Bağımlılar için 35 Yaş Yolun Sonu

Bilimsel Çalışmalar
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) yaptığı araştırma, madde bağımlılığı sebebiyle ölenlerin yaş ortalamasının 35’i bulmadığını ortaya koydu. Araştırmay...
EMOJİLE

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) yaptığı araştırma, madde bağımlılığı sebebiyle ölenlerin yaş ortalamasının 35’i bulmadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre en fazla ölüm 25-29 yaş aralığında gerçekleşiyor. Hayatını kaybedenlerin yüzde 86,9’unu erkekler, yüzde 13,1’ini kadınlar oluşturuyor. Ölümlerin çoğu temmuz ayında yaşanıyor.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) yaptığı araştırmaya göre can kayıplarının yaşandığı iller sıralamasında yüzde 50,3’le İstanbul başı çekiyor. İstanbul’u Antalya (% 11,8) ve Gaziantep (% 5,9) takip ediyor. Uyuşturucuyla mücadelede güvenilir, doğru ve karşılaştırılabilir verilere ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar, bu araştırmaların kaynakların doğru kullanılmasında büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

TUBİM tarafından yapılan araştırmada, doğrudan uyuşturucu kullanmaktan ölen 144 kişiyle ilgili bir istatistik çıkarıldı. Araştırmaya göre uyuşturucudan ölen erkeklerin yaş ortalaması 34,5. Kadınlarda bu oran 33,2’ye düşüyor. Genel toplamda ise ‘madde’ kullanmaktan ölenlerin yaş ortalaması 34,3. Doğrudan madde bağlantılı ölümlerin yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde ise ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Tabloya göre uyuşturucudan ölenlerden 7’si 15-19 yaş grubunda yer alıyor, 20-24 yaş grubunda ise 18 kişi var. Tabloda en fazla ölümlerin görüldüğü yaş grubu ise 25-29 yaş arası. Araştırmaya göre 25-29 yaş grubunda ölenlerin sayısı 31 kişi olarak tespit edildi.

Araştırmada doğrudan madde bağlantılı kayıpların aylara göre dağılımı da incelendi. Sonuçlarda en fazla ölümlerin temmuz ayında olduğu görülüyor. Ocak-şubat aylarında 10-12 olan sayı temmuzda 21’e kadar çıkıyor. Ölümlerin yaşandığı iller de mercek altına alındı. Buna göre can kayıpları yalnızca 24 ilde gerçekleşti ve en yüksek ölüm yüzde 50,3’le İstanbul’da yaşandı. İstanbul’u Antalya (% 11,8), Gaziantep (% 5,9) ve Adana (% 5,2) takip etti. Uyuşturucudan ölümlerin çoğunda ölüm nedeni yüksek doz veya çoklu madde kullanımı olarak tespit edildi. Zehir kullanmaktan ölenlerin yüzde 96,1’inde kanda veya idrarda uyuşturucu madde saptandı. Diğer ölümlerde ise burun izine, enjeksiyon bölgesi yumuşak doku, safra, mide içeriği ve olay yerinden alınan enjektör gibi ve örneklerde afyon türevi en az bir maddeye rastlanıldı.

Zaman