‘Veyl mağluplara’…

Yazarlar
Hasan Bülent Kahraman’ın Sabah gazetesinde Meclis Başkanı seçiminden sonra ortaya çıkan tabloyu değerlendirdiği yazısı… İnsanın kendi içinde tutarlı olması hem bir erdemdir, hem de tüm erd...
EMOJİLE

Hasan Bülent Kahraman’ın Sabah gazetesinde Meclis Başkanı seçiminden sonra ortaya çıkan tabloyu değerlendirdiği yazısı…

İnsanın kendi içinde tutarlı olması hem bir erdemdir, hem de tüm erdemler gibi uyulması, idrak edilmesi, uygulanması zorunlu bir kural. O zaman ben de kendi içimde tutarlı olmak adına Deniz Baykal‘ın Meclis Başkanı seçilmemesinden duyduğum memnuniyeti belirteyim.

Daha önce de yazdığım gibi, 28 Şubat’ın ve 367 faciasının mimarlarından, idaresi altındaki CHP’yi ordunun partisi haline getirmiş, sistemin göz bebeği Baykal, Meclis Başkanı seçilseydi ne yapacaktı?

Bu soruyu, İnönü‘nün Cevdet Sunay‘ın Cumhurbaşkanlığı süresini uzatmak istediklerinde verdiği cevapla yanıtlayayım: ‘Bugüne kadar ne yaptıysa onu…’ Dolayısıyla, Baykal’ın seçilmemesini, 7 Haziran seçimleriyle önemli ölçüde vidaları gevşemiş sistemin daha ‘sert‘ bir noktaya savrulmasının engellenişi olarak görüyorum. Ve keşke bu karar MHP‘nin tutumuyla değil de HDP’nin yaklaşımıyla gerçekleşseydi diye de içimden geçiriyorum.

***

Şimdi objektif davranıp, bu sonucun bir tek şeye tekabül ettiğini söylemeliyim: % 60 bloğunun çökmesine. Bu zaten hiç oluşmamış bir bloktu. Kılıçdaroğlu, maalesef, hem böyle bir bloğun mevcudiyetini vehmetti hem de MHP’ye olmadık tekliflerde bulunarak yüz geri edilmeyi göze aldı.

Bu onun siyaseti okuyamadığının bir göstergesiydi. Siyaseti okuduğunu nasıl söyleyebiliriz ki, Baykal‘ı aday gösterip kendisini köşeye sıkıştırmış bir siyasetçi için… Parti içinden o kadar tepki alan Baykal, CHP grubundan oy alamasaydı Kılıçdaroğlu’nun iktidarı, liderliği, otoritesi sarsılacaktı. Oy alıp seçilseydi, Kılıçdaroğlu’nu aşan bir proje devreye girecekti. Kısacası, yok öyle % 60’lık bir blok.
Siyaset dinamikleri açısından bu önemlidir. % 60 elbette % 40’tan büyüktür. Ayrıca siyasal dinamikler açısından çok küçük bir oy oranına sahip HDP’nin, mesela, daha da öne çıktığını belirtmek gerek. Fakat mevcut şartlarda o bloğun kendi iç sorunları, bilhassa CHP’nin iktidarı çılgınca isteyen ama onu nasıl kotaracağını bilemeyen bir parti olarak ortada salınması, şimdi, % 40’a farklı bir ağırlık kazandırıyor. MHP ile koalisyon yapar veya yapmaz, o ayrı bir mesele ama Akparti, Meclis Başkanlığı’nı almasıyla 7 Haziran sonrasında ilk defa farklı bir noktaya kaymıştır.

yazının devamını okumak için…