Mehmet Akif vefatının 77. yılında anılıyor

Yazarlar
İstiklal Şairimize anma etkinliklerinin ilki bu sabah 10.00’da başlayacak. Star gazetesinde yer alan habere göre Mehmet Akif’i anma etkinlikleri şöyle; Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 19...
EMOJİLE

İstiklal Şairimize anma etkinliklerinin ilki bu sabah 10.00’da başlayacak. Star gazetesinde yer alan habere göre Mehmet Akif’i anma etkinlikleri şöyle; Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 1978 yılından beri Ankara’da gelenekleştirdiği Mehmet Âkif anmaları, şairin Milli Mücadele sırasında ikamet ettiği Hacettepe’deki Taceddin Dergâhı’nda yapılacak. M.Akif’in hatırasını yaşatmak amacıyla Taceddin Dergahı’nın korunması, müze olarak faaliyet gösterebilmesi için 33 yıldır büyük emek harcayan TYB bu yıl da geleneği sürdürecek.

Onbin genç Akif’e koşuyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Atasız Ati Olmaz’ projesi kapsamında da Ersoy’u Anma Programı düzenlenecek. Bugün saat 18.00’de Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek programa 14 ilden 10 bin gencin katılması bekleniyor. Program kapsamında Bedirhan Gökçe’den şiir dinletisi, Ahmet Yenilmez tarafından hazırlanan Tiyatral Canlandırma ve Ertuğrul Erkişi ile Uğur Işılak’ın konserleri yer alacak.  Programa Ankara, Bolu, Düzce, Nevşehir, Kayseri, Kastamonu, Kırşehir, Eskişehir, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Çorum, Çankırı ve Karabük illerinden yaklaşık 10 bin genç katılacak. 

Bir müze de Beykoz’a geliyor

Sultangazi Belediyesi de bu akşam 19.00’da 50. Yıl Kültür Merkezi’nde yapılacak programda milli şairimizi şiirleriyle anacak. Gecede sinevizyon ve tiyatro gösterimleri de yer alacak. Milli Şairin 77. ölüm yıldönümünde bir program düzenleyen Beykoz Belediyesi bir de müze müjdesi verdi. İstiklal şairi, kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden, şair, mütefekkir ve yazar Mehmet Akif Ersoy, Beykoz Belediyesi’nin kurduğu müzeyle tanıtılacak ve eserleri gelecek kuşaklara aktarılacak. Projelere ilgili kurullardan onay çıktığı takdirde ilçe, Mehmet Akif Ersoy’un ve eserlerinin tanıtıldığı bir müzeye kavuşacak. Üsküdar Belediyesi de büyük şairi ölüm yıldönümünde hayatını anlatan bir tiyatro oyunuyla anıyor. Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde 28 Aralık akşamı saat 20.00’de Tiyatro Greyfurt’un sahneye koyduğu Akif adlı oyun, İstiklal şairinin dava adamı kimliğinin yanı sıra bir baba olarak portresini de ortaya koyuyor.

Büyük şair anısına yayınlar

İstiklal şairinin vefat yıldönümünde M. Akif’le ilgili pek çok kitap da raflarda yerini aldı. Ergün Yıldırım’ın kaleme aldığı Akif’in Leylası Etkileşim Yayınları’ndan okura ulaştı. Akif’in Leylâsı, millet kavramını, bu kavramın İslam düşüncesindeki anlamını, millet aydınını, millete karşı tehditleri, milleti kurtaracak nesil modelini ve milletin geleceğini inceliyor, irdeliyor ve okuyucuyu Mehmed Akif’in ayak izlerini takip ederek bu çizgide yeniden düşünmeye davet ediyor. 

Bu ay Milli Mücadelenin Manevi Kahramanları üst başlığıyla Sebilürreşad Mehmet Akif ve Eşref Edip Fergan’ın konuşulduğu bir program düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, bu etkinliğin çıkış noktası olan ve Muharrem Coşkun tarafından hazırlanan ‘Sırat-ı Müstakim Yoldaki Çığır Sebilürreşad’ belgeselini de kitaplaştırdı.

Süleymaniye Kürsüsü’nden

Bir de İstanbul´a geldim ki: Bütün çarşı, pazar

Na´radan çalkanıyor! Öyle ya… Hürriyyet var!

Galeyan geldi mi, mantık savuşurmuş… Doğru:

Vardı aklından o gün her kimi gördümse zoru.

Kimse farkında değil, anlaşılan, yaptığının;

Kafalar tütsülü hülyâ ile, gözler kızgın.

Sanki zincirdekiler hep boşanıp zincirden,

Yıkıvermiş de tımarhâneyi çıkmış birden!

Zurnalar şehrin ahâlisini takmış peşine;

Yedisinden tutarak tâ dayanın yetmişine!

Eli bayraklı alaylar yürüyor dört keçeli;

En ağır başlısının bir zili eksik belli!

Ötüyor her taşın üstünde birer dilli düdük.

Dinliyor kaplamış etrafını yüzlerce hödük!

Kim ne söylerse, hemen el vurup alkışlanacak…

-Yaşasın!

-Kim yaşasın

-Ömrü olan.

-Şak! Şak! Şak!

***

Boğuyor âlem-i İslâm´ı bir azgın fitne,

Kıt´alar kaynıyarak gitti o girdâb içine!

Mahvolan âileler bir sürü ma´sûmundur,

Kalan âvârelerin hâli de ma´lûmundur.

Nasıl olmaz ki Tezelzül veriyor arşa enin!

Dinsin artık bu hazin velvele ya Rab!

-Amin!

Müslüman mülkünü her yerde felaket vurdu…

Bir bu toprak kalıyor dinimizin son yurdu!

Bu da çiğnendi mi, çiğnendi demek şer -i mübin;

Hak-sar eyleme ya Rab, onu olsun…

-Amin!