Alman Gencin ‘Nihavent’ Aşkı

Müzik Türleri
Bahçeşehir Üniversitesi Türk Müziği Topluluğunun düzenlediği ”Nihavent Nağmeler” konserinde ”Güzel bir göz beni attı bu derin sevdaya” adlı şarkıyı seslendiren Overbeck, Türkiy...
EMOJİLE

Bahçeşehir Üniversitesi Türk Müziği Topluluğunun düzenlediği ”Nihavent Nağmeler” konserinde ”Güzel bir göz beni attı bu derin sevdaya” adlı şarkıyı seslendiren Overbeck, Türkiye ve Türk müziği hakkındaki düşüncelerini AA muhabirine anlattı.

Overbeck, Almanya’nın Kaars şehrinde doğduğunu belirterek, 19 yaşında sosyal servis hizmeti olarak engelli kişilere yardım etmek amacıyla 3 yıllığına Fransa’ya yerleştiğini ifade etti.

Fransa ve Almanya’da siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde okuduğunu dile getiren Overbeck, geçen yılın eylül ayında 6 aylık eğitim için Bahçeşehir Üniversitesine geldiğini anlattı.

Almanya’da tanıdığı bir arkadaşından Türkçe öğrendiğini söyleyen Overbeck, böylelikle Türkiye’ye gelmeden önce pratik yapma şansı elde ettiğini, bu arkadaşının kendisini aynı zamanda buraya gelme konusunda motive ettiğini dile getirdi.

Overbeck, Türkiye’ye ilk kez geldiğini bildirerek, ”Avrupa’nın birçok ülkesine seyahat ettim. Farklı kültürlere karşı çok ilgiliyim. Türkiye’yi seçmemin nedenlerinden biri de bu. Türk kültürü ve insanları dikkatimi çekiyordu. Gelip görmek istedim” dedi.

Üniversitenin Türk Müziği Topluluğu’na girme fikrinin ud öğrenme isteğiyle başladığını belirten Overbeck, böylece kendisini bir anda topluluğun içinde bulduğunu, daha önce hiç şarkı söylememesine rağmen burada ilk defa şarkı söylemeye başladığını bildirdi.

Toplulukta ilk olarak ud çalmayı öğrendiğini söyleyen Overbeck, şunları kaydetti:

”Hayatımda ilk kez şarkı söylemeye Türk müziği ile başladım. Koroda çalışmalarımızı sürdürürken kendimi birden sahnenin ön tarafında ‘Güzel bir göz beni attı bu derin sevdaya’ adlı şarkıyı okurken buldum. Şarkıyı 2 günde öğrendim. Herkes çok heyecanlandı ve çok beğendi. Türk müziği ile önceki ilgim sadece Tarkan’ın ve yönetmen Fatih Akın’ın bazı filmlerinde duyduğum şarkılardan ibaretti. Türk sanat müziği ile ilgilenmeye başladığımdan beri Müzeyyen Senar dinliyorum. Hatta aileme bile Noel hediyesi olarak CD’sini hediye ettim. Almanya’ya döndüğümde de arabamda ve evimde Türk sanat müziği dinleyeceğime hiçbir şüphem yok.”

”Türk insanı çok milliyetçi”

Overbeck, Almanya’ya geri döndüğünde uluslararası ilişkiler konusunda tez hazırlamayı ve kariyer olarak bu alana yoğunlaşmak istediğini kaydederek, özellikle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerle bağını koparmak istemediğini söyledi.

Türkiye’de kendisine gösterilen ilgiden oldukça memnun olduğunu dile getiren Overbeck, ”Türk insanları çok misafirperverler, özellikle eğitim programlarına katıldığınızda o ülkeye ve insanlarına alışamamak gibi bir risk her zaman geçerlidir. Ancak bu Türkiye için kesinlikle geçerli değil” şeklinde konuştu.

Overbeck, Türkiye’de kendisini en çok şaşırtan şeyin her yerde gördüğü bayraklar ve Atatürk posterleri olduğunu anlatarak, Türklerin milliyetçilik duygularının son derece yoğun olduğunu, bu durumun kendisini biraz etkilediğini ama yine de anlamaya çalıştığını ifade etti.

Türkiye’de kendisini en çok etkileyen şeyin İstanbul’un güzelliği olduğunu söyleyen Overbeck, ”Burada dünyanın her yerinden insan var. Çok canlı bir metropol. Gelmeden önce Türk insanının daha çok gelenekçi olduğunu düşünüyordum. Belki sadece İstanbul için geçerli olabilir ama insan oldukça batılı. Bu ülkeyi tanımak için diğer şehirleri de görmek şart. Çünkü İstanbul bütün Türkiye’yi temsil etmiyor” diye konuştu.