Kullanımı son yıllarda artan nargilenin zararları alternatif gösterildiği sigaradan kat be kat fazla. Tiryakiler ise nargile dumanının sudan geçmesine aldanıyor.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ”Bir içimlik nargile 5 ile 10 paket sigara arasında zarar veriyor” dedi.
Kansere Karşı El Ele Federasyonu’ca Resim Heykel Müzesi Konser Salonunda Sinan Özen konseri ve kokteyl düzenlendi.
Etkinliğin açılışına, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Erdöl, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Nejat Özgül, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek ile davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Prof. Dr. Erdöl, Tütünle Mücedele Kanunu’nda ilk imzanın kendisinin olduğunu belirterek, ”Türk milletinin tümünün büyük bir teveccühüne mazhar oldu. Bu kadar kolay kabulleneceğini, dağın başındaki kahvehanedeki Mehmet amcanın bunu içmekten alıkonulamayacağını iddia ediyorlardı kanunu hazırladığımızda. Gördük ki Mehmet amca kahvede sigara içmediği gibi içmeye çalışanları da engelliyor. Köylerde Kır Dağı’nın başında kanunu uygulamakta sorun kalmamış, sorun daha çok yetkili ve etkili kişilerin makamlarında kanunu ihmal edip etmediklerine bağlı olarak kanunu ihlal edenler dikkatimizi çekiyor” diye konuştu.
Kanseri önlemek için bazı risk faktörlerinin bulunduğuna işaret eden Erdöl, şöyle devam etti:
‘Bir kere tembellikle mücadele edeceğiz. Yürüyüş yapıp aktif olacağız. Yiyeceklerimize dikkat edeceğiz, kilo vereceğiz. En önemli tedbirler bunlar. Sigarayla mücadelede daha emin ve etkin adımlar atmamız lazım. Alkolle mücadeleyi de bir tarafa bırakmamak lazım. Gençler arasında maalesef belli sektörler tarafından nargile pompalanıyor. ‘Nargile sudan geçiyor, sütten çıkmış ak kaşıktır, bir zararı yok gibi söylüyorlar’, kesinlikle bir içimlik nargile 5 ile 10 paket sigara arasında zarar veriyor. Bunu bilmeniz lazım. Bunu herkese her zaman söylememiz lazım. Dolayısıyla çok masum değil, çok zalim bir şey olduğunu söylememiz lazım. Bununla ilgili hukuki düzenleme gerekiyorsa onu da Meclis’te bizim yapmamız lazım. bununla ilgili hazırlıklarımız da var.”
Dumansız kampüslerin ilk örneği olarak Hacettepe Üniversitesinin kampüs içerisinde dumansız alanlar oluşturacağını belirten Erdöl, bu alanların özellikle çocuk kliniğinin, onkolojinin etrafında olacağını ifade etti.
Erdöl, Rektör Tuncel’e dönerek, ”Buradan açıklayayım, sizi bağlamış olayım” dedi.
”Federasyon oluşturması için destek verdi”
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncel de pekçok görevde bulunduğunu ancak yapmaktan en çok mutlu olduğu görevinin 11 yıldır yürüttüğü Kanser Savaş Daire Başkanlığı olduğunu söyledi.
Bu sürede yolluk yevmiye dahil Sağlık Bakanlığından para almadığını ifade eden Tuncel, ”Bana teşekkür etmeyin, ben Sağlık Bakanlığına teşekkür ediyorum, benim bu teklifimi kabul ettiği için. İsteselerdi üstüne para vermeye razıydım” diye konuştu.
Şu an Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne başladığını, Sağlık Bakanından kanserle mücadele için destek vermeye hazır olduğunu da aktaran Tuncel, ”üniversite olarak sadece Türkiye’de değil, Türkiye’de elbirliğiyle oluşturduğumuz kanserden korunma ve taranma modellerini dünyaya tanıtacağız” dedi.
Türkiye’de kanser hastaları ve yakınlarının bir araya gelerek bir güç oluşturmasını hedeflediklerini belirten Tuncel, şunları kaydetti:
”Dünyada ilk kez devletin sağlık bakanlığı özellikle toplum örgütünün federasyon oluşturması için destek verdi. Sonucunu görmekten çok mutluluk duyuyoruz.
Tabii ki hepimiz bir gün öleceğiz. Bizim savaşımız genç yaşta henüz ülkemize çocuklarımıza torunlarımıza hizmet verebileceğimiz örnek olabileceğimiz zaman varken yaşamdan ayrılmamaktır. Sağlıklı, kalite bir yaşamı hediye etmektir insanlara. Bugün kanserden yaşamını kaybeden hastaların yüzde 60’ı maalesef önlenebilecek bir kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu çok acı.”
”Çok önemli örnek olacak”
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Nejat Özgül ise sivil toplum kuruluşları ile çalışmayı çok önemsediklerini ifade etti.
Sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını daha iyi dile getirdiklerini ve bakanlığın çalışmalarına yol gösterici olduklarını vurgulayan Özgül, ”İlk çalışmalarımızdan biri ilk Ulusal Kanser Danışma Kuruluna bir temsilci alarak başlayacağız. Bu da devletin karar mekanizmasında sivil topulumun önemini gösteren çok önemli örnek olacak” dedi.
”Toplum doğru bilgilenmeli”
Kansere Karşı El Ele Federasyonu Başkanı Engin Öztürk de yeni kurulan federasyonun ilk etkinliğini düzenlediğini bildirdi.
İnsanlığın geleceğini tehdit eden kanserin sürekli gündemde tutulması gerektiğini ifade eden Öztürk, kanserle mücadelenin sadece devletin değil, sivil toplum kuruluşlarının da sorumluluğuna girmesi gerektiğini söyledi.
Toplumun kanser konusunda doğru bilgilendirilmesi gerektiğine değinen Öztürk, kanserle mücadele için kurulan sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında birleştirerek ortak projeler yürütülmesini amaçladıklarını söyledi.
Federasyonun kanser hastalarına ve hasta yakınlarına tıbbi, hukuki ve sosyal destek sağlanması için çaba göstermeyi, kanser hastalarının yaşam kalitesinin artırılmasının sağlanması ve hasta savunuculuğu gibi çalışmalarda bulunmayı hedeflediğini dile getiren Öztürk, federasyonun ulusal ve uluslararası süreçlerde yer almayı ve müdahil olmayı amaçladığını da kaydetti.
AA