Ünlü Romancı Cengiz Dağcı Vefat Etti

Yazarlar
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi Kırımlı Yazar Cengiz Dağcı İngiltere’de vefat etti. 92 yaşındaki Cengiz Dağcı’nın ölümünü, kitaplarını yayınlayan Ötüken Yayınevi duyurdu. Ötüken Yayınevi, Dağ...
EMOJİLE

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Kırımlı Yazar Cengiz Dağcı İngiltere’de vefat etti. 92 yaşındaki Cengiz Dağcı’nın ölümünü, kitaplarını yayınlayan Ötüken Yayınevi duyurdu. Ötüken Yayınevi, Dağcı’nın Londra’daki evinde dün vefat ettiğini açıkladı.

Cengiz Dağcı’nın cenazesinin Pazartesi günü defnedileceği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Cengiz Dağcı, Londra Süleymaniye Camii’nde Pazartesi günü öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Hillford Müslüman mezarlığına defnedilecek.

Dağcı’nın uzun süredir rahatsız olduğu biliniyordu.

CENGİZ DAĞCI KİMDİR?

Gurzuf’ta 1919 yılında doğan Cengiz Dağcı’nın çocukluğu Krasnokamenka (Kızıltaş) köyünde geçti.

İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit’te tamamlayan Dağcı, Kırım Pedagoji Enstitüsü 2.sınıfında iken 2. Dünya Savaşı çıktı.

Ukrayna cephesinde 1941 yılında Almanlara esir düşen Dağcı, Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı.

Eşi ve kızıyla birlikte 1946 yılında önce Edinburgh’a gelen Dağcı, 1947’de Londra’ya geçti. Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra hiç Kırım’a gitmedi.

Hüzünlü bir üsluba sahip Dağcı, eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır.

Dağcı’nın Türkiye’ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazması sayesinde Türkiye’de birçok insan Kırım’ı ve Kırım Tatarları’nın yaşantılarını öğrenme imkanı buldu.

Pek bilinmemesine karşın Dağcı’nın Kırım Tatarca şiirleri de bulunuyor.

Dağcı’nın, Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, Onlar da İnsandı, Ölüm ve Korku Günleri, O Topraklar Bizimdi, Dönüş, Genç Temuçin, Badem Dalına Asılı Bebekler, Üşüyen Sokak, Anneme Mektuplar, Benim Gibi Biri, Yoldaşlar, Biz Beraber Geçtik Bu Yolu, Bay Markus Burton’un Köpeği, Bay John Marple’ın Son Yolculuğu, Oy Markus Oy, Rüyalarda Ana ve Küçük Alimcan gibi eserleri bulunuyor.

Dünya Bülteni