“İtikaf çok açık ve net bir sünnettir”

Ramazan Günlügü
Tuba OLGAÇ’ın röportajı… Ramazanın gelmesiyle beraber Diyanet itikaf yapılacak camileri açıkladı. Peki ama itikafın önemi nedir, neden unutuldu, şartları nelerdir? Tüm bu soruları Ara...
EMOJİLE

Tuba OLGAÇ’ın röportajı…

Ramazanın gelmesiyle beraber Diyanet itikaf yapılacak camileri açıkladı. Peki ama itikafın önemi nedir, neden unutuldu, şartları nelerdir? Tüm bu soruları Araştırmacı Yazar Ahmet Bulut ile konuştuk…

İtikaf ne zaman yapılır, şartları nelerdir?

İtikaf her zaman yapılabilir, genel bir zamanı yok ama sünnet olanı sevgili Peygamberimizin devamlı yaptığı Ramazan ayının son 10 gününde, erkekler için Cuma namazanının kılındığı bir mescitte, kadınlar da evinin uygun bir köşesinde yapabilir. Özel bir durum yok ama itikafta iken oruçlu olmak eftaldir sevgili Peygamberimiz böyle yapmıştır. Medine-i Münevvere’de bulunduğu zaman diliminde hiç aksatmadan bir sene haricinde her sene yapmıştır.

İtikafa girmek için belli bir şart var mıdır?

Hayır ancak Mezhep imamlarımız arasında farklı görüşler de var. Bir insan namaz kılmak için camiye girerken “itikafa niyet ettim” diye girerse, camide bulunduğu sürece itikaf sevabından da faydalanmış olur diye söylemişler. Bazıları en az üç gün olabilir diye görüş bildirmişler. Bunlar da itikaf sayılıyor ama en güzel Ramazan ayının son 10 gününde mescitte, hanımlar da evin bir köşesinde asli ihtiyaçları haricinde tamamını orada geçirerek, ibadet ederek,  tefekkür ederek, Kur’an okuyarak, zikir çekerek yapılan ibadettir.

İtikafın önemi nedir, neden unutuldu ? 

Ülkemizde maalesef bir dönem çok fazla şey yasaklıydı. Kur’an okumak bile yasaklıydı ondan dolayı bilinmiyor bugün. Halbuki çok açık ve net bir sünnettir itikaf. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’ın müjdesi de var, Kim Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girerse iki hac ve umre sevabı verilir, diye müjdelemiştir, yapılması için teşvik etmiştir. Biliyorsunuz Peygamberimiz, kendisine Peygamberlik gelmeden önce her sene Hira’ya çekilir günlerce tefekkür de bulunurdu fakat Kur’an ile muhatap olduktan sonra bir daha Hira’ya çıkmadı. Ondan sonra Ramazan’ın son on gününde her sen eöescide çekilerek tefekkürünü yaptı.

Tefekkür ibadeti de hadislerde üzerinde çok durulan bir konudur. Bir kulun bir anlık tefekkürü bin rekat nafile namaz kılmasından eftaldir, gibi tefekkürün başlı başına bir ibadet olduğunu bildiren birçok hadis-i şerifler vardır. İtikafın sayısız güzelliği vardır, itikafa girmekle kuvvetli bir sünneti yerine getirmiş oluruz, itikafa giren insan namazlarını vaktinde ve cemaatle kılmaya gayret eder ki, devamlı mescittedir.

Kişi kendini orucu ifsad edecek haramlardan günahlardan  kendini korumuş olur. Yalan söylemez, yalan yere yemin etmez, gıybet etmez, söz taşımaz, şehvet nazarıyla başkasına bakmaz. Orucun sevabını götüren amellerden kendini korumuş olur. Bir başka önemli noktada, kişi mescitte namazı beklediği sürece namazda sayılır, diyor Peygamber Efendimiz. İtikafta olan kişi günahlardan haramlardan arındığı için rüyaları bile berraklaşır. İtikafın sayısız yararı var, ama tabi 21. Asrın haz ve hız medeniyetinin insanları koşuşturduğu bir zaman diliminde insan kendine gelme fırsatı buluyor. Namazda huşuyu yakalayamıyorum diyenler huluyu keşfetmeye başlıyor. Niye? Gönlünü haramlardan sakındı, böylece ruhani yönü daha şahlandı, nefsin esaretinden kurtuldu.

İtikaf hangi durumlarda bozulur, itikafa girildiğinden nelere dikkat edilmeli?

İtikafta sadece abdest bozmak ve abdest almak için dışarı çıkılır, onun dışında başka sebeplerden cenaze vesair olmadıkça dışarı çıkmamak lazım.  Bunun dışında dışarı çıkıldığında itikaf bozulmuş oluyor.

Camiler itikafa elverişli mi, cami dışında itikafa girilebilir mi?

Erkekler için Cuma namazı kılındığı bir mescit olması şartı var. Kadınlar için böyle bir şart yok evlerin herhangi bir köşesi olabiliyor. Camilerde son yıllarda olumlu gelişmeler oluyor. Benim bildiğim mesela İskenderpaşa Camii’nde ciddi bir kalabalık itikafa girdi. Bir kere bize de nasip olmuştu. 200-300 kişinin itikafa girdiğini hatırlıyorum. İsmailağa Camii’nde yine bildiğim kadarıyla durum böyle. Allah razı olsun İstanbul İl Müftülüğümüz, hangi camilerde itikafa girileceğini ilan ediyor. Oradaki camilerde de itikaf için uygun ortam hazırlanıyor. İtikafa girenlere yemekler getiriliyor. Bu konuda elhamdulillah son birkaç yıldır güzel gelişmeler var.

on5yirmi5.com

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107