‘Tiyatro sahnelerinde gittikçe ahlaksızlaşan ve yozlaşan bir dil var’

Tiyatro
“Kapılar” tiyatro oyununun yazarı ve yönetmeni Ebru Aksakallı, eğitim gördüğü yıllarda tiyatro oyunlarında birçok sorun gözlemlediğini belirterek, “Maalesef tiyatro sahnelerinde müst...
EMOJİLE

“Kapılar” tiyatro oyununun yazarı ve yönetmeni Ebru Aksakallı, eğitim gördüğü yıllarda tiyatro oyunlarında birçok sorun gözlemlediğini belirterek, “Maalesef tiyatro sahnelerinde müstehcenlik, yarı çıplaklık, ‘Sanatın ahlakı yoktur’ diye gittikçe ahlaksızlaşan ve yozlaşan bir dil var” dedi.

Aksakallı, Fatih Belediyesince Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyun öncesi öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü mezunu olduğunu belirten Aksakallı, “Okuldayken tek hayalim hep ailelerin gelip izleyebileceği tiyatro sahnelemeleri yapmaktı” diye konuştu.

Aksakallı, Türkiye’de sahnelenen birçok tiyatro oyununun ailece izlenebilecek oyunlar olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Tiyatro oyunlarında rejisel anlamda ciddi sorunlar var. Toplumumuzun kaldıramayacağı rejiler var, söylemlerine hiç değinmiyorum bile. Toplumsal algıya ciddi hasarlar veren, inançları küçümseyen, aşağılayan metinlerle karşılaşıyoruz.”

Eğitim gördüğü yıllarda tiyatrolardaki sorunları fark ettiğini dile getiren Aksakallı, “Maalesef tiyatro sahnelerinde müstehcenlik, yarı çıplaklık, ‘Sanatın ahlakı yoktur’ diye gittikçe ahlaksızlaşan ve yozlaşan bir dil var” değerlendirmesinde bulundu. 

“Hayatında tiyatro izlememiş insanlar tiyatro yapıyor”

Bir tiyatro oyununun sahnelenmesi için büyük emek harcandığını belirten Aksakallı, 5 oyun yazdığını ancak onları sahnelemeden önce “Kapılar”ı daha fazla oyuncuyla buluşturmak istediğini söyledi.

“Biz tiyatrodan aldığımız her şeyi yine tiyatroya veren insanlarız ama sahne bulmakta zorlandığımız oluyor” diyen Aksakallı, şöyle devam etti:

“Oyunum daha çok izleyiciyle buluşsun istiyorum. Hem izleyicinin içinden geliyorum hem de bu işin eğitimini aldım ve daha iyi anlayabiliyorum, yansıtabiliyorum. Hayatında bir satır tiyatro okumamış, izlememiş, tiyatro metnine ‘senaryo’ diyen ve ‘tiyatro yapıyoruz’ diyen insanlar da var. Bir şekilde yollarını bulup sürekli sahne alıyorlar, bu da çok ciddi haksız rekabet oluşturuyor.”