Baharın bronşiolit astıma zemin hazırladığını, alerjik hastalıkları tetiklediğini, üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishale yol açabildiğini belirten Arslan, bahar aylarında çocuklarda genelde burun akıntısı, ses kısıklığı ve bazen de ateşle başlayan krup hastalığı ile kabakulak ve suçiçeği gibi döküntülü hastalıklarının da arttığını dile getirdi.
Bahar hastalıklarından korunmak için sporun vücut direncini artırarak enfeksiyonlardan koruduğunu ve tüm enfeksiyon hastalıklarından korunmada ise el yıkamanın çok önemli rolü olduğunu vurgulayan Arslan, ”Özellikle çocukların sağlığı için evde enfeksiyona bağlı öksürük, aksırık veya hapşırık gibi şikayetleri bulunan kişilerin maske takmaları uygundur. Zira, çocuklara maske takmak daha güçtür” diye konuştu.
Evde sigara içilmemesi gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Arslan, şunları belirtti:
”Sigara, astım veya solunum sistemi hastalığı olan çocuklarda hastalığın şiddetini artırır, ayrıca bizzat kendisi astım ve hışıltılı solunum hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle çocukların bulunduğu ortamda sigara içilmemeli, sigara içildikten sonra belirli bir süre çocuklara yaklaşılmamalıdır. Ayrıca çocuklar bu mevsimde fazlaca terlememeli. Çünkü terleme üşümeye, üşüme de enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlar. Bahar aylarında giyinmeye dikkat edilmeli, ancak terlememeye de özen gösterilmelidir. Terlemeyi artıran naylon kıyafetlerden uzak durulmalı, terleme durumunda giysiler acilen değiştirilmelidir.”
Çocukların ve kronik hastalığı olanların alerjik tozlardan korunması gerektiğini belirten Arslan, ”Alerjiden korunmanın en etkin yolu, bahar mevsiminde alerjen maddelerden ve yıl boyunca ev tozlarından korunmaktır. Bu dönemde alerjileri olan kişilerin özellikle esintili havalarda dışarıya çıkmamaları, çıkacaklarsa maske takmaları, çayır ve çimenlerde oynamamaları gerekir” dedi.
Yoğurt ve kefir enfeksiyonları önlüyor
İyi ve dengeli beslenme her dönemde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladığını belirten Arslan, ”Doğanın kış uykusundan uyandığı baharda ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalıktan korunmak için yoğurt ve kefir yenilmelidir. Bu tür besinler, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasını güçlendirir. Probiyotikler, başta ishaller ve üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığından korunmaya yardımcı olur. Taze meyve ve sebzelerin tüketimi de artırılmalıdır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Arslan, tüm bu önlemlerin yanı sıra güneşlenmenin de önemine değinerek, ”Güneşin artırdığı D vitamini, enfeksiyonlardan korunmayı sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle, güneşten yeterince yararlanılmalıdır. Günde yarım saat güneş ışığı direkt olarak alınması yeterlidir” ifadelerini kullandı.