Şehir Tiyatrosu’nda alt yazılı sezon

Tiyatro
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, Şehir Tiyatroları’nda işitme engelli vatandaşların, sahnede bütün diyalogları alt yazılardan takip edebi...
EMOJİLE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, Şehir Tiyatroları’nda işitme engelli vatandaşların, sahnede bütün diyalogları alt yazılardan takip edebileceklerini söyledi.

Şahin, Beşiktaş Yıldız Parkı’ndaki Malta Köşkü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, 3 Ekim’de perdelerini açacak Şehir Tiyatroları’nın 2012-2013 sezonu hakkında bilgi verdi.

Şahin, bu yıl Şehir Tiyatroları’nda engelli vatandaşlara yönelik yeni hizmetler sunmayı planladıklarını belirtti.

İşitme engelli tiyatroseverlerin oyunları artık ”alt yazılı” olarak izleyebileceğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

”İşitme engelli vatandaşlar akan yazılar halinde sahneden bütün diyalogları takip edebilecekler. Bu uygulamayı Harbiye Tiyatrosu’nda Vişne Bahçesi oyunuyla başlatacağız. Teknik sorunlar çözülme noktasında. Yeni sezonda Şehir Tiyatroları, işitme engelliler başta olmak üzere faklı alanlarda seyir sorunları olan bütün yurttaşlarımıza tiyatroyu götürecek.”

İstanbul tiyatro kenti olsun

20 Nisan’da göreve başladığını hatırlatan Şahin, ”Benden önceki arkadaşların deneyimlerini, birikimlerini, bana bıraktıklarını daha iyi kullanmaya çalışarak bugün sizin karşınızdayım” dedi.

Şehir Tiyatroları’nın kuruluşunun 100’üncü yılına yaklaşıldığını belirten Şahin, ”Şehir Tiyatroları bu kentin kültürel birikimi. Tek bir amacımız var. Kent insanları için tiyatroyu vazgeçilmez kılmak ve tiyatro için herkesi seferber edebilmek” diye konuştu.

Daha önceki dönemlerde tiyatro hakkında konuşanların, tiyatroyu yorumlayanların tiyatrodan uzak olduğunun görüldüğünü anlatan Şahin, şöyle konuştu:

”Şehir tiyatrosu, şehrin insanına ulaştığı sürece, her kesimden, her bölgeden insana ulaştığı sürece, hem kendi yerini bulacak, hem de daha anlaşılır bir tiyatroyu tiyatroseverlerle paylaşmış olacağız. Umarım en ücra köşedeki insanların tiyatroya gelmesini sağlar ve istanbul’u bir tiyatro kenti yaparız.”

Sezonun teması: Yeni yazar, yeni oyun

Şehir Tiyatroları’nın bu yılki temasının ”Yeni yazar, yeni oyun” olduğunu ifade eden Hilmi Zafer Şahin, ”Repertuvarımızda pek çok yeni yazara yer verdik. Bunların büyük bölümü Türk tiyatrosunda ilk kez eserleri sahnelenecek yazarlar olacak” dedi.

Şahin’in verdiği bilgiye göre, Şehir Tiyatroları’nda Ekim ayı itibarıyla sahnelenmeye başlayacak oyunlar şunlar:

”Vişne Bahçesi (Anton Çehov), Dar Ayakkabıyla Yaşamak (Duşan Kovaçeviç), Oyun (Samuel Beckett), Büyünün Gözleri (Mehmet Murat İldan), Türkiye Kayası (Fehime Seven), Zengin Mutfağı (Vasıf Öngören), Radyonun İçindekiler (Cenk Gündoğdu), Hıdrellez (Fruze Engin), Definename (Sinan Bayraktar), Yuvaya Dönmek (Alessandra Paoletti), Kösem Sultan (Turan Oflazoğlu), Ali Baba ve Kırk Haramiler (Can Doğan), Damlaların Dansı (Sema Ergenekon – Gökhan Aktemur), Okul Gezisi: Kaşıkçı Elmasının Peşinde (Burcu Sevil Şahin), Edi’nin annesi Nerede (Pınar Yaygel-Raşel Meseri), Islık Sever Max (Volker Ludwig – Carsten Krüger)”

Sahnelenmesi planlanan oyunlar da şöyle:

”Bir Şehnaz Oyun (Turgut Özakman), Genç Osman (Turan Oflazoğlu), Deli İbrahim (Turan Oflazoğlu), Koca Sinan (Hayati Çorbacıoğlu), Akide Şekeri (Ali Meriç), Ölümün Kıyısında (Kadir Bozkurt), Pişti (Nogay Kesim), Pembe Barutlu Kibritler (Nihat Çapar), Cibali Karakolu (Muammer Karaca), Kuyruklu Yıldız Altında (Hüseyin Rahmi Gürpınar) ve Kes ve Kaç (Peter Horsler), İsli Sisli Pis Puslu (Volker Ludwig – Reiner Lücker), Lay Lay Lom (Sevgi Sakarya), Yedi Köyün Yargıcı (Sönmez Atasoy), Kedi İle Palyaço (Erhan Özçelik), Karagöz Tatlıcı (Caner Bilginer), Harikalar Mutfağı (Ege Işık – Halıuk Işık), 3 Kardeş ve Muhteşem Kurt (Okan Karaca)”

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/