Gitar Çalmanın Dayanılmaz Cazibesi

Müzik Türleri
Hazırlayan: Bengü Dağlı Kendimden biliyorum orta okul lise çağlarında olup da gitar öğrenmek istemeyen kişi yok gibidir. Hemen hemen her çocuk ailesine “gitar öğrenmek istiyorum” talebiyle gitmiştir. ...
EMOJİLE

Hazırlayan: Bengü Dağlı

Kendimden biliyorum orta okul lise çağlarında olup da gitar öğrenmek istemeyen kişi yok gibidir. Hemen hemen her çocuk ailesine “gitar öğrenmek istiyorum” talebiyle gitmiştir. Kimimiz bu isteği gerçeğe dönüştürdük, kimimizin ise sadece hayallerinde kaldı. Öyleki ilerki yıllarda içinde ukte kalanlar bile vardır.

Eminim bugün on5yirmi5 okuyucuların çoğunda gitar öğrenme isteği vardır. Bende sizin için gençlerin en çok çalmak istediği gitarın kısa tarihini, gitar alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini, bazı gitar markalarının fiyatlarını… sizler için araştırdım.

Okuyacağınız yazıda sizlere özellikle gitar kurslarından bahsetmedim çünkü, bugün hemen hemen her yerde uygun fiyatlarla gitar öğrenmeniz mümkün. En basitinden bugün en azından İstanbul’da bir çok ilçenin kültür merkezlerinde bedava gitar kursu verilmekte. Bu konuda size tek tavsiyem, gitarı kendi kendinize öğrenmekten ziyade bir bilenden yardım almanız….

Gitar Nedir?

Gitar, parmakla ya da penayla çalınan aslında sekiz şekline benzeyen yanları iki tarafı oyuk üzerinde ses perdeleri olan uzun saplı ve telli bir çalgıdır. Gitarlar genelde altı telli olurlar ve değişik ağaç türlerinden yapılır.

Gitarı andıran bir enstrümanın 1500′ den önce, Rönesans sırasında Avrupa’nın Akdeniz bölgesinde var olduğu bilinmektedir. 13. 14 yüzyıldan kalma betimlemeler kuş tüyü bir pena ile çalınan “8” şeklinde bir enstrümanın varlığını gösterir. Yine bu döneme ait bazı kaynaklar “guittara latina” adlı bir Latin gitarından bahseder. Gitar için müzik içeren ilk kitapların tarihi 16. yüzyıla kadar uzanır. Bu kitaplarda her üç veya dört teli de “ünison” (aynı sese) bir biçimde akort edilen çiftlerden oluşmak üzere, dört telli bir gitardan söz edilir.

Gitar Türler:

Klasik gitar

Esasen kadın vücudunu andıran içi boş bir gövdedir. Ortasında yuvarlak bir delik bulunan klasik gitarların üç bas teli ipek üzerine sarma, diğer üç teli naylondur. Tellerin harekete geçirilmesi ile bu gövdenin içinde hapsolan hava titreştirilmiş olur ve gövdesindeki delikten dışarıya ses olarak geri döner. Klasik batı müziği gitar tekniğinde gitar, tırnaklar ile çalınır. Tırnakların çeşitli açılarla törpülenmesi ve çeşitli sağ el pozisyonları ile çıkan ses tonu kontrol edilebilir.

Akustik gitar

Görünüş itibariyle klasik gitarı andıran akustik gitarın gövdesi klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa ve çelikten yapılmış tellere sahip olması klasik gitarla arasındaki en büyük farktır.

 

Elektro gitar

Katı ve oyulmamış gövdeye sahip olan elektro gitarda tellerden gelen ses manyetikler tarafından elektrik sinyaline dönüştürülüp anfiye yollanır. Genellikle pena ile çalınır. Manyetiklerin titreşimi algılayabilmesi için çelik tel kullanılır.

Bas gitar

Çalışma prensibi elektro gitara benzeyen bas gitarın farkı genelde dört telli olması ve kalın bir sese sahip olmasıdır.

Lap steel gitar

Hawai’den çıkmış bir enstrümandır. Kucakta ve bir obje yardımı ile çalınır.

Perdesiz gitar

Ara sesleri verebilmek için yapılmıştır. Normal gitara çok benzese de oldukça farklı bir ses rengine sahiptir. Perdesiz gitarı 1976 yılında ilk Erkan OĞUR Türk müziği seslerine olan ihtiyacı için üretmiştir. Daha sonraları perdesiz elektrik gitar, 8 telli perdesiz gitar, çift saplı elektrik ve klasik perdesiz/perdeli gibi farklı modellerini üretmiştir.