Çocuğunuza Güneş Banyosu Yaptırın!

Bilimsel Çalışmalar
ZUHAL ERKEK’İN HABERİ Bahar geldi, sıcaklıklar artmaya başladı. Artık güneş ışınlarına daha çok maruz kalıyoruz. Peki güneş ışığına maruz kalmak zararlı mı? Güneşin zararlı etkilerine karşı koru...
EMOJİLE

ZUHAL ERKEK’İN HABERİ

Bahar geldi, sıcaklıklar artmaya başladı. Artık güneş ışınlarına daha çok maruz kalıyoruz. Peki güneş ışığına maruz kalmak zararlı mı? Güneşin zararlı etkilerine karşı korunmak için ne yapmalı? Güneş ışınlarının yaşlanmada bir etkisi var mı? gibi sorularımızı Acıbadem Hastanesi Dermataoloji Uzmanı Vildan Şengöz yanıtladı.

Güneş ışınlarının zararlarıyla ilgili açıklamarda bulunan Vildan Şengöz, güneş yanığı belirtileri kısa vadede kendini göstermese de uzun vadede güneş lekelerine, ciltte yaşlanmaya, cilt kanserlerine ve kırışıklıklara sebep olabileceğini söyledi. Şengöz güneş yanıklarından korunmak için en az 30 faktörlük kremlerin kullanılması gerektiğini ve bu kremlerin her mevsim kullanılmasının şart olduğunu belirtti.

AÇIK TENLİLER MUTLAKA GÜNEŞ KORUYUCU KULLANMALI

Güneş ışınlarına karşı korunmak için ne yapılmalıdır?

Güneş yanığının olmaması için; yazın ilk defa güneşe çıkan açık tenli kişiler yarım saatten fazla güneşte kalmamalıdır. Özellikle çocukların çoğu asla bronzlaşmayan fakat yanan cilt yapısına sahiptir. Özellikle göz rengi ve saç rengi de açıksa mutlaka güneş koruyucu kullanmalıdır. Öğlen saatlerinde 11.00-16:00 saatlerinde direkt güneş altında kalmamak önemlidir. Ancak kumdan yansıyan UV ışınları unutulmamalı ve geniş kenarlı şapkalar , gerekirse uzun kollu kıyafetler giyilmelidir. Suyun içindeyken sıcaklığı hissetmesek de yanmanın daha kolay olduğu unutulmamalı, özellikle suya dayanıklı koruyucular sürülmeli ve saat başı sık sık tekrarlanmalı.

En fazla hangi ciltlere zararı vardır?

Güneş allerjisi özellikle açık tenlileri etkileyen, cildin güneşe maruz kalan yerlerinde daha sık görülen ancak bazı zamanlarda kapalı yerleri de tutabilen kızarıklık, kaşıntı ve şişme halidir. UVA ışınlarına karşı gelişen bir reaksiyondur. UVA tüm gün ulaştığı için sadece tatil zamanlarında değil yaz kış UVA korumalı ürün kullanmalıdır. Şiddetli kaşıntı ve kızarıklık oluyorsa cilt doktorunun önereceği ilaçları kullanmak gerekir.

ESMERLER GÜNEŞ IŞINLARIN ETKİLENMEZ DİYE BİR ŞEY YOKTUR

Tenin açık ya da koyu renkli olması güneşle olan iletişimi etkiler mi?

Uzmanlar tüm cilt tiplerinin güneşten korunmaları gerektiğine dikkat çekiyorlar. Açık tenliler zarara uğrar, esmerler uğramaz diye bir şey yoktur. Açık tenlilerin koyu tenlilere göre daha fazla korunmaya ihtiyaçları var. Açık tenliler, çocuklar ve yaşlılar özellikle koruma faktörü 30 ve üzeri olan ürünleri kullanmalılar. Buğday tenliler için koruma faktörü 15 – 30 arası yeterli gelirken, çok esmerler 15’e kadarolan koruma faktöründen yararlanabilirler.

ÇOCUKLARA 10’AR DAKİKA GÜNEŞ BANYOSU YAPTIRIN

Çocuklarda ve yaşlıların güneşle ilişkileri nasıl olmalıdır ?

Çocuklar açık tenli de olsa koyu tenli de olsa güneşten dikkatlice korunmalıdır. 6 aydan küçük bebeklere koruyucu sürülmesi önerilmemektedir. Kıyafetlerle ve üstü örtülerek korunmalıdır. 6. aydan sonra geniş spektrumlu yani UVA ve UVB koruması içeren titanyum dıoksit gibi mekanik barıyer oluşturan koruyucular sürülmelidir. Beyaz tabaka oluşmalı , bolca ve dışarı çıkmadan yarım saat önce sürmelidir. En az 30 faktörlü olmalı ve çocuk suya girip çıkarsa yenilemelidir. Yaşlıların da aynı şekilde , özellikle melanosit denen renk hücreleri sayıca azaldığı için dikkatlice en az SPF 30′ lu ürünlerle korunmaları gerekir. Ayrıca genel sağlık yaklaşımı açısından bol su içmek, geniş kenarlı şapka takmak ve uzun kollu kıyafetlerle de korunmak gerekir. D vitamini sentezi açısından aralıklı olarak 10’ar dakikalık güneş banyoları yapmak yeterli olacaktır.

GÜNEŞ IŞIĞI KIRIŞIKLIKLARA YOL AÇAR

Güneş ışığı yaşlanma bağlantısı var mıdır?

Güneş ışığı ile ciltte lekelenme, çiller ve kırışıklıklar, esneklik kaybı oluşumuna zemin hazırlanır. Herhangi bir koruyucu sürmeden güneşlenmeye başlayan açık tenli bir kişinin cildi, 7-14 dakikada UVA ışınlarına karşı yaşlanma ve kırışma eğilimi gösteriyor. UVA ışınları derin tabakalara kadar inerek kollogen dokuyu parçalar ve uzun vadede ciltte sarkmalar olur. Ayrıca derin ve kaba kırışıklıklar oluşur. Lentigo adı verilen çile benzeyen lekeler oluşabilir. Yüz ve dekolte bölgesi, ellerin üstü, kulaklar ve dudaklar UV ışınlarından en çok etkilenen yerlerimizdir.

Güneş koruyucularını güneşten koruma konusunda nasıl değerlendiriyorsunuz? Kullanımı nasıl olmalıdır?

Losyon, krem ve jel formunda piyasada ürünler vardır. Genelde yağlı ve çok terleyen ciltler için jel formu daha uygundur. Kıllı ve geniş alanlar için losyon formları seçilebilir. SPF , ürünün koruma numarasıdır. 2-60 arasında değişir. Genelde 30’un altına inilmemesi tercih edilir. Güneş koruyucu ürünlerin UVB ışınlarının yanı sıra UVA’ya karşı da koruyucu özelliği bulunmasına dikkat edilmeli. Bu nedenle parsol, mexoryl, titanium dioksid ve çinkooksid gibi maddeler içeren güneşten koruyucular tercih edilmeli.”

BULUTLU HAVALARDA BİLE GÜNEŞ KREMİ KULLANIN

Güneş koruyucularını sadece yaz mevsiminde mi kullanmalıyız?

Güneş aslında bizim dostumuz ancak ozon tabakasındaki deliklerin artması ve büyümesi zararlı ışınların daha çok dünyaya gelmesine neden oluyor. Bu nedenle sadece yazın değil kışın da hatta bulutlu ve kapalı havalarda bile minimum 15 faktörlü güneş koruyucu kullanmalı. Tatile çıktığımızda süre kısaysa ilk günden kıpkırmızı olana kadar güneşte kalmaktan kaçınmalı. Unutmamalı ki ani ve yoğun güneş maruziyeti en zararlısı. Gerekirse tatile çıkmadan önce kısa süreli balkonda veya bahçede güneş banyoları yapılabilir. UVA ve UVB korucuyuculu ürünler seçilmeli ve numarası ne kadar yüksek olursa olsun akşama kadar korumayacağı unutulmamalı. Suya girince veya terleyince tekrar sürülmeli. Güneşe çıkmadan önce antıoksidan vitamin desteği yapılmalı, koyu ve kırmızı renkli sebze ve meyveler tüketilmeli. Kumun UV yi yansıttığı, gölgede de zarar görebileceğimiz unutulmamalı. Kıyafet seçimi yaparken sık dokunmuş uzun , koyu renkli giysiler tercih edilmeli.

GÜNEŞ CİLTTE UÇUĞA NEDEN OLACAKTIR

Güneş nasıl uçuk yapar?

Güneş ışınlarına uzun süre ve yoğun şekilde maruz kalınması sonucu ciltte uçuklar oluşabiliyor. Uzun süre güneşte kalınması sonucu vücut direncinin düşmesine bağlı olarak vücuttaki herpes virüsü aktif duruma geçer. Yanma hissiyle birlikte başlayan uçuk dediğimiz ciltte herpetik enfeksiyonlar oluşur. Uçuğun en sık görüldüğü bölge ağız ve burun etrafı olmasına rağmen vücudun farklı bölgelerinde de uçuklar ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği zaman bu virüsler değişik komplikasyonlara yol açabilir. Sürme ilaçlarla veya bazen gerekli olursa ağızdan ilaçla tedavi edilmesi gerekir.

Güneş yanığı için peeling uygulaması yaptırıyorlar veya kimileri kendi yöntemleri ile evde  peeling uygulaması yapıyor.  Kulaktan duyma bilgilerle peeling yaptırmak ne kadar doğrudur? Peeling için önerileriniz nelerdir?

UV ışınlarına bağlı hassasiyet ve deformasyonlar sonucunda renk veren hücrelerimizin çalışma düzeni bozulur. Lekelenmeler ve zaman zaman bunların üzerinde kabuklanmaların oluşması sözkonusu olur. Güneş lekelerini kremlerlei peeling veya laser uygulamalarıyla açmak mümkünolabilir. Ancak düzenli olarak güneş koruyucu kullanmak şarttır.

on5yirmi5.com