Prof.Dr. Hayrettin Karaman’ın Yenişafak gazetesindeki yazısı..
Önümüzdeki günlerde veliler okul tercihi yapacaklar; “İmam Hatip Okullarını niçin tercih etmeliler?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Daha geniş bilgi için M. E. Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü sitesine ve bu yazıda vereceğim linklere bakılabilir.
27-29 Nisan 2017 tarihleri arasında Malatya’da İnönü Üniversitesi öncülüğünde ve ev sahipliğinde ilgili birçok paydaşın da desteği ile “Geleceğin İnşasında İmam Hatip Okulları” konulu uluslararası bir sempozyum gerçekleştirildi. Çok sayıda ilim adamının, araştırmacının, öğretmenin ve yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda önemli ve değerli tebliğler sunuldu, müzakereler yapıldı. Artık İmam Hatip Okulları ümmetin gündeminde, medeniyetimizin okulları olma yolundaki bu kurumlarımızı korumak ve geliştirmek ümmetin önde gelen vazifesi olmalıdır.
Maalesef velilerde, öğrencilerde, öğretmenlerde, yöneticilerde bir “Fen Lisesi” algısı var, halbuki zeki çocukların tamamen fen bilimlerine yönelmesi de doğru değil. Zannediliyor ki Fen Liselerinin öğretmen ve yöneticileri tamamen başarılı; Fen Liselerine de öğretmenler ve yöneticiler özel seçilmiyor. Normal atama usulü ile geliyorlar. Tek cazibe başarılı öğrencilerin bu okulları tercih etmesidir. “Başarılı okullar aslında başarılı öğrenciler geldiği için öyle olmuş. Yani başarılı okullar yok; başarılı öğrencilerin gittiği okullar var”.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve ilgili STK’ların bütün çabaları İmam Hatip Liselerine başarılı öğrencilerin gelmesi için bu okulları cazibe merkezi haline getirmektir. Elhamdülillah bu çabalar da meyve vermeye başladı. Gün geçtikçe akademik başarısı yüksek öğrenciler İmam Hatip Liselerini tercih etmektedirler.
İmam Hatip Ortaokulları TEOG ortalamasında düz ortaokullarından daha yüksek başarıya sahipler. Geçen yıl düz ortaokullardaki başarı ortalaması 295, İmam Hatip Ortaokullarındaki başarı ortalaması 307’dir (500 tam puan üzerinden).
Okullarımızın tercih edileceği bu süreçte İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip Liseleri ile ilgili yapılan çalışmalar ve bu okullarımızda yapılan güzel çalışmalar hakkında aşağıdaki başlıklar fikir vermektedir ve bahsi geçen siteler kamuoyuna da açık olup ilgili linkten indirilebiliyor:
1. Anadolu İmam Hatip Liseleri Tanıtım Sunusu: Okulların Özelliği, Muhtevası, Program Çeşitliliği için,
dogm.meb.gov.tr/pdf/Anadolu_imam_hatip_liseleri_tanitim_sunusu.pptx
veya
dogm.meb.gov.tr/Aihl_iho_tanitim_sunusu.pptx
2. Proje Okulu İmam Hatipler ve Proje Türleri için,
http://dinogretimi.meb.gov.tr/proje/ProjeOkullari/ProjeOkullari.pdf
3. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce yapılan ve Koordine Edilen Farklı Eğitim Faaliyetleri ve Etkinlikler için,
http://dinogretimi.meb.gov.tr/
4. Türkiye Genelindeki imam Hatip Okullarındaki Özgün Çalışmaları ilgili başlıklar altında görmek için (Her bir kategoride birçok güzel çalışma okulları ile görülebilir),
http://dinogretimiokullar.meb.gov.tr/
5. Okullarımızın TÜBİTAK Projelerindeki Başarılar için,
http://dogm.meb.gov.tr/www/imam-hatip-liselerinin-tubitak-basarilari/icerik/515
6. Dört Dilde Münazara (Arapça- İngilizce-İspanyolca ve Almanca) için,
http://dogm.meb.gov.tr/www/4-dilde-munazara-yarismalari-iki-farkli-merkezde-Arapca-İngilizce-İspanyolca-ve-Almanca-dillerinde-gerceklestirildi/icerik/506
Arapça’da Kocaeli Mehmet Akif Ersoy Kız AİHL Türkiye birincisi olmuştur. Münazaralardan bir kısa film de ektedir.
7. Suriyeli Çocukların İmam Hatip Okullarımıza Kazandırılmasına Yönelik Yaptığımız Çalışmalardan Arapça Broşürümüz için,
http://dinogretimi.meb.gov.tr/kilavuz/Arapca_Tanitim_Kitapcigi.pdf
8. Öğretmenlerimiz İçin Yaz Dönemlerinde Gerçekleştirilecek Okuma Kamp Programı.
9. Yaz dönemlerinde öğrencilerimiz için şu alanlarda çalışmalar yapılacaktır:
Yazarlık Atölyesi Etkinlikleri , Mesleki Gelişim Genel Etkinlikleri, Kültür Ve Medeniyet Etkinleri, Arapça, Bilim Ve Teknoloji Etkinlikleri, Hafızlık Pekiştirme, Sanat Etkinlikleri (Hüsn-İ Hat, Ebru), Kur’an Tilâveti, Liderlik ve Girişimcilik, İngilizce Dil Etkinlikleri.
Din Öğretimi Bilgi-Denetim ve Takip Sistemi’nde ayrıntıları verilen ve seneye 81 ilde uygulanacak olan KTS (Kalite Takip Sistemi) ile okullarımızda bir standart oluşacak ve gün be gün mükemmel gelişmeler elde edilecektir.