Baharla Gelen Kabus: Bahar Nezlesi

Bilimsel Çalışmalar
Zuhal Erkek’in Haberi                             &nbs...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in Haberi

                                                                                                                                                 Kış mevsiminin ardından baharın gelmesiyle birlikte hava ısınmaya, doğa canlanmaya başlar. Bazı insanlar mevsimde meydana gelen bu değişikliğin farkına varmazken, bazılarında ise baharla birlikte hapşırık, burun ve göz akıntısı gibi bahar alerjisi şikayetleri başgösteriyor. Peki baharın en büyük çilesi haline gelen bu hastalık nedir? Bu alerjinin tedavisi nasıl olmalıdır? En fazla kimleri etkiler? Tüm bu soruları siz on5yirmi5 okuyucuları için ünlü Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Rasim Küçükusta’ya sorduk.

ALERJİK NEZLE GENÇLİĞİN HASTALIĞI

Bahar alerjisi nedir?

"Halk dilinde bahar nezlesi olarak bilinse de tıp literatüründe alerjik nezle olarak tanımlanan bu hastalık, neredeyse 200 yıldır biliniyor. İlk kez 1819 yılında tanımlanmış olan alerjik nezle, saman tozlarının neden olduğu sanıldığı için daha önceleri saman nezlesi olarak anılmış. Ayrıca halk arasında da daha çok bu isimle de biliniyor.

Alerjik nezle burun şikayetlerinin görüldüğü bir hastalık olsa da kim hastalarda göz alerjisi belirtileri de ortaya çıkabilir. Alerjik nezle özellikle gençlerin hastalığıdır, ancak her yaştan insanda da görülebilir."

ALERJİK NEZLE SİNİRLİLİK YAPABİLİR

"Hastalığın başlıca belirtileri hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı olabilir. Bazı hastalarda koku alma bozuklukları, geniz akıntısı, boğazda gıcık hissi, öksürük, baş ağrısı, yüz ağrısı, uyku bozuklukları, horlama, ağız kuruluğu, nefeste kötü koku, yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık, sinirlilik gibi şikayetlere de rastlanabilir."

ALERJİK NEZLE STRESTEN KAYNAKLANIYOR

Alerjik nezle neden artıyor?

"Son 40 yıl içinde, alerjik nezle görülme sıklığındaki artışın nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber, çevresel faktörlerin ve yaşam stilimizdeki değişikliklerin çok önemli olabilecekleri konusunda pek çok bulgu elde edilmiştir."

Bunların en önemlileri şunlardır:

Küresel iklim değişikliği; atmosferde daha uzun süre ve daha yoğun polen bulunması.

Yaşam stilindeki değişiklikler; iyi havalanmayan evler.

Alerjenlerle daha fazla karşılaşılması; cep telefonları, mikrodalga fırınlar, televizyon, baz istasyonları gibi elektromanyetik alan yaratan ortamlarda bulunulması.

Hava kirliliği; özellikle egzoz dumanına maruz kalınması.

Diyetimizdeki değişiklikler; sebze, meyve tüketiminin azalması; daha yağlı ve karbonhidrattan zengin besinlerin yenmesi; besin katkı maddeleri.

Obezite.

Çocukluk çağı enfeksiyonlarında azalma, çok fazla antibiyotik kullanımı, çocukların daha az mikropla karşılaşmaları.

Ve stresi artışa neden olan etkenlerin başında sıralayabiliriz.

ALERJİK NEZLE ASTIMI TETİKLER

Bu hastalık neden kaynaklanır? En fazla kimleri etkiler?

"Alerjik nezle ve astım çok sık birlikte görülen hastalıklardır. Alerjik astımı olanların yüzde 80 kadarında alerjik nezle de vardır. Sadece alerjik nezlesi olanların ise üçte birinde ileriki senelerde astım gelişir. Alerjik nezle belirtileri esas olarak hastanın duyarlı olduğu alerjenle karşılaşmasıyla ortaya çıkar. Sigara dumanı, parfüm, deodorant, ısı değişimi özellikle soğuk hava ve her türlü keskin koku da belirtileri tetikler."

BİR ÜLKE NE KADAR ZENGİNSE O KADAR FAZLA ALERJİK NEZLE GÖRÜLÜR

"Alerjik nezle görülme sıklığı ülkenin gelişmişlik derecesi ile alakalıdır. Bir ülke endüstride ne kadar ilerlemiş ve zenginse o ülkede alerjik nezle o kadar fazla görülür. Buna karşılık geri kalmış ülkelerde ise çok daha seyrek rastlanır. Alerjik nezlenin ülkemizdeki görülme oranının yüzde 20 olduğu tahmin edilmektedir."

ŞİFALI OTLARIN HİÇBİRİNİN TEDAVİ ETKİSİ YOKTUR

Alerjik tedavisi için ne yapılamalıdır?

"Alerjik nezle tedavisinde iki tür ilaç kullanılır. Bunlardan birisi burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi hastalık belirtilerini gideren antihistaminik ve kortizonlu ilaçlardır. Bu ilaçlar çok faydalı olmakla beraber kullanıldığı sürede etkilidirler.

Hastalığın temel tedavisi halk arasında aşı tedavisi adıyla bilinen iimmunoterapidir. Bu tedavi yönteminde hastanın duyarlı olduğu alerjenler giderek artan dozlarda verilmek suretiyle senelerce hatta ömür boyu süren iyilik hali elde edilebilmekte ve hastalığın astıma dönüşmesi önlenebilmektedir.

Şifalı otların hiçbirinin tedavi etkisi yoktur. Belirtiler hastayı çok fazla rahatsız etmiyorsa ilaç alınması şart değildir. Hastalık belirtileri genellikle zamanla  azalma gösterir."

POLEN MEVSİMİNDE AÇIK HAVADA SPOR YAPMAYIN

Bahar nezlesine karşı nasıl önlemler alınabilir?

"Bahar nezlesi için ilk önce polenlere karşı önlem alınmalıdır. Bunun için ise; evinizin kapı ve pencerelerini sıkıca kapayın. Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın. Evinizdeki polen miktarı çok fazla ise hava temizleyicilerden yararlanın. Polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları sabahın erken saatleri, sıcak, kuru ve fırtınalı havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin.  Bahçe ve bağ ile ilgili işlerinizi atmosferdeki polenlerin en az olduğu soğuk, bulutlu, rüzgârsız günlerde ve yağmurdan sonraki saatlerde yapın. Bahçede çalışırken ellerinizi yüzünüze ve gözlerinize değdirmemeye dikkat edin. Bahçeniz için daha az alerjiye neden olan bitkileri seçin. Dişi olanları ve polenleri böceklerle taşınan bitkileri tercih edin. Mutlaka dışarı çıkmalı iseniz, ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın. Polenlerin yoğun olduğu günlerde dışarı çıkmadan önce antihistaminik ilaç ya da burun damlaları kullanın. Polen mevsimi, açık havada spor ve egzersizden kaçının. Polen zamanı ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmeyin, deniz kenarlarını tercih edin. Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğünüzü bol su ile yıkayın. Şapka takın. Takmıyorsanız, saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın, çünkü saçlarınıza çok miktarda polen yapışmış olabilir. Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin. Eve dönüşte ve bahçe işlerinden hemen sonra elbiselerinizi değiştirin, duş alın."

on5yirmi5.com