Tiyatroya Medrese Açıyorlar

Tiyatro
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde inşaatı devam eden ‘Tiyatro Medresesi’, Türkiye ve dünya tiyatrosu için bir buluşma noktası olmayı hedefliyor. Medrese mimarisiyle inşa...
EMOJİLE

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde inşaatı devam eden ‘Tiyatro Medresesi’, Türkiye ve dünya tiyatrosu için bir buluşma noktası olmayı hedefliyor. Medrese mimarisiyle inşa edilen mekanda öğrenciler usta-çırak ilişkisi içinde yetişecek. Tiyatro Medresesi’nin inşaatı gönüllülerin katkısıyla yürüyor.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde ‘Tiyatro Medresesi’ açılıyor. Cumhuriyet’ten sonra ilk defa medrese adı altında açılacak mekân, yaza doğru bitiyor. Uluslararası birçok söyleşi, atölye, tiyatro projesine ev sahipliği yapması planlanıyor.

Projenin sahibi Seyyar Sahne’nin oyuncuları. Altenatif solanlarda çalışan, tiyatro kampları yapan ekip, başlarını sokabilecekleri, sağlıklı araştırmalar yapabilecekleri bir salon ihtiyacı duydukları için böyle bir işe koyulmuşlar. Yaptıkları işler farklı olunca, farklı bir solon arayışına girmişler haliyle. Cumhuriyet öncesinden kalma metruk taş yapıların restorasyonu yoluyla bir medrese inşa etmek için sağa sola göz gezdirmişler. Diyarbakır, Mardin, İstanbul, Kapadokya… Ama hiçbiri istedikleri gibi değil. Oyunculardan Erdem Şenocak, Şirince de inşa ettiği taş yapılarla ünlü Sevan Nişanyan’a konuyu açınca durum değişmiş. Nişanyan projenin mimarı olmuş, oyuncular cebindeki bütün paraları ortaya koyup (Sezgin Yiğit’in maddi desteğiyle) altı dönümlük bir arazi satın almış. Geçtiğimiz yıl temeli atılan medresenin inşaatı hâlâ devam ediyor. Sona erdiğinde, irili ufaklı çalışma salonları, 200 metrekarelik bir gösteri salonu, büyük bir yemekhanesi, kütüphanesi, 40 kişi kapasiteli yatak odaları, amfitiyatrosu ile önemli bir tiyatro mekânı ortaya çıkacak.

Ekibin medrese ismini kullanmasının da özel bir sebebi var: Medrese mimarisine olan ilgileri ve Osmanlı’da olduğu gibi eğitmenlerle öğrencilerin bir arada kaldığı, usta-çırak ilişkisinin oluştuğu ve bireylerin bilgiyle yatıp kalktığı bir ortam akla getirmesi. Medresenin programı bugünlerde şekillendiriliyor. İki senede bir düzenli olarak uluslararası tiyatro akademisyenlerinin ve pratisyenlerinin belirli bir tema çerçevesinde çalıştığı buluşmalar düzenlenmesi planlanıyor. Performans odaklı festivaller, ünlü oyuncuların katıldığı söyleşi ve paneller ile tiyatroya farklı bir bakış açısı getirmek temel hedef. Medrese yaz-kış konaklayacak bir ekip, haftanın 5-6 günü farklı temalar (hareket ve ses makamı vb) üzerine çalışmalar yapacak, sonuçlarını atölye çalışmaları ve gösterilerle meslektaşlarıyla paylaşacak. 2006 yılından bu yana İznik Gölü kıyısında ve Bodrum Gümüşlük Akademesi’nde düzenlenen tiyatro kampları 2012’den itibaren medresede yapılacak. Bütün eğitimler raporlanıp Medrese Yayınları tarafından kitap haline getirilecek.

Türkiye ve dünya tiyatrosu için bir çekim merkezi ve buluşma noktası olmayı hedefleyen Tiyatro Medresesi tamamen tiyatro gönüllülerinin destekleriyle yapılıyor. Bağış miktarına göre salondan koltuk ayrılacak, belirli periyotlarda konaklama imkânı sağlanacak. Tiyatro Medresesi 800 bin liralık bir harcama ile hayata geçirilecek.
 

Zaman