BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, uluslar arası bir uzman grubu cep telefonlarının kansere yol açmasının mümkün olduğuna dair deliller bulunduğunu açıkladılar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün bir bölümü olan Uluslar arası Kanser Araştırma Dairesi’nden gelen raporun da dikkate alınması önemli. Günler içinde, Amerikan Millet Meclisi’nin üst düzey üyeleri cep telefonlarının mevcut güvenlik standartlarının yeniden gözden geçirilmesi için bir araya gelirken, Tayvan Hükümeti de okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanmasını düşündüklerini açıkladı.
Ayrıca, Avrupa Konseyi tüm üye eyaletlerde benzer yasak için yasa taslağı önerdi. Gene de diğer organizasyonlar, kendilerini bu rapordan uzak tutma konusunda kararlı görünüyorlar. İngiliz Sağlık Koruma Dairesi ile İngiltere’de kamu yararına kanser araştırmaları yapan Cancer Research UK, cep telefonlarının kanser riskinin bulunduğuna dair belirli bir bilimsel kanıt olmadığı konusunda ısrar ediyorlar.
Peki hangisi doğru? Cep telefonları tehlikeli mi?
Bu konu cep telefonu endüstrisinde yıllardır tartışılıyor. Potansiyel sağlık riski ilk olarak 1992 yılında ortaya çıktı. Yıllardır cep telefonu kullanımı ile sağlık üzerindeki etkileri arasındaki potansiyel bağlantı hakkındaki birçok araştırma yayınlandı.
2006 yılında Danimarka’da yapılan araştırmada, 20 yıl süresince takip edilen 420 bin cep telefonu kullanıcısında beyin kanseriyle ilgili herhangi bir delil bulunamadı. Bu bulgu geçtiğimiz yıl Interphone’un yaptığı araştırma ile de onaylandı. Fakat, üniversite hastanesinde görevli İsveçli araştırma ekibi cep telefonları ile beyin kanseri arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıt bulduklarını iddia ediyorlar. Geçen yıl yayınlanan son araştırmada, ekip uzun süreden beri telefon kullananlar arasında kanser riskinin üçte iki arttığını belirlediler.
Peki biz hangi araştırmaya inanmalıyız? Sağlık Koruma Dairesi’nde uzman olan Dr. Mike Clark’a göre, bu cevabı zor bir soru. Çünkü her araştırma bazı yönleri nedeniyle tartışılabilir. Ancak cep telefonlarının yaydığı radyasyon bir çeşit elektromanyetik radyasyondur ve X-ray ışınlarındaki iyonlaşmış gibi yaşayan hücreler üzerinde aynı hasarı göstermiyor. X-ray ışınlarının kansere yol açma ihtimali daha fazla.
Cep telefonlarının kansere yol açma riski olabilir, ancak bu risk çok yüksek değil. Beyin tümörleri nadir görülüyor ve her yıl 20 bin kişiden birini etkiliyor. Uluslar arası Kanser Araştırma Dairesi’nin raporunda da yeni bir şey yok. Yetkililer cep telefonunun özellikle çocuklar tarafından aşırı derece kullanılmamasını öneriyor. Çünkü cep telefonlarının uzun süreli etkisinin tam olarak bilinmiyor.
Dünya Sağlık Örgütü onlarca yıl cep telefonuna maruz kaldıktan sonraki riskleri araştırmaya devam etmeyi planlıyor. Fakat birçok bilim adamı bu konuda kesin bir cevap vermenin kesin olamayacağı söylüyor. Çünkü insanların cep telefonlarını nerede, nasıl ve ne kadar süreyle kullandıklarını belirlemenin çok zor olacağını ifade ediyorlar.
Zaman