Keman Nasıl Çalınır? Kolay Öğrenme Yöntemleri

Müzik Aletleri
Keman; çalınması en güzel ve kişiyi ödüllendirici enstrümanların başında gelir. Keman öğrenmek, her ne kadar uzun ve sabır istiyor olsa da disiplin ve biraz da coşkuyla, harika bir keman virtüözü olun...
EMOJİLE

Keman; çalınması en güzel ve kişiyi ödüllendirici enstrümanların başında gelir. Keman öğrenmek, her ne kadar uzun ve sabır istiyor olsa da disiplin ve biraz da coşkuyla, harika bir keman virtüözü olunabilir.

Keman çalmayan yeni başlıyorsanız, iyi bir başlangıç yapmak için, daha az maliyetli bir keman tercih edilebilir. Kemanın kalitesi ne kadar yüksekse fiyatı da o derece yükselir. Bir keman satın almaya ya da kiralamaya geçmeden önce; yetişkin tam boy kişiler için 4/4 boyutunda satın alınabilir. Ancak özel tasarım olan daha küçük boyutları da bulunur.

Keman çalmanın kolay öğrenme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmadan önce, saygın bir müzik evinden keman satın alınmalıdır. Güvenebileceğiniz Yonka Müzik Market ile yıllarca kullanabileceğiniz bu özel enstrümana sahip olabilirsiniz.

Keman Nasıl Akort Edilir?

Keman nasıl çalınır konusundan önce, keman akort etme temelini öğrenmek gerekir. Kemanı akort ederken; tellerin en düşük tondan, en yüksek tona doğru ayarlandığına dikkat edilmelidir.

Yani ayarlama yaparken; sıra ile G, D, A ve E şeklinde ayarlama yapılır. Ayar mandalları kullanılarak, büyük ayarlamalar yapılırken, ince ayar mandalları ile, daha ince ton ayarlaması yapılabilir.

 

Keman Çalmak için Hangi Yöntem Kullanılmalıdır?

Müzik eğitim konusunda ilk adımı atıyorsanız, keman çalmayı öğrenmek, çoğu zaman biraz korkutucu olabilir. Ancak keman çalmayı öğrenmek, biraz sabır ve biraz da doğru eğitmeni bularak, çok daha kolay hale gelebilir.

Keman çalınırken genel olarak;

  • Geleneksel yöntem
  • Suzuki yöntemi kullanılır.

Geleneksel yöntem; kemanı çalan kişinin bir sayfadan okuyarak çaldığı yöntemdir ve genel olarak 8 yaşlarında başlanır. Suzuki yöntemi ise; keman öğrencisinin, kemanı öğrenmek için, işitme ya da dinleme becerilerini kullanarak öğrenilir. Genel olarak 5 yaşlarında başlanır.

Keman nasıl çalınır? Keman çalmaya yeni başlıyorsanız, güçlü temeller üzerine kurulacak bir eğitim alınması gerekir. Keman çalmaya başlayan birinin, ustalaşması için, keman çalma tekniklerini öğrenmesi gerekir.

Keman Duruşu ve Parmaklar Nasıl Olmalıdır?

Keman tekniklerine geçmeden önce; sesin doğru şekilde ve kaliteli çıkması için, doğru duruş tekniğinin kazanılması şarttır. Ayakta ya da oturarak, çene altında tutularak çalınan keman, doğru şekilde tutulduğunda, gerçek sesini verir.

Keman parmak isimleri de en az doğru duruş kadar önemlidir. Keman nasıl çalınır? Hangi parmaklar hangi notaları basar bilinmelidir.

  • Yay Eli: Sağ eldir. Bu el keman yayını kontrol eder.
  • Keman Eli: Sol eldir. Kemanı tutan el olarak adlandırılır.

Kemanı tutan sol el; keman baş parmağı ve 1, 2, 3 ve 4. parmak olarak adlandırılır. Bu numaralar sayesinde, hangi parmağın hangi notaya geleceği daha kolay öğrenilmiş olur.

Yayı tutan sağ eldeki parmaklar, aldıkları konuma göre adlandırılmaktadır. Baş parmak, baş parmak olarak adlandırılır. İşaret parmağı ilk parmaktır. Orta iki parmak kucaklayıcı adlandırılır.

Keman Çalma Teknikleri Hangileridir?

Keman nasıl çalınır konusunda farklı teknikler uygulanabilir. Ancak kemana yeni başlayanların üzerinde durması gereken 5 temel keman tekniği bulunur. Bu beş tekniği öğrenen keman öğrencileri, kemanda ustalaşma yoluna gidebilir.

  • Çift durak: Çift durdurma tekniği olarak da bilinir. İlk seferinde alt perdeden başlarken, sonrasında üst perdeden devam edilebilir.
  • Sol el eklemi: Her notanın tanımlandığı sesin netliğini ortaya çıkarmak için artikülasyon yapılır. Bu becerinin geliştirilebilmesi için, perküsyonist mod üzerinde durulması gerekir. Ancak bu tekniğin aşırı kullanılması hem ses kalitesini azaltır hem de parmak kaslarının tehlikeye girmesine neden olur.
  • Triller: Parmağın olabildiği kadar hızlı ve hassas şekilde yukarı ve aşağı doğru hareket ettirilerek, taban üzerinde perdeyi çalarken oluşturulan bir notanın daha süslü hale getirilmesidir.
  • Vibrato: Trillere benzemesine rağmen, aralarındaki tek fark, vibrato yaparken, baş parmak kullanılır ve daha hızlı hareket ettirilir. Yani titreme hızını kontrol etmek gerekir.
  • Spiccato: Ustalaşma devresinde kullanılacak bir tekniktir. Bu teknikte tek önemli olan sağ el parmaklarının ve yayın duruş yönünü doğru olmasıdır.

Her ne kadar ilk başta keman çalmayı öğrenmek ürkütücü görünse de bu tekniklerin öğrenilmesi, daha karmaşık teknikleri öğrenmenin ilk adımıdır.