Bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat

Bilimsel Çalışmalar
Dr. İbrahim Yuva yaptığı açıklamada, "Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında alınan ilacın, insan sağlığı için ne kadar faydalıysa, bilinçsizce kullanılan ilacın da insan sağlığına o derecede...
EMOJİLE

Dr. İbrahim Yuva yaptığı açıklamada, "Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında alınan ilacın, insan sağlığı için ne kadar faydalıysa, bilinçsizce kullanılan ilacın da insan sağlığına o derecede zararı vardır. Bilinçsiz kullanılan ilaçların başında antibiyotikler gelmekte ve Türkiye’de geçen yıl içerisinde antibiyotik kullanımının 8 milyon kutu ve yüzde 3,21 oranında arttığı bilinmektedir” dedi.

Bilinçsizce ve çok fazla oranda kullanılan antibiyotiklerin de direnç oluşmasına neden olduğunu kaydeden Dr. Yuva “Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bir sonraki tedavi aşamasında olumlu sonuç alınmasını olumsuz yönde etkilemektedir. İlaç ancak doğru kullanılırsa etkilidir. Ne yazık ki tüm dünyada ilaçların yaklaşık yüzde 50’si uygunsuz şekilde kullanılmaktadır. Akılcı ilaç kullanımı, ‘hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun ilaçları, kişisel gereksinimlerini karşılayan dozlarda, yeterli bir süre boyunca, kendilerine ve topluma en az maliyet ile kullanmaları’ olarak tanımlanmıştır. Akılcı ilaç kullanımı, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetir. Öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekmektedir“ diye konuştu.

Bu konuda doktor ve eczanelere de önemli görevler düştüğünü hatırlatan Dr. Yuva, açıklamasını şöyle sürdürdü:“Gerek doktor tavsiyesi olmadan ve reçetesiz ilaç kullanımı gerekse hekimin reçete ettiği ilaçların eksik alınması, uygun olmayan süre ve dozda kullanılması akılcı ilaç kullanımında önemli sorunları oluşturmaktadır. Hekimlerin hastalara, hastalıkları ve reçete ettikleri ilaçlar hakkında bilgi vermeleri tedaviye bağlılığı ve tedaviden yarar sağlamayı artıracaktır. Eczacıların ise reçete edilen ilacın kullanım şekli, dozu ve süresi hakkında hastayı bilgilendirmeleri hastaların kullanım hatalarını azaltacaktır. Gazete, dergi, televizyon, internet, broşür ve afişler gibi iletişim araçlarının da kullanımıyla akılcı ilaç kullanımı konusunda halk bilinçlendirilebilir.“

İHA