Hadi Gülümse

Yazarlar
Şairin ilk kez 1967 yılında yayımlanan "Prangalar", 1975’te çıkan "Dersim" kitabı ile seksen sonrası yayımlanan "Can Taşır Dicle", "Rübailer" ve yeni şiir...
EMOJİLE

Şairin ilk kez 1967 yılında yayımlanan "Prangalar", 1975’te çıkan "Dersim" kitabı ile seksen sonrası yayımlanan "Can Taşır Dicle", "Rübailer" ve yeni şiirlerinden oluşan "Gecenin Koynunda Bir Adam" adlı bölümlerin yer aldığı bu kitap, Burkay’ın politik faaliyetleri sebebiyle çok da öne çıkmayan şairliğini yıllar sonra yeniden okurun karşısına çıkarıyor.

1937 yılında Tunceli’de doğan Kemal Burkay, 1949 yılında Akçadağ Köy Enstitüsü’ne girdi ve 1955 yılında öğretmen oldu. 1960 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirip avukatlık mesleğine başladı. Elazığ’da kaymakamlık stajı ve Osmaniye’de kısa bir süre kaymakamlık yaptı. 12 Mart darbesinden sonra yurtdışına çıktı. 1974’teki af yasasının ardından ülkeye döndü, Ankara’da yine serbest avukatlığa başladı. Mart 1980’de yeniden yurtdışına çıktı. İsveç’ten politik iltica alan Burkay, yaklaşık otuz yıldır bu ülkede yaşıyor. Geçtiğimiz yıl, başında bulunduğu siyasal örgütteki görevlerinden ayrılan Kemal Burkay, şimdilerde daha çok yazılarıyla öne çıkıyor. Kürt sorunu konusunda izlediği barışçı politikalarla dikkat çeken Burkay’ın roman, tiyatro oyunu, dilbilgisi, tarihî inceleme alanlarında yayımlanmış pek çok kitabı bulunuyor.

İlk şiirleri 1960’lı yıllarda Varlık dergisinde yayımlanan Kemal Burkay, yetmişli yıllarda yayımladığı Türkçe-Kürtçe dergi ve gazeteler ile siyasal faaliyetleri nedeniyle birkaç defa cezaevi deneyimiyle tanıştı. İlk şiir kitabı "Prangalar"ın gördüğü yoğun ilgi ile adından söz ettirdi. Daha çok sosyalist şiir geleneğine sadık kalsa da, Burkay’ın şiirinde görülen II. Yeni etkisi bu şiire olan dikkati daha da belirginleştirdi. Dönemin toplumsal olaylarına değindiği şiirleri kadar, gündelik hayata dönük şiirleri Burkay’ın şiirinin asıl gücü olarak belirdi. Nitekim, Cemal Süreya, Kemal Burkay’la ilgili bir yazısında, Burkay’ın gündelik hayata yönelmesi halinde daha güçlü bir şiir damarı yakalayacağını ifade eder. Toplumsal sorunları, kendi kuşağının aksine büyük ölçüde romantik bir bağlam içinde yazmayı sürdüren şairin, zamanla unutulmuş pek çok şiiri, seksen sonrası yeniden anımsandı.

İlk olarak Yeni Türkü grubu, şairin "Sonbahar’da Çizgiler" adlı şiirini "Buğdayın Türküsü" adlı albümünde seslendirse de, bu anımsamada en büyük pay, şüphesiz Sezen Aksu‘ya ait. Sezen Aksu, şairin "Prangalar" kitabında yer alan "Gülümse" adlı şiirini aynı adı taşıyan albümünde okuyunca, seksen sonrasında daha çok siyasal faaliyetleriyle öne çıkan Kemal Burkay’ın şiiri yeniden hatırlanır oldu. Çok geçmeden Rahmi Saltuk, şairin "Prangalar" şiirini aynı adı taşıyan albümünde okudu. Kürtçe yazdığı şiirleri ise Grup Yorum ve Mehmet Atlı gibi müzisyenler tarafından bestelendi.

Şairin yeni şiirlerine de yer verilen "Hadi Gülümse", daha çok otuz yıldır yaşadığı topraklardan uzakta olan bir şairin özlem dolu şiirlerini bir araya getiriyor. Kürt sorunu konusunda öteden beri hakim durumda olan şiddeti dışlamış, hatta bu konumundan ötürü zaman zaman hedef haline gelmiş olan Kemal Burkay’ın toplu şiirlerinde 64 yeni rübai de bulunuyor. Kitabın bir diğer önemli özelliği ise şairin Kürtçe yazdığı birçok şiirin kitapta yine şairin kendisi tarafından Türkçeye çevrilmiş olması.

Zaman