Osmanlı’da Ramazan’a özgü eğlence vardı

Ramazan Günlügü
Günay, 19. yüzyıl itibariyle Ramazan eğlencelerinin çeşitlenerek yaygınlaştığını anlattı. ‘Ramazan ayında eğlence olur mu?’ tartışmalarına akademik çevreler de katıldı. İlahiyatçı Prof. Dr...
EMOJİLE

Günay, 19. yüzyıl itibariyle Ramazan eğlencelerinin çeşitlenerek yaygınlaştığını anlattı.

‘Ramazan ayında eğlence olur mu?’ tartışmalarına akademik çevreler de katıldı. İlahiyatçı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, Yakutiye Belediyesi’nin Ramazan etkinliği içeriğinin dini açıdan sakınca oluşturmadığını, dini ve milli kültürü yaşatıcı özelliği olduğunu söylemesinin ardından Tarihçi Prof. Dr. Selçuk Günay, Ramazan ayına özgü eğlencelerin Osmanlı ile dini kültüre girdiğini ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Günay, 19. yüzyılın, Osmanlı eğlencelerinin yaygınlaştığı dönem olduğunu ifade etti. İstanbul’da Ramazan şenlikleri, eğlencelerinin geçtiği bölgeler Şehzadebaşı’nda Direklerarası, umumi halkın akşam saatlerinde gezinti ve dinlence alanı olduğunu söyledi. Prof. Günay, şöyle dedi:

"Tiyatro gelince, teravih namazı sonrası halk tiyatroya gidiyor. Çeşitli gösteriler var o dönemde. Tuluat, tiyatro, hacivat, karagöz, pişekar ile kavuklu, bunlar bizim milli tiyatrolarımız. Ramazan, Osmanlı toplumunda, özellikle İstanbul’da büyük coşkularla karşılanıyor ve yaşanıyor. Davulla karşılanıyor, sahura davulla kalkılıyor. Cami içlerinde Hint’ten Yemen’den gelen ürünler sergileniyor, satılıyor. Tiyatrolar, kantolar daha sonraları Ramazan etkinliklerine giriyor. Örneğin 3. Ahmet zamanında cambaz gösterileri var. Çeşitli hüner sahibi insanlar gösterilerini sergiliyorlar. İbadetin yanı sıra böyle eğlenceler de Osmanlı’da mevcut. Ramazan ayı Türk toplumu için önemli bir aydır. Coşkulu karşılamak ve hüzünle veda etmek geleneği var.

Eğlenmek için Osmanlı’da bir çok vesile vardı. Kurban ve Ramazan bayramları, padişahın cûlus günleri, şehzade ve sultan doğumları, zafer kutlamaları, ordunun sefere çıkışları güzel birer örnektir. Fakat otuz gün Ramazan gecelerinde süren eğlenceler, en dikkate değerlerinden biridir."

Haber7

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/