Anadolu Mutfağı İle Kanserden Korunun

Bilimsel Çalışmalar
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Zorlu, kalın bağırsak ve mide kanserinde erken tanının önemli olduğunu vurguladı ve önemli açı...
EMOJİLE

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Zorlu, kalın bağırsak ve mide kanserinde erken tanının önemli olduğunu vurguladı ve önemli açıklamalarda bulundu.

Erken tanının yanı sıra başarılı bir cerrahi yöntemin hastanın sağlığına kavuşmasında önemli olduğuna değinen Zorlu, şunları söyledi: "Hastanın sağlığına kavuşması kısa süreli olur ve başarı şansımız artar. Kalın bağırsak kanserinde bir de aile yükü söz konusu. Bu da küçümsenmemesi gereken bir risk faktörüdür. Ailede bu hastalık görülüyorsa, bu kişilerin hekimler tarafından biraz daha yakın olarak takip edilmesi gerekir. Zamanında konulan tanı ile bu hastalık tamamen iyi edilebiliyor"

SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ

Kalın bağırsak ve mide kanserine yakalanmada beslenmenin de önemli bir rol oynadığını işaret eden Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşamın getirdiği hızlı tempoda insanların beslenme şekilleri değişiyor. Yarı işlemiş gıdalar beslenme alışkanlığımızı bozuyor.

Bununla birlikte kilo alımı artıyor. Ortaya çıkan sonuçların hepsi kanserle ilişkili. Kilo, hareketsiz yaşam beslenme alışkanlığının değişmesi, normal düzenin dışına çıkması durumu iyice kötü hale getiriyor.

Çözüm için çocuklarımıza annelerimizin anne annelerimizin beslenme tarzını unutturmamalıyız. Orada zincir bizleriz. Bizlerin o zincirin halkasını kırmasında şiddetle yarar var. Anadolu mutfağında pişen yemekler sağlıklıdır."

Zorlu, dengeli beslenmek için, içinde bulunduğumuz coğrafya, Akdeniz mutfağı sebze, meyve, beyaz et ve tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlıklı beslenmek için katkılı ve yarı mamül gıdalardan uzak durmak gerektiğini anlatan Zorlu, "Katkılı yarı mamül tavuk ürünleri köfte, salam gibi gıdaları yemeye itirazım yok. Ama 3 öğün yenmesine karşıyız. Bunu yapmamamız lazım. Süreklilik haline geldiği zaman işin boyutu değişiyor. Tarhana çorbası unutuluyor, sulu yemekler unutuluyor" dedi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kaan Oysul da, kanserin bir hastalık olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Kansere tek bir hastalık gibi yaklaşmamak gerekiyor. 200 farklı türü var. Ayrıntılarına girersek rahatsızlık binleri aşıyor. Bugün için bu tedavi yöntemleriyle ışın, ilaç cerrahi ile hastaların yüzde 55’ini iyileştiriyoruz. Yüzde 45’inin hayatta kalmasını sağlıyoruz. Yaşam sürelerini uzatıyoruz. Son grupta yüzde 15’lik bir grup var. Amansız hastalık grubuna bu yüzde giriyor"