Bir sigara ömürden 12 dakika alıyor

Bilimsel Çalışmalar
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanların sigarayı kendine dost edinmesinin...
EMOJİLE

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanların sigarayı kendine dost edinmesinin, onun dost olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. Sabah gazetesinde yer alan Özlü’nün açıklamasına göre, “Günün birinde, hiç umulmadık bir şekilde, yıllardır yanı başınızdan ayırmadığınız bu sözde dosttan bir darbe yiyebilirsiniz” ifadesini kullanarak, şöyle devam etti:

“Gerçeği o gün tüm çıplaklığıyla görür ve derin pişmanlık duyarsınız ancak bunun o zaman size pek faydası olmayabilir. Gelin, bugünden gerçekleri görüp, gerekeni yapın. Sigarayla arkadaşlık, ölümle sonuçlanan birlikteliktir. Dünyada halen her yıl 6 milyon kişi sadece sigara içtiği için ölmektedir. Bu, aramızdan her 6 saniyede bir kişinin sigaraya kurban gittiği anlamına gelmektedir. Türkiye’de ise sigaradan dolayı yılda 120 bin kişinin öldüğü hesaplanmaktadır. Bu sayı, trafik kazaları, yangınlar, cinayetler, AIDS, alkol, kokain, eroin ve intiharlara bağlı ölümlerin toplamından fazladır. Sigara, küresel olarak en öldürücü salgın hastalıktır. Tüm zamansız ölümlerin yüzde 20’si sigaraya bağlıdır. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı içmeyenlere oranla 15-25 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır.”

Sigara içenlerde ölüm hızının, içmeyenlere oranla iki kat daha fazla olduğunu vurgulayan Özlü, “Sigara içenler içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir. Sigara sadece erken ölümlere yol açmakla kalmayıp, öldürmeden de kendisini sevenleri süründürmektedir. Kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan, hareket kapasitesini çok sınırlayan, günlük gereksinimlerini karşılayamayacak hale getiren, başkalarının destek ve bakımına muhtaç eden birçok süreğen hastalığa yakalanmak, sigara içenleri bekleyen akıbettir” dedi.

Sigara, akciğer, kalp ve beyin damar sistemi hastalıklarından kanserlere kadar, tüm dünyada en sık görülen, en fazla öldüren, en çok sakat bırakan ve en yüksek tedavi maliyetlerine yol açan 60 civarında hastalığın nedeni olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özlü, şunları kaydetti:

“Sigaraya bağlı bu hastalıklar parayla satın alınır. Her gün bıkmadan usanmadan inatla ve ısrarla marketten, bakkaldan sigara alıp kullanmaya devam ederseniz, örneğin 20-30 yıl sonra sizin de nur topu gibi bir kanseriniz olabilir ama sigarayla ilişkili hastalıklar pek ucuza satın alınamaz. İsteyen herkes sigarayı bırakır. Sigarayı bırakamayan değil, bırakamayacağını düşünen insan vardır.”