ABD’yi tatmin etmek için neleri gömdük?

Yazarlar
Mehmet Barlas Sabah gazetesindeki yazısında herkesi hayrete düşüren “gömülü uçaklar” olayını konu ediyor… O şarkının sözleri ne kadar doğruymuş. Gerçekten “Bir başkadır be...
EMOJİLE

Mehmet Barlas Sabah gazetesindeki yazısında herkesi hayrete düşüren “gömülü uçaklar” olayını konu ediyor…

O şarkının sözleri ne kadar doğruymuş. Gerçekten “Bir başkadır benim memleketim.” Mesela dünyanın herhangibir coğrafyasında toprağı kazdığınızda maden çıkar, su çıkar… Ama benim memleketimde toprağı kazdığınızda uçak da çıkıyor.

Kayseri’de yer altında 50’den fazla Alman yapımı “Focke-Wulf190” savaş uçağının bulunduğuna ilişkin haberi okuduğunuzda siz de o şarkının sözlerini mırıldanmadınız mı?

Toprağın altındalar

Arkadaşımız Metin Can’ın haberinegöre, 1947’de ABD’nin Türkiye’ye yardım planı ile bir anda ortadan kaybolan ve bu arada envanterlerden de silinen 72adet “Focke-Wulf FW-190” tipi uçaktan 50’si Kayseri Eski Havalimanı’nın altında (2. Hava İkmal Komutanlığı öncephesi) gömülüymüş… Uçakların ortaya çıkarılması ile ilgili ilk resmi çalışma 2015’te gerçekleşmiş. Metal-detektör testleri ile uçaklar tespit edilmiş. Ancak uzayan bürokrasi ve araya giren 15 Temmuz darbe girişimi uçakların gün yüzüne çıkmasını engellemiş.

Yok edilmişler

Almanya’ya krom satmamız karşılığında1943’te Türkiye’ye gelen bu tek kişilik savaş uçakları, 1947’de ABD’nin baskısı ile yok edilmişler… Daha doğrusu bunların 50 tanesi, yağlı brandalara sarılarak Kayseri’de yer altına gömülmüş.

Türk-Amerikan ilişkilerine ışık tutan bir gelişme değil mi bu?

Ya hep ya hiç

Amerika bize bir şey verdiği zaman, o ana kadar sahip olduklarımızın yok edilmesi şartını hep koşmuyor mu? Bu uçaklar konusunda da böyle olmuş. ABD,İkinci Dünya Savaşı’nın ardından elinde kalan binlerce uçağı müttefiklerine dağıtmak üzere çalışma başlatmış.

Nihayetinde ABD’li yetkililer ile 1947’de anlaşmaya imza atılmış. Anlaşma gereği Türk ordusunun envanterindeki tüm Alman FW-190’lar imha edilecekmiş. O tarihten sonra uçaklar ….

yazının devamını okumak için…