Ramazan ayında iftarlar, sahurlar devam ederken, günlük hayatın içindeki koşuşturmaca ve trafikteki yolculuk bitmiyor. Orucun getirdiği açlık, kimi insanlarda sinir bozukluğuna yahut strese sebep olabiliyor. Bu ay diğer günahlardan kaçınıldığı gibi öfkeli olmaktan da kaçınma zamanı. Özellikle de trafikte…
Ramazan ayı manevi iklimi ve bereketiyle her ortamda kendini hissettiriyor. Oruçlu insanlar, bir yandan normal hayat temposunu devam ettirirken, mideleri gibi hal ve tavırlarına da oruç tutturuyor. Bu ayda en çok dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de öfke kontrolü. Özellikle günün büyük kısmını trafikte geçirenler, oruçlu olduğunu unutmamalı. İslam hukukçusu Saffet Köse, “Allah, öfke duygusunu yaratmışsa bunun mutlaka kullanılacağı yer vardır. Allah bir şeyi boşa yaratmaz, yani abesle iştigal etmez. Eğer öfke diye bir duygu yaratmışsa bunun mutlaka kullanılacağı yer vardır.” diyor. İnanmış Müslümanların bir karıncayı dahi incitmemiş olması gerektiğini hatırlatan Köse, şöyle devam ediyor: “Öfkeyle kalkan zararla oturur, sözü halk kültüründe kullanılan bir söz olsa da bunun dini temelleri var. Bu inancın insanlara kazandırdığı en güzel şey, nefsini kontrol edebilmektir. Nefsine karşı hükmettiği anda Allah’ın kulu değil, nefsinin kulu oluyor. Öfkesini yenemeyen insanın inancında problem vardır.”
Psikiyatrist Vedat Bilgiç ise oruçlu sürücünün orucunu her an aklında tutarak öfke orucu da tutması gerektiğini söylüyor. Nefsin terbiye edilmeye muhtaç olduğunu belirten Bilgiç’e göre oruç, bunun için en güzel fırsatlardan biri. Bu terbiyenin Ramazan’ın ilk zamanlarında yoğun açlık hissi ile olduğunu hatırlatan Bilgiç, “İdrakimizi, bilincimizi, aklımızı kullanarak açlığımızı kontrol ettiğimiz gibi öfkemizi de kontrol etmemiz gerek. İstanbul’da yaşayanların bir kat daha sabra ihtiyacı var. Oruçluyken özellikle iftara yakın saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanmaya çalışın. Özellikle orucun sonlarına doğru istirahat edin ya da işlerinizi hafifletin.”
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Pınar Kaymak da Ramazan ayında oruçlu sürücüleri dikkat eksikliği noktasında da uyarıyor: “Oruçlu sürücü trafikteyse veya üç saat aktif araba kullandıysa mutlaka bir mola vererek en az 3 saatte bir dinlenmeli, elini yüzünü soğuk suyla yıkayıp yolculuğa tekrar devam etmeli. 3 saat boyunca algılama düşüyor ve artık aktif olarak trafik çok daha yorucu geçiyor. Akşamları trafiği göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca erken çıkılmalı. Arabada trafikte kalma ihtimali ve orucunu açamama gibi bir durum varsa arabada hafif yiyecekler olmalı. Mesela arabalarında hurma bulundursunlar.”
Zaman