Ramazanda ağır tatlılardan uzak durun

Ramazan Günlügü
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle oruç...
EMOJİLE

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle oruç tutanların çok dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

Ramazanda yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesinin önemine değinen Topbaş, “Ramazanda da üç öğün önemlidir. Alışılan 3 ana öğün, ramazanda iftar, 2 ile 3 saat sonra ara öğün ve sahur olmak üzere 3 öğün olarak tamamlanmalıdır. Sahur asla atlanmamalıdır. Aksi halde alınan besinler, kan şekerinin daha erken düşmesine neden olacaktır. Bu da günü verimsizleştirir” dedi.

Topbaş, ramazanda besin tercihinin son derece önemli olduğunu dile getirerek, yağlı ve tuzlu gıdaların, gün içerisinde insanı daha çok susatacağını anlattı. 

Karbonhidrat açısından yağlı hamur tatlıları ve kurabiyelerin, boş enerji alımına neden olduğunu ve insanı kısa sürede acıktırdığını ifade eden Topbaş, “İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek turşu, salamura besinler, yağ ve tuz oranı yüksek pastırma, sucuk, şeker oranı yüksek kurabiyeler, hamur tatlıları gibi besinlerden bu dönem boyunca uzak durulmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Hazmı kolay lifli gıdalar tercih edilmeli

Kafeinden de kaçınılması gerektiğine işaret eden Topbaş, şöyle devam etti:

“Kişilerin sigara içmesi de yasaklanmalıdır. Bol sıvı alınmalı, besinler iyice çiğnenerek yenilmeli, hazmı kolay lifli gıdalar tercih edilmelidir. Ağır tatlılardan uzak durulmalı, tok tutan ve kan şekerini ani yükseltmeyen besinlere sık yer verilmelidir. Bunun için beyaz ekmek yerine kepek ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilebilir.”

Topbaş, şekerli besinlerin çok sık tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Şeker, vücuda kalori verir ve fazla tüketildiğinde şişmanlığa neden olur. Ramazanda lokma, tulumba, baklava gibi ağır tatlılar yerine, güllaç, sütlaç ve dondurma gibi sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli. Yiyeceklerin daha hafif ve sağlıklı olabilmesi için kızartma ve kavurma yerine haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.

İftardan sonra en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Topbaş, sıvı ihtiyacı için taze sıkılmış meyve suları, ayran, çay ve maden suyunun tercih edilebileceğini aktardı.

Topbaş, açlık süresini aşağı çekmek anlamında büyük önem taşıyan sahurda süt, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık ve tam tahıllı ekmekten oluşan sağlıklı kahvaltının iyi bir seçenek olacağını sözlerine ekledi.