5 İlaçla Tansiyonu Düşmeyen Hastaya Operasyon

Bilimsel Çalışmalar
 Üç veya daha fazla sayıda tansiyon düşürücü ilaç kullanmasına rağmen birçok hastanın tansiyonu kontrol altına alınamıyor. Bu da ileriki yıllarda ölüme dahi yol açabiliyor. Ancak yeni uygulanmaya...
EMOJİLE

 Üç veya daha fazla sayıda tansiyon düşürücü ilaç kullanmasına rağmen birçok hastanın tansiyonu kontrol altına alınamıyor. Bu da ileriki yıllarda ölüme dahi yol açabiliyor. Ancak yeni uygulanmaya başlanan ‘renal denervasyon’ yöntemiyle tamamen iyileşme şansı yakalanıyor.

Ülkemizde her 4 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyon, yani kan basıncı yüksekliği. Hipertansiyon, beyin kanamasına yol açıyor, böbrekleri bozuyor, kalbe zarar veriyor. Türkiye’deki 15 milyon hipertansiyon hastasının yaklaşık yarısı dirençli hipertansiyon sahibi. Yani, üç veya daha fazla sayıda tansiyon düşürücü ilaca rağmen hastada istenilen kan basıncı sağlanamıyor. Ancak dirençli hipertansiyon hastası, ‘renal denervasyon’ adlı yöntemle tamamen iyileşme şansı yakalayabiliyor. Yurtdışında 3 yıldır uygulanan bu yöntemin takip sonuçları geçtiğimiz ay Amerikan Kardiyoloji Kongresi’nde açıklandı. Hastaların tümünün 1 yılsonunda tedaviye verdiği cevap yüzde 71, üçüncü yılda ise bu oran yüzde 100’e çıkıyor. Ayrıca; tedavinin ve sistemin son derece güvenilir olduğu, büyük kan basıncında 33, küçük kan basıncında 19 mmHg kalıcı, sürekli düşüş sağlandığı belirlendi.

47 yaşındaki minibüs şoförü Cafer Yılmaz da dirençli tansiyon hastası. 7 yıldır yüksek tansiyonu olan Yılmaz, tansiyonunu kontrol altında tutabilmek için her gün 5 ilaç almak zorunda kalır. Tansiyonu bir türlü istenilen düzeye gelmeyen Yılmaz’ın böbrekleri sadece yüzde 30 oranında çalışır hale gelir. Yılmaz’a doktorunun önerisiyle birkaç gün önce renal denervasyon yöntemi uygulanır. Bir an önce ilaçlardan kurtulmak istediğini ifade eden Yılmaz, sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmeyi ümit ettiğini söylüyor.

İşlemi gerçekleştiren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, hastanın 6 ay içerisinde eski sağlığına kavuşacağını söylüyor. Göktekin, önümüzdeki aylarda hastanın sadece 1 ilaçla yaşamına devam edeceğini ifade ediyor ve ekliyor: Hipertansiyon, en fazla böbrekleri etkiler. Hastamızda bir an önce bu tedaviyi uygulamak gerekiyordu. İleriki dönemde hem bu tedavi şansını kaybedecek hem de böbreklerde ciddi sıkıntılar olabilecekti.

Renal denervasyon her hastaya uygulanmıyor. Bu sistemle tedavi görebilecek hastanın özellikleri ise şöyle: En az 3 tansiyon ilacı kullanmak, böbreklerin fonksiyonlarını tamamen yitirmemesi. Yurtdışında bu işlemle 5 bin hastanın tansiyonu düşürüldü. Ülkemizde ise yaklaşık bir yıldır renal denervasyon uygulanıyor ve 21 hasta tedavi gördü. Zira bu yöntemin maliyeti SGK tarafından henüz karşılanmıyor, tutarı ise 10-11 bin lira.

Sinirler devre dışı bırakılıyor

Beyinden böbreğe giden sinirler, yüksek tansiyonun ortaya çıkması ve devam etmesinde etken bir rol oynuyor. Beyinden gelen uyarılarla böbrekten su ve tuz tutulumunu artırması nedeniyle tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Bu sinirler aynı şekilde renin hormonunun salgılanmasını artırıyor. Bu hormonun fazla salgılanması da tansiyonu yükseltiyor. Bu sinirlerin devre dışı bırakılması ile tansiyonun düşmesi sağlanıyor. Tüm dünyada güvenle uygulanan renal denervasyon, böbreklere giden sinirleri yakarak devre dışı bırakıyor. Bu işlemde hastayı uyutmadan sedasyon (hastanın bilinci kaybolmaksızın uyutulması) yapılarak kasıktan özel bir kateter (küçük borucuk) ile girilerek ve her iki böbrek damarının etrafı özel bir cihazın ürettiği radyofrekans akımı ile ısıtılıyor. Yaklaşık 1 saat süren işlem sonrası hasta, 1-2 gün içerisinde evine dönebiliyor.

Zaman