İtalyan Sahnelerinin Türk Juliet’i

Tiyatro
İtalya’da Romeo ve Juliet oyununda Juliet’i canlandıran Türk tiyatro sanatçısı Deniz Özdoğan, İtalyan tiyatrosunda ilk zamanlar kendisini kabul ettirmenin zor olduğunu ancak daha sonra olu...
EMOJİLE

İtalya’da Romeo ve Juliet oyununda Juliet’i canlandıran Türk tiyatro sanatçısı Deniz Özdoğan, İtalyan tiyatrosunda ilk zamanlar kendisini kabul ettirmenin zor olduğunu ancak daha sonra olumlu tepkiler aldığını söyledi.

Uzun yıllardır İtalya’da yaşayan ve ünlü İngiliz şair-oyun yazarı William Shakespeare’in Romeo ve Juliet eserinde, Juliet rolüyle geçen sene ”Premio Orte Atellanae” en iyi tiyatro oyuncusu ödülüne layık görülen Deniz Özdoğan, yabancı bir ülkede başrole yükselişini, kendini kabul ettirişini ve iki ülke arasındaki tiyatro kültüründeki farklılıkları, AA muhabirine anlattı.
 
İtalyanların başrolde yabancı bir oyuncuyu gördüklerinde, kendisinin karşılaştığı tepkileri sorulan Özdoğan, Orta Avrupa’da, Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde, günümüzde başrollerde yabancı olmasının normal karşılandığını belirterek, "Başta hakikaten zor oldu çünkü İtalyan tiyatrosu için yabancı oyuncu çok yeni ve ender rastlanan bir şey. Böyle büyük bir projede, başrolde bir yabancı görmek kesinlikle alışık olmadıkları bir durum. Eliseo gibi daha geleneksel bir seyirci kitlesine hitap eden tiyatrolarda, bu yadırgama daha sık yaşanıyor" dedi.
 
Oyunda, meşhur balkon sahnesini dikey değil de yatay bir şekilde canlandırdıkları bilgisini veren Deniz Özdoğan, seyircinin başta bunu da yadırgadığını ancak tüm bu önyargıların üstesinden gelmeyi başardıklarını ve oyunla ilgili çok olumlu geribildirimler aldıklarını ifade etti.
 
Özdoğan, 31 Ocak’tan 12 Şubat’a kadar Roma’daki Eliseo Tiyatrosu’nda oynadıkları oyunlarına, hem Eliseo’nun kendi seyircisinin hem de hayatında ilk kez tiyatroya giden binlerce gencin geldiğini kaydetti.
 
Juliet rolünde 2 yıl
 
Sanatçı Özdoğan, Romeo ve Juliet oyununa geçen sene başladıklarını anımsatarak, "Bu sene çok daha keyifli. Geçen sene çok daha gergindim ve çok daha büyük sorumluluk vardı üzerimde. Seyirci nasıl bir tepki verecek gibi. Hakikaten çok iyi tepkiler aldık. Bu sene hepimiz daha rahat oynuyoruz. İyi bir takım olduk" ifadelerini kullandı.
 
AA muhabirinin üçüncü yıl olacak mı sorusuna başarılı tiyatrocu, bu konuda bir istek olduğunu fakat bir diğer başrol oyuncusu İtalyan sinemasının jönlerinden Riccardo Scamarcio’nun başka projeleri olduğunu, belki de yola Scamarciosuz devam edilebileceği yanıtını verdi.
 
İtalyan sinemasının yetiştirdiği önemli erkek oyuncularının başında gelen ve oyunda Romeo’yu canlandıran Riccardo Scamarcio ile birlikte rol almanın nasıl olduğu sorulan Deniz Özdoğan, şunları kaydetti:
 
"Ben de korkuyordum başlarda. Çok tanımıyordum. Önden şöhreti gelmişti kulağımıza. Korkuyordum bütün bu deli kızlardan. Palermo’da binlerce kız, kulisin önünde çığlık çığlığa bekleşiyorlardı. Gençler, yaşlılar, böyle bir kadınlar ordusu. Bunlar bana ne yaparlar diye düşündüm. ‘Seni ne kadar kıskandığımızı tahmin bile edemezsin’ diyorlardı."
 
Tiyatroda Türkiye-İtalya farkı
 
5 yaşından beri sahnelerde yer aldığını, 14 yaşında kadrolu olmak üzere İstanbul Şehir Tiyatroları’nda rol aldığını dile getiren Özdoğan, yurt dışına gidişini şöyle anlattı:
 
"Bir yerde boğulmaya başladım. Merak etmeye başladım dışarıda neler yapılıyor diye. Ekonomik kriz dönemiydi. Kimse, emekliye ayrılmadığı için kadrolarda da yer açılmıyordu. Onun için bütün gençler konservatuvarları bitirip, işsiz kalıyorlardı. Çok sancılı bir zamandı. Şimdi İstanbul’daki bütün o yeni genç gruplar, hep o dönemin çocukları. Çünkü bütün o enerji ve anlatma isteğiyle bir sürü başka küçük özel gruplar kuruldu. Bazılarımız da yurt dışına gitti."
 
Tiyatro kültürü açısından iki ülke arasındaki farklılıklara da değinen Deniz Özdoğan, İtalya’nın tarihi anlamda durağan bir dönemden geçtiğini bildirdi.
 
Bu durağanlıkta İtalya’da, uzun yıllar iktidarda kalan Silvio Berlusconi ve hükümetlerinin de katkısı olduğunu savunan başarılı Türk tiyatrocu, "İtalyanlar üzerinde de bir şaşkınlık var; ekonomik, politik ve sanatsal anlamda. Bir tek Palermo’da heyecan vardı. Orada hayat var. İlginç bir şekilde anarşi kokusu aldığınız yerde, sanat da daha bereketli yeşeriyor. Türkiye’de, bütün bu karışıklığa rağmen ama tam da bu karışıklık sayesinde çok daha canlı bir tiyatro var. Sanatın gerçekten yeşerdiği zamanlar, bu zamanlar. Türkiye’de çok daha güzel şeyler yapılıyor ve seyirci de çok daha aç yeni şeyler görmeye. İtalyanlara göre; bu konuda daha talepkarız" dedi.
 
Deniz Özdoğan, ilerideki hedefleri arasında, uzun yıllardır İtalya’da yaşayan ve pek çok başarılı filme imzasını atan Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in bir filminde rol almanın yer aldığını belirtti.
 Özdoğan’ın başrolünde bulunduğu, son iki sezondur üst üste gişe rekorları kıran Romeo ve Juliet oyununun, Roma’daki gösterimi Pazar günü sona erdi ve buradan turne kapsamında Milano’ya geçti. Türk sanatçı, Romeo ve Juliet’i, Türkiye’de oynamak için uğraştıklarını ancak İstanbul Bienali’ne katılıp katılmama hususunda halen haber beklediklerini de sözlerine ekledi.

AA