Amerika, Fethullah Gülen’i verecek mi?

Yazarlar
Erol Erdoğan’ın Yenibirlik gazetesindeki yazısı.. Darbe girişiminin sis bulutları dağıldıkça, herkesin cevabını aradığı soru bu: Amerika, FETÖ Lideri Gülen’i Türkiye’ye iade edecek mi? FETÖ...
EMOJİLE

Erol Erdoğan’ın Yenibirlik gazetesindeki yazısı..

Darbe girişiminin sis bulutları dağıldıkça, herkesin cevabını aradığı soru bu: Amerika, FETÖ Lideri Gülen’i Türkiye’ye iade edecek mi? FETÖ Lideri Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edip etmeyeceği, ABD için hukuki bir karar değil siyasi ve stratejik bir karardır. ABD’li yetkililerin “Bize delil verin” demeleri süreç yönetimi ve kendi iç dengeleriyle ilgilidir. Gülen’in son açıklamaları, iade konusunda ihtimallerin arttığını göstermekle birlikte her iki durum için de ciddi gerekçeleri masada olduğunu söyleyebiliriz.

Aşağıda, iadenin mümkün olup olmayacağına dair gerekçeleri ayrı ayrı sıralayacağım.  

ABD, Fethullah Gülen’in iade etmeyi şu gerekçelerden dolayı düşünmeyecektir.

İleriki planlar için. 15 Temmuz Darbe girişimi bastırıldı ancak Arap Baharı ile başlayan süreç dahilinde ülkemizle ilgili planlar sona ermediğine göre, önümüzdeki aylarda veya yıllarda ‘yeni tip darbe ve kaos modelleri’ denecek demektir. Örgütün Türkiye’deki mensupları yeni kaos planlarında lojistik güç olarak kullanılabileceği için ABD, Fethullah Gülen’in iade etmeyecektir.

ABD desteğinin deşifre olmaması için. Gülen’in Türkiye’ye iadesi, ABD’deki Türkiye karşıtı lobi ve istihbarat birimlerinin darbe ve daha önceki kumpaslarındaki rollerini deşifreye fırsat vereceği için ABD, Fetullah Gülen’in iade etmeyecektir.

ABD kendi güvenini sarsmamak için. ABD, Fethullah Gülen’i iade ederse, bundan sonra, dünyanın değişik bölgelerinde kendi devletlerine karşı ABD ile işbirliği yapacak aktörlere (hainlere) karşı güven kaybedeceği için ABD, Fethullah Gülen’in iade etmeyecektir.

Darbede rolünü itiraf olacağı için. ABD’nin Gülen’i iade etmesi onun darbede rolünü olduğunu kabul etmesi demektir ki, yıllarca ABD tarafından desteklendiği için bu durum ABD’yi de doğal olarak darbenin destekçisi göstereceği için ABD, Fethullah Gülen’in iade etmeyecektir.

ABD, Fethullah Gülen’in iade etmeyi şu gerekçelerden dolayı düşünecektir.

Yeni aktörler bulacağı için. Artık başarı imkânı kalmamış ve kadrosu büyük ölçüde deşifre olmuş, üstelik sosyal karşılığını kaybetmiş FETÖ yerine Türkiye’de ve bölgede ikame edeceği yeni aktörler bulacağı için ABD Fethullah Gülen’in iade edecektir.

Türkiye ile ilişkileri bozmamak için. ABD, Türkiye’nin iade konusunda kararlı tutumundan dolayı, Türkiye ile ilişkilerini germemek için, darbedeki rolü ayan beyan ortada olan Gülen’i iade edecektir.

Kaos planının parçası olsun için. Öcalan örneğinde olduğu gibi, Türkiye’deki yargılanması esnasında kaos planında değerlendirmek üzere, planlanmış bir strateji dahilinde, ABD, Fethullah Gülen’i iade edecektir.

Her iki durum için gerekçeler bunlar. ABD’nin FETÖ Lideri Gülen’i Türkiye’ye vereceğini gösteren 3 gerekçe, vermeyeceğini gösteren 4 gerekçe var. Türkiye olarak, her şartta durumu lehimize çevirecek çoklu strateji ile yol almalıyız. Şimdi dersimize çalışma zamanı.