Yıldız Sarayında Tiyatro İzlemek

Tiyatro
Osmanlı saray mimarisinin son örneklerinden Yıldız Sarayı, saray olarak kullanıldığı yıllarda devlet işlerinin yanında birçok kültürel faaliyete de sahne oldu.  Yıldız’da sıkça rastlan...
EMOJİLE

Osmanlı saray mimarisinin son örneklerinden Yıldız Sarayı, saray olarak kullanıldığı yıllarda devlet işlerinin yanında birçok kültürel faaliyete de sahne oldu.  Yıldız’da sıkça rastlanan etkinliklerden biri de tiyatro idi. Sarayın içindeki özel tiyatro binasında ve bahçesinde oyunlar oynanır, bazen ünlü tiyatro sanatkârları İstanbul’a gelirler ve saraya davet edilirlerdi. Zaman zaman II. Abdülhamid’in kendisi de komedi tarzında piyesler yazar ve bunları sarayın tiyatro grubuna oynatırdı. Ana binaları, köşkleri, parkları ve korusuyla İstanbul’un en güzel noktasında konumlandırılmış olan, Osmanlı Devleti’nin bir dönemki yönetim yeri ve kültür hayatının kalbi Yıldız Sarayı’nda yaklaşık yüz yıl sonra tekrar tiyatro perdesi açılıyor. 

Sezon boyunca birbirinden önemli klasik eserleri tiyatroseverlerle buluşturan Tiyatro Kedi, yarından itibaren üç farklı oyunu Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü Bahçesi‘nde sahneleyecek. Yarın akşam saat 21.00’de Molliere‘in yazdığı ve Haldun Dormen‘in başrolde oynadığı Kibarlık Budalası‘yla Yıldız Sarayı’ndaki gösterilerine başlayacak olan tiyatro, Beaumarchais tarafından yazılan ve 200 yılı aşkın bir süredir oynanan Figaro’nun Düğünü ve Reşat Nuri Güntekin‘in Çalıkuşu adlı romanından tiyatroya uyarladığı oyunu da izleyicilerle buluşturacak. Kibarlık Budalası 1 ve 8 Temmuz, Figaro’nun Düğünü 2 ve 3 Temmuz Çalıkuşu da 9 Temmuz’da tiyatroseverleri sarayda bekliyor olacak.

‘Aydın padişahların yaptığını yıllar sonra yeniden yapıyoruz’

Tiyatro Kedi Genel Sanat Yönetmeni Hakan Altıner, bu fikri geçtiğimiz sene hayata geçirmeyi düşündüklerini; ancak daha fazla oyunla burada yer almak için bu yazı beklediklerini söylüyor. Kibarlık Budalası, Figaro’nun Düğünü ve Çalıkuşu gibi klasiklerin bu ortama yakışacağını düşünüp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurduklarını, bakanlığın da projelerini kabul ettiğini belirten Altıner; "Burada yaklaşık yüz yıl önce padişah emri ile tiyatro ve operalar oynandı. Sarayın içinde günümüzde kullanılamayan bir de tiyatro sahnesi var. Biz gelecek kış oralarda da bir ateş yakar mıyız ümidi ile, bu sanat etkinliğini o zamanki aydın padişahların yaptığı şeyi sürdürelim istedik." diyor. Çok riskli bir işe girdiklerinin farkında olduklarını ifade eden Altıner, ancak seyircinin tepkisinin çok olumlu olduğunu ve kendilerini heyecanlandırdığını sözlerine ekliyor.

Tiyatromuzun ustalarından Haldun Dormen de, sarayda yeniden tiyatro oynanacağı ve kendisi de burada sahneye çıkacağı için mutlu olduğunu söylüyor. Dormen, "Saraylarda hep tiyatro, opera oynandı. Ben çok mutluyum, inşallah tiyatroseverler de mutlu olurlar. Eğer tiyatroseverler ilgi gösterirse burada yeniden sürekli oyunlar oynanır." şeklinde konuşuyor.

Zaman