Gitara Teknoloji Eli Değdi : ‘Kitara’

Müzik Türleri
Enstrumanist bir müzisyen için çaldığı enstruman onun için kutsal bir mabed ve aşktan öte bir olgudur.   Özellikle çocukluğunda enstruman çalmaya başlayanlar, hayatlarının büyük bir bölümünü ezgi...
EMOJİLE

Enstrumanist bir müzisyen için çaldığı enstruman onun için kutsal bir mabed ve aşktan öte bir olgudur.
 
Özellikle çocukluğunda enstruman çalmaya başlayanlar, hayatlarının büyük bir bölümünü ezgizel bir ağaca bağladıkları için, çoğu zaman kendisini yalnız hissettiklerinde sevgili diye ona sarılırlar. İşini iyi bilen bir müzisyen için ise, çaldığı müzik aletinin ona hissettirdiği duygu, tuşesine yansıyan tepki çok önemlidir. Çalan kişiye cevap verebilmelidir. Enstrumanından çıkardığı sesteki duygu mimiklerine, vücut diline ve en önemlisi kalbine yansır. Bu da müzisyenleri diğer insanlardan ayıran en önemli tecrübe, yetenek ve duygusal yoğunluktur. Bende bir gitarist olduğum için, bu haberi yazarken bir yandan teknolojideki gelişmeler sevindirirken, bir yandan da içim acıdı açıkçası…

Ağacın, telin ve tuşenin verdiği o analog ses, ve gitaristin hissettiği duyguyu çalarken yansıtabilmesi çok özel birşeydir. Bakmayın ağaç dediğime. Duygusuz insanlara odun denmesi çok yanlış bir terimdir kanaatimce. Çünkü odun dedikleri o şey, en fazla duygu yoğunluğuna sahip olan müzik enstrümanlarının ham maddesi. ‘’Misa Digital Instruments’’ firması ‘’Kitara’’ diye bir şey çıkarmış, gitarın tellerinin dahi sanallaştırıldığı bir alet. Teknolojik müzikle uğraşanlar için özellikle bulunmaz bir nimet aslında. Elektro gitaristler özellikle gitarlarında kullandıkları processor ve analog pedal setleriyle gitarlarına dijital effect sağlamaktadırlar. Ama bu cihaz teknolojik müzisyenler için dijital dünyanın sınırlarını çok fazla zorlayan, yararlıda bir üretim olmuş..
 
Kitara adının verildiği bu teknolojik gitar, teller yerine dokunmatik ekranın kullanıldığı tamamen farklı bir deneyim. İlk tasarımı yapıldığında Misa Digital Guitar adıyla piyasaya sürülmesi beklenen bu alet bir isim değişikliğine uğradı. 859 dolar fiyatıyla yakın zamanda satışa çıkan bu model, iyi bir satış grafiğine de sahip. Kitara, çoklu dokunmatik paneliyle eski moda telleri çöpe atıyor. Perde kısmında ise dijital girişinizden ses çıkışlarını modifiye edebileceğiniz butonlar bulunuyor. Entegre olarak bir de synthesizer barındıran gitarı ses ekipmanınıza bağlayarak çalmaya başladığınızda dijital ezgiyi tecrübe edebiliyorsunuz. Kitara elektronik müziğin Kinect’i olarak görülüyor. Bu tabiki bir bakış açısı. Benim gibi müzik konusunda manuel takılmayı sevenler için çokta iç açıcı olmayan bir üretim.

Acunn.com