Dengeli Beslenme için İpuçları

Bilimsel Çalışmalar
Bu sürecin en önemli parçası dengeli beslenme nasıl yapılır, çeşitli yiyecekler tüketerek nasıl dengeli beslenebiliriz? Diyet aynı zamanda beslenme, büyüme, gelişme, ruh hali ve enerji seviyelerini et...
EMOJİLE

Bu sürecin en önemli parçası dengeli beslenme nasıl yapılır, çeşitli yiyecekler tüketerek nasıl dengeli beslenebiliriz?
Diyet aynı zamanda beslenme, büyüme, gelişme, ruh hali ve enerji seviyelerini etkiler. Uygun gıdalar tükettiğimiz sürece kanser riskini ve şeker hastalığını azatabilir. Bu öneme sahip dengeli beslenme için aşağıdakileri ipuçlarını aklınızda tutun.

Beslenmenize Çeşitliliği Ekleyin
Meyve, sebze, tahıl, et, fasulye ve sıvı yağlar belli mikltarlarda sofranızda bulunmalıdır. Düzenli olarak her gün doğru miktarda vitamin ve mineral vücudunuzun ihtiyacı vardır.

Porsiyon Boyutlarınızı Kontrol Edin
Amerika’da yapılan araştırmaya göre Amerika’da yemek yeme ve porsiyon sayılarında artış görülmektedir. Bu yüzden hep aklınızda kaç porsiyon yemek yedim ve bunun kalorisi ne kadar diye aklınızda bulundurunuz. Tabağınızdaki yemeğin yarısını yiyin ve geri kalanını daha sonraya bırakın.

Yavaş Yemek Yiyin
Yemeğinizi çok hızlı yememelisiniz. Yemek vücudunuza düzgün şekilde sindirerek inmeli. İyi çiğnemediğiniz takdirde besinler sindirilmeden midenize inebilir. Tüm gıdaları yavaş çiğneyiniz, çiğnerken acele etmeyiniz. Çünkü beyin tok olduğunu 20 dakikada algılar. Hızlı yermek yediğiniz sürece doyduğunuzun farkına varmaz, beyin sizi uyarması için yeterli süreye ulaşmış olmazsınız. Sonuna kadar aşırı yemek yeme ve sizin istediğinizden daha fazla kalori almanıza neden olabilir.

Bol Bol Sebze ve Meyve Tüketin
Yapılan araştırmaya göre parlak, zengin meyve ve sebzeler mineral ve antioksidanların göstergesidir. Yeşil sebze magnezyum, demir, potasyum, çinko ve A, C, E ve K vitaminleri kırmızı ve turuncu meyve ve antioksidanlar içermektedir. Mümkün olduğunca yemeklerde renkli gıdalar tüketin.

Sınırlı Seviyede Şeker Tüketin
Şekerine göre gıdaları tüketin. Şekerli ve nişastalı gıdalar yüksek derecede kalori içerir. Ayrıca şekerli ve nişatalı ürünlerde enerjide dalgalanmaya ve yorgunluğa sebep olur.

Muhakkak Su İçin
Vücudunuzun yüzde 75’inde su vardır. Su sadece hidrasyon için önemli değildir. Toksinlerin dışarı atılmasında büyük önem taşır. Suyu fazla tüketmeyen insanlarda yorgunluk, başağrısı, kramp gibi hastalıklar görülebilir. Bu yüzden güne 6 ve 8 bardak arasında su içmelisiniz.

Yemeklerinizi Planlı Tüketiniz Vaktinden önce yemek yememeniz gerektiğini öğrendiğiniz zaman , size zaman ve paradan tasarruf sağlayacak. Her öğün için sağlıklı gıdalar seçerek de alışkanlık haline getirmenizde yardımcı olacaktır.