların bir uyarısı var: Bulaşıcı hastalıklara dikkat! Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, deprem sonrası enfeksiyon görülebileceğini ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini anlatıyor.

Doğal afetler sonucunda çok sayıda insan kısa sürede hayatını kaybediyor, canlı hayvan, ekili alanlar ve gıda maddesi telef oluyor, kanalizasyon, su şebekesi, yollar, iletişim sistemleri ve altyapı tesisleri büyük çapta hasar görüyor. Bunların sonucunda da su kaynaklarına kanalizasyon karışıyor. Ölmüş insan ve hayvanların cesetleri bir süre sonra kokuşup mikroorganizmaların üremesi ve çoğalması için uygun ortam oluşturuyor.

Yaralı insanların tedavisi uygun şekilde yapılamıyor. Sağlıklı gıda, içme ve kullanma suyu temin edilemiyor. Bu olumsuz şartların ortaya çıkmasıyla birlikte afete maruz kalan bölgede bazı bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığında artış oluyor. Eğer bu durum uzun sürerse ciddi salgın hastalıklar ve insan ölümleri görülebilir. Bu nedenle olumsuz şartların hızla ortadan kaldırılması ve yaraların hızlı bir şekilde sarılması çok önemli.

Sular mutlaka kaynatılmalı

Temiz su ve gıda maddelerinin sağlanmasındaki zorluklara bağlı olarak ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateş gibi bulaşıcı hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri görülebilir. Deprem sırasında su şebekesinde meydana gelen hasarlar ve suya kanalizasyon karışımı ciddi tehlike oluşturuyor. Güvenilirliği konusunda açıklama yapılmadan şebeke suyunun kullanılmaması gerekir. Temizliğinden emin olunmayan suların kullanımı zorunluysa mutlaka kaynatılarak kullanılmalı.

Mevsimin kış olmasına bağlı olarak ortaya çıkan; grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatürre gibi üst ve alt solunum yolu hastalıkları ve menenjit olma ihtimali de yüksek. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve önceden herhangi bir kronik hastalığı olanlar daha büyük bir risk altında bulunuyor.

Enkazlara dikkat!

Çalışmalar uzadıkça enkaz altında hayatını kaybedenlerin bedenlerinde meydana gelebilecek çürüme, kokuşma ve bunlardan hastalık yayılması da ayrı bir risk. Kış şartları sıcak mevsimlere göre bir avantaj. Sıcaklardaki gibi olmasa da hastalıklarda artış beklenir. Önlem olarak enkaz çalışmalarının bir an önce tamamlanması, çöplerin kaldırılması ve gerektiğinde ilaçlama yapılması gerekiyor.

Arama kurtarma gönüllüleri aşılanmalı

Depremzedeler kadar olmasa bile görevli ve gönüllüler için de riskler söz konusu. Çalışmalara katılanlar son beş yıl içinde tetanos aşısı olmamışsa bir doz tetanos aşısı yaptırmalı. Çalışmalar sırasında ölü ve yaralıların vücut sıvılarıyla temastan kaçınılmalı, maske ve eldiven kullanmaya özen gösterilmeli.

Zaman