Özdenören: Aziz Nesin kültürel Müslümandı

Yazarlar
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED)’in kurumsal yayını Dil ve Edebiyat dergisine röportaj veren Yazar Rasim Özdenören, Aziz Nesin için, "Kültürel Müslüman’dı." ifadesini kulla...
EMOJİLE

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED)’in kurumsal yayını Dil ve Edebiyat dergisine röportaj veren Yazar Rasim Özdenören, Aziz Nesin için, "Kültürel Müslüman’dı." ifadesini kullandı.

Necip Fazıl’ın çıkardığı Büyük Doğu dergisinde yazmaya açık birisi olmadığını anlatan Özdenören, ‘Yedi Güzel Adam’ listesi hakkında da konuştu.

Mavera dergisinin kurucularından, Yazar Rasim Özdenören, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED)’in kurumsal yayını Dil ve Edebiyat dergisine konuştu. Özdenören, derginin Genel Yayın Yönetmeni Üzeyr İlbak’la yapılan söyleşide, Aziz Nesin için ‘Kültürel Müslüman’ nitelemesinde bulundu. Özdenören, bu düşüncesini şöyle açıkladı: "Kendisi İslam’a inanmadığını, Müslüman olmadığını ifade ettiği halde, o tarihlerdeki bir yazımda ‘Aziz Nesin her ne kadar kendisinin Müslüman olduğunu kabul etmiyor ise de şu anda bir Boşnak vatandaşı olsaydı ve Bosna-Hersek’te yaşıyor olaydı Sırplar onu da Müslüman diye öldürürlerdi.’ diye yazmıştım. Yani kültürel Müslümanlık böyle bir şey… Kişinin kendini Müslüman hissedip hissetmemesinin dışında, insan kültürel aidiyet olarak da Müslüman kimliğini taşıyabiliyor."

"Büyük Doğu’yu düzenli yazma manasında kendi dergimiz olarak görmüyorduk." ifadelerini kullanan Özdenören, şunları söylüyor: "Onun ekolünden geliyor veya öyle görünüyor olmak ayrı bir şey, bir derginin yazı kadrosunda yer almak ayrı bir şey… Büyük Doğu hiçbir zaman bizim yazma ortamımıza açık duran bir dergi değildi. Ya da şöyle söyleyeyim; belki açıktı ama ben orada yazmaya açık birisi değildim. Çünkü Büyük Doğu dergisinin üslubu da, tutumu da farklıydı."

Özdenören, Mavera yazarları hakkında efsanevi bir niteleme haline gelen ‘Yedi Güzel Adam’ sözünü ise şöyle açıkladı: "Yedi Güzel Adam ifadesi, benim de aralarında bulunduğum yazarlar ve şairler grubuna yakıştırıldı. Bazı isimler hariç diğerleri zamanla bu sayıya girdi, çıktı… yedi kişilik isim listesinden beş tanesi her zaman demirbaş olarak kaldı, iki tanesi sürekli değişti… Kayıtlara geçmesi için bu yedi kişilik asıl listedeki isimlerin şunlar olduğunu söyleyeyim: Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören. Listenin orijinali budur… Şunu özellikle belirtmek gerekir ki, "Yedi Güzel Adam" nitelemesi Mavera ile değil, Cahit Zarifoğlu’nun kendi şiir kitabına isim olarak seçtiği 1974 yılından itibaren dillerde dolaşır oldu."

F5haber

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/