Suriyeli Gençlerin Tiyatro Tutkusu

Tiyatro
Suriye’de evlerinin bir odasını tiyatroya çeviren tiyatrocu ikiz kardeşler Ahmed ve Muhammed Malas‘ın ünleri, Suriye’nin yanı sıra Mısır ve Yemen gibi Arap ülkelerinde de yayılıyor. ...
EMOJİLE

Suriye’de evlerinin bir odasını tiyatroya çeviren tiyatrocu ikiz kardeşler Ahmed ve Muhammed Malas‘ın ünleri, Suriye’nin yanı sıra Mısır ve Yemen gibi Arap ülkelerinde de yayılıyor.

Evlerinin 3 metrekarelik odasını tiyatro olarak düzenleyen kardeşler, müzik için cep telefonunu, dekor olarak odadaki dolapları, rüzgar efekti için vantilatörü kullanıyor.

Ücretsiz izlenebilen oyunlara en fazla 15 izleyici kabul edilebiliyor. Bu yüzden oyun izlemek isteyenlerin birkaç gün önceden telefonla yer ayırtması gerekiyor.

Tiyatro odasının girişinde oluşturulan bekleme salonunun duvarlarında, yabancı ve Suriyeli tiyatro oyuncularının fotoğrafları, oyun afişleri ve Malas kardeşleri izlemeye gelen önemli kişilerin bıraktığı küçük hediyeler ve notlar göze çarpıyor.

Devlet tiyatrosuna giremediler

Suriye Devlet Tiyatrosunun sınavlarına üç kez girdiklerini, ancak üçünde de kabul edilmediklerini anlatan Malas kardeşler, "Bütün zorluklara rağmen, savaşmaya devam etmemiz gerektiğini düşündük" diyor.

Devlet Tiyatrosuna girmekten vazgeçen kardeşler, kendi yazdıkları oyunları sergilemek üzere tiyatro arayışına girdiklerini, ancak bu kez de karşılarına "izin bürokrasisinin" çıktığını belirtiyor. Yazdıkları oyunları Kültür Bakanlığına inceletip izin almak için bir süre uğraşan kardeşler, özel tiyatroda oynamak için de sponsor bulamayınca, kendi işlerini kendileri yapma kararına vardıklarını anlatıyor.

"Neyse ki ailemizden izin almak için bürokrasiyi aşmamız gerekmiyordu" diyen Malaslar, "7 ay önce ev tiyatrosuna başladıklarını ve oyunlarını 75 kez sergilediklerini" söylüyor.

Devlet tiyatrosundan davet

Devlet Tiyatrosunun bazı oyuncularının kendilerini izlemeye geldiğini anlatan Malas kardeşler, "Tiyatrodan oyuncular ve sınav komisyonunda bulunanların bir kısmı bizi izledi ve çok beğendi. Tiyatroya davet ettiler, bu kez biz kabul etmedik" diyor.

Ancak Kültür Bakanlığının davetini istediklerini ve bakanlığın davetini kabul edeceklerini kaydeden kardeşler, "Burası bizim ülkemiz. Ülkemizden değil, bürokrasiden ve kötü insanlardan nefret ediyoruz" diye konuşuyor.

Ebu Hamlet ile Necm

Malas kardeşler, kendilerini üne kavuşturan "Malas Drama" adlı oyunda kendi hikayelerini anlatıyor. Suriye’deki toplumsal gelişmelerin de yansıtıldığı oyunda, bürokrasiyi ve sanat dünyasının sıkıntılarını eleştirel dille anlatan kardeşler, Arap dünyasında çok sevilen bazı Türk dizilerini de eleştiriyor.

Oyun, bir fabrikada işçi olarak çalışan "Ebu Hamlet" (Hamlet’in babası) ve "Necm"in (Yıldız) hayallerinden oluşuyor.

Yemek ve çay aralarında nasıl ünlü birer yıldız olabileceklerini konuşan iki arkadaş, sık sık kavga ediyor.

Hollywood‘a doğrudan ulaşamayacaklarına karar veren iki arkadaş, Türk dizilerini seslendirerek elde edecekleri parayla önce Bollywood’da boy göstermeyi, ardından Hollywood’a ulaşmayı düşlüyor.

Kendilerini düşlerine kaptıran iki arkadaş, oyunun sonunda bütün bunların rüyadan ibaret olduğunun farkına varıyor.

"Türk dizileri, Türk toplumunu yanlış tanıtıyor"

Türk dizilerini "Türkiye’den güzel manzaralar gösterdiği için" sevdiklerini belirten Malas kardeşler, "dizilerin Türk toplumunu yanlış tanıttığını" düşünüyor.

Malaslar, "Türk dizilerinde, çok fazla gayrimeşru iş ve ilişki var. Arap dünyası, Türklerin dizilerde anlatıldığı gibi yaşadığını düşünüyor. Başrol oyuncusu olan karakterler kötü şeyler yapıyor, ama kahraman gibi gösteriliyor. Malas Drama’da bunu eleştirdiğimiz bir bölüm var" ifadesini kullanıyor.

Türkiye’de bir tiyatroda oynamak istediklerini belirten Malas kardeşler, Aziz Nesin’in bazı kitaplarını okuduklarını ve oyunlarını seyrettiklerini söylüyor.

Suriye’de geçen yıllarda düzenlenen bir tiyatro festivalinde Hümeyra ve Şebnem Dönmez’in de rol aldığı bir oyunu izlediklerini anlatan ikiz kardeşler, Hümeyra’yı çok beğendiklerini ifade ediyor.

"Nasıl devam edeceğimize karar veremedik"

Suriyeli tiyatro oyuncuları ve eleştirmenlerin de kendilerini izlemeye geldiğini anlatan kardeşler, oyunculuk kariyerlerine nasıl devam edeceklerine henüz karar veremediklerini belirtiyor.

Malas kardeşler, "Bizi izlemeye gelen eleştirmenler ya da tiyatro oyuncuları, ev tiyatrosunun ilk kez yapıldığını söylüyor. Böyle devam etmemizi tavsiye ediyorlar. Geçen haftalarda Mısır’dan bir teklif aldık. Gidip gitmeme konusunda kararsız kaldık. Çünkü insanlar bizi ev tiyatrosuyla tanıyor ve bizim tek farkımız bu" diyor.

İkiz kardeşlerin, aşk şiirlerini topladıkları bir kitaplarının yanı sıra evlerinin bahçesine ithaf ettikleri "Sahne 23" adlı bir tiyatro kitapları bulunuyor.