Yedi Güzel Adam’ müzede yaşatılacak

Yazarlar
Bir dönem misyonerlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için kullanılan Kahramanmaraş’taki 167 yıllık eski Amerikan Koleji, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ne dönüştürülüy...
EMOJİLE

Bir dönem misyonerlik faaliyetlerini yaygınlaştırmak için kullanılan Kahramanmaraş’taki 167 yıllık eski Amerikan Koleji, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ne dönüştürülüyor.

Amerikan misyonerlerce 1850’li yıllarda inşa edilen eski Amerikan Koleji, Lozan Antlaşması’ndan sonra kapatılmasının ardından yaklaşık 80 yıl farklı eğitim kurumlarına ev sahipliği yaptı.

1950’li yıllarda bir neslin yetişmesini sağlayan, şairler ve düşünce adamlarından oluşan Yedi Güzel Adam’ın yolunun kesiştiği Maraş Lisesi olarak da bilinen mekan, “Maraş ekolü”nü gelecek nesillere aktarmaya hazırlanıyor.

Türkiye edebiyatına damga vuran Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören’in isimleri, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince restoresi yapılan binada kurulacak Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde yaşatılacak.

“Öğrencilerimizi edebiyata, şiire teşvik edeceğiz”

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerikan Koleji olarak kurulan binanın restorasyonuna Büyükşehir Belediyesine devrinin ardından geçen yıl başlandığını söyledi.

Binanın Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi‘ne dönüştürülmesi için kolları sıvadıklarını ifade eden Kabakçı, mart sonu itibarıyla yasal olarak bitmesi gereken tüm çalışmaları yerine getirmiş olacaklarını belirtti.

Askeri alandan tahsis edilecek 4 dönüme de güzel bir bahçe oluşturulacağını aktaran Kabakçı, müzenin Türkiye için çok önemli bir yer olacağını vurguladı.

Çalışmanın kent kültürüne de önemli katkı sağlayacağına işaret eden Kabakçı, şöyle devam etti:

“Buraya Kahramanmaraşlılar, şehrimizi gezmeye gelenler, tarihimizi öğrenmeye gelenler ve edebiyat severler gelecekler, kütüphanede çalışacaklar, Yedi Güzel Adam’ı görecekler. Çocuklarımız da Yedi Güzel Adam’ın izinden gitmek için teşvik edilecek. Bahçesinde kafeteryalarımız olacak. Burada öğrencilerimiz gelip okuyup düşünecekler. Şehrimizin şairler ve edebiyatçıların kenti olmasının devam etmesi için bu tür cazip alanlar yaparak öğrencilerimizi edebiyata, şiire teşvik edeceğiz.”

Kentin birincilik ödülü taçlandırılacak

Hacettepe Üniversitesinden kütüphanecilik dalında birincilik ödülü alan Kahramanmaraş’ta 22 kütüphane bulunduğunu anlatan Kabakçı, buna Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ndeki kütüphanenin de katılmasıyla başarılarını taçlandıracaklarını dile getirdi.

Yedi Güzel Adam’dan ünlü düşünür Nuri Pakdil’in Müslümanların ilk kıblesi Kudüs sevdasına da dikkati çeken Kabakçı, eskiden misyoner okulu olarak hizmet veren binada şimdi Kudüs aşığı güzel insanların yaşatılacağını söyledi.

Amerikan Koleji’nin misyonerlerin, öğrencilere zararlı fikirler aşılamaması için 1935’li yıllarda kamulaştırıldığını belirten Kabakçı, şunları kaydetti:

“Dün misyonerler ülkemizin zararına burada çalışma yaparken bundan sonra inşallah burada tarihimizi ilmek ilmek dokuyacak, dedesini, babasını, atasını, dinini, imanını ve vatanını sevip sayan insanlar yetişecek. Bunlar da ülkemizin geleceği için yeni, güzel diriliş nesilleri olacaktır.”