Karadeniz Tiyatroya Doyacak

Tiyatro
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce Trabzon’da düzenlenen "10. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali", 2-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT) M...
EMOJİLE

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce Trabzon’da düzenlenen "10. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali", 2-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT) Müdürü Fatih Dokgöz, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Festival Birim Sorumlusu Sükun Işıtan, tiyatro oyuncuları Şevki Çepa ve Ceyhun Gen ile Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde festivalle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Dokgöz, "Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler Tiyatro Buluşması" adıyla başlayan ve ilk yılından beri hedefini daha da geliştirerek uluslararası yaygınlığını, niteliğini kuvvetlendiren "Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nin, bu yıl onuncu yılında, onuncu kez izini duvara kazıyacağını söyledi.

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun 21 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve geride kalan 9 festival boyunca, 21 ülkeden 62 tiyatro topluluğuna ev sahipliği yaptığını belirten Dokgöz, bu sürede oynanan 131 oyunla binlerce seyirciye ulaştığını kaydetti.

Dokgöz, 2 Mayıs Cumartesi günü açılış töreniyle başlayacak bu yılki festivale, 14 ülkeden 16 topluluğun katılacağını ve festivalin 15 Mayıs 2009 tarihine kadar süreceğini bildirdi.

Festivalin yine heyecan verici tiyatro oyunları, renkli ve kuvvetli programıyla sanatseverlerin karşısına çıkacağını dile getiren Dokgöz, "Bu şehrin geçmişinin duvarlarına, 21 yıllık izini, varlığıyla, duruşuyla, gerçekleştirdikleriyle bırakmış olan Trabzon Devlet Tiyatrosu, festivalin simgesi olan hikayeyle yine yeni konuklarını karşılayacak ve duvara 10. yılın izlerini siz sanatseverlerin katılımıyla bırakacaktır" dedi.

Dokgöz, festivale, Romanya ve Moldova’dan 2’şer grup olmak üzere Fransa, Rusya, Türkiye, KKTC, Gürcistan, Polonya, İsrail, Bulgaristan, Kazakistan, İspanya, Kanada ve Almanya’dan tiyatro topluluklarının katılacağını söyledi.

Bu ülkelerden Kazakistan, Polonya ve KKTC’nin festivale ilk kez katılacağını belirten Dokgöz, Kanada’nın da, festivalde oyun sahnelemeyeceğini, sadece atölye çalışması gerçekleştireceğini kaydetti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Festival Birim Sorumlusu Sükun Işıtan da, bir gazetecinin, "festivale daha önce katılan Azerbaycan ve Ermenistan’ın bu yıl neden katılmadığı" yönündeki sorusu üzerine, festivalde her yıl daha önce katılmayan ülkeleri ön plana çıkardıkların ı ifade etti. Işıtan, şunları söyledi:

"Her festival kendi çıtasını daha yükseğe çıkarmaya çalışır. Her yıl festival bittikten sonra bir sonraki yılın hazırlıklarına başlıyoruz. Yüzlerce davet gönderiyoruz ve bu davetlere karşılık yüzlerce cevap alıyoruz. Bir yıllık çalışma sonucunda en iyi oyunları seçmeye çalışıyoruz. Oyunları belirlerken sanatsal kalitelerini göz önüne alıyoruz. Seçtiğimiz oyunları daha yukarıda bulduğumuz için bu yıl bu oyunlara karar verdik. Ülke tercihlerinde başka bir nedenimiz yok."

Işıtan, Romanya’dan katılan 2 gruptan biri olan Tony Bulandra Tiyatrosu’nun "Aşık Hitler" adlı oyununun Romanya ve Ermenistan ortak yapımı olduğunu, ancak oyun Romanya’da sahnelendiği için festival programında da Romanya adıyla yer aldığını söyledi.

Seyircinin festivale gösterdiği ilginin oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Işıtan, "Festivalimizin, ilk yıllarında 3 bin 500 olan seyirci sayısı 4 bin 700’e çıkmış. Bu yıl hedefimiz 5 bin 500 seyirci, hatta 6 bine kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Ciddi bir seyirci potansiyeli var. Bu zamana kadar hiçbir düşüş olmamış, seyirci sayısı hep artmış" diye konuştu.

Işıtan, "Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nin, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce düzenlenen Adana festivalinden sonraki en eski festival olduğunu belirterek, "Türkiye’de en bilinen festival İstanbul Festivali’dir. İki yılda bir yapılan bu festival, en fazla 6 ülkeden 6 topluluğu ağırlar. Festivalimizde 15 tiyatro topluluğunun ağırlanacağı düşünülürse, taşıdığımız sorumluluğun ön plana çıkması isteğimizin anlaşı lacağını düşünüyorum" dedi.

Şehirlerin festivalleri, kültürel etkinlikleriyle tanındığını kaydeden Işıtan "Festivalimizin 10. yılında, şehirdeki coşkuyla buluşması en büy ük dileğimiz. Trabzon, kanı kaynayan bir şehir. Misafir ülkelerimizi çok iyi ağırlayacaktır" diye konuştu.