İstanbul Tiyatro Festivali’nde Geri Sayım Başladı

Tiyatro
18. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım başladı. Yurtdışından beş, Türkiye’den 40’a yakın topluluğun 22 mekânda 100’e yakın gösteri gerçekleştireceği etkinlik 10 Mayıs &...
EMOJİLE

18. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım başladı. Yurtdışından beş, Türkiye’den 40’a yakın topluluğun 22 mekânda 100’e yakın gösteri gerçekleştireceği etkinlik 10 Mayıs – 5 Haziran arasında düzenlenecek. Kutluğ Ataman’ın festival için özel olarak hazırladığı ‘Sılsel, Türkiye’ye yazılmış mektuplar’ projesi, Pekin Operası, koreograflar Montalvo & Hervieu ile Cirque de Soleil dansçılarının ‘Orfeo’ yorumu, zengin programdaki ilgi çekici yapımlardan sadece birkaçı.

 Festivalin dün akşam İKSV Salon’da yapılan tanıtım toplantısına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Festival Sponsorları Aygaz, Opet ve Tüpraş’ı temsilen Seval Kızılcan ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Dikmen Gürün katıldı. Toplantıda söz alan Bülent Eczacıbaşı “Bu yıl yine festivale katılmak isteyen bazı geniş çaplı yapımları mekân sorunu sebebiyle İstanbul’da izleyiciyle buluşturamamanın üzüntüsünü yaşıyor ve İstanbul Tiyatro Festivali’nde AKM gibi büyük kapasiteli merkezleri kullanabileceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. Festivalin bu seneki mekânları ise Ali Paşa Han, Sahne Beşiktaş, Caddebostan Kültür Merkezi, Galata Rum İlköğretim Okulu, Garajistanbul, Haldun Taner Sahnesi, Hamursuz Fırını, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hasköy İplik Fabrikası, İkinci Kat, Kenter Tiyatrosu, Kumbaracı50, Küçük Sahne, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Mekân Artı, Oyun Atölyesi, Salt Galata, Üsküdar Stüdyo Sahnesi, Üsküdar Tekel Sahnesi, Salon, Tiyatro Hal, Tiyatro Pera. Festivalin bu seneki onur ödülleri ise yine programda yer alan ‘Elin Elimde’ oyunuyla tekrar bir araya gelecek Cüneyt Türel ile Başar Sabuncu’ya verilecek. 
 
Kutluğ Ataman’ın ‘Sılsel’ projesi

Festivalin muhtemel hitlerinden, Kutluğ Ataman’ın özel performansı ‘Sılsel’, adını Mardin’in eski Süryani evlerinin tavanlarına yapılmış gökyüzü tasvirinden alıyor. Aramicede kanat çırpması anlamına geldiği düşünülen ‘Sılsel’in çıkış noktası, Kutluğ Ataman’ın Mardin ziyaretinde duyduğu bir hikâye. Rivayete göre sokağa çıkmaya korkan Süryaniler, gökyüzü özlemlerini giderebilmek için evlerinin tavanlarına motifler çizip içlerini turkuvaz renkte boyarlarmış. 12 Mayıs’ta, Kutluğ Ataman’ın gökyüzüne ilk parçayı eklemesiyle başlayacak performansa, 5 Haziran’a kadar dileyen herkes katkıda bulunabilecek. ‘Sılsel’, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda sahnelenecek. 
 
Hamlet–Schaubühne Berlin (Almanya)

Avangard çalışmalarıyla tanınan Thomas Ostermeier’in pek çok ülkede kapalı gişe oynayan ‘Hamlet’ yorumu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde. Shakespeare’in 20’den fazla karakterinin sadece altı oyuncu tarafından canlandırılacağı temsilde Ostermeier da oyun boyunca kullanacağı bir kamerayla bu karakterlerin tüm ayrıntılarını sahneye getirecek. 
 
Orfeo – Cirque du Soleil dansçıları (Fransa)

Fransız koreograflar José Montalvo & Dominique Hervieu’nun Kanadalı topluluk Cirque du Soleil dansçılarıyla gerçekleştirdiği ‘Orfeo’ yorumu Monteverdi, Philipp Glass gibi bestecilerden hip-hopa uzanan müzikler eşliğinde sahneye taşınacak. Bruegel, Rubens ve Picasso gibi ressamlardan esinlenen video projeksiyonu da temsilin bir diğer parçası. Genç Orfeo rolünü belden aşağısı felçli dansçı Lucas Patuelli üstleniyor. 
 
Kafka’nın Maymunu–Young Vic Theatre Company (İngiltere)

Festivalin, gittiği her ülkede kapalı gişe oynayan bir diğer yapımı, Franz Kafka’nın ‘Bir Akademi İçin Bir Rapor’ adındaki hikâyesinden uyarlanan ‘Kafka’nın Maymunu’. Walter Meierjohann’ın yönettiği oyunda Laurence Olivier ödülü sahibi Kathryn Hunter, insanlaşmaya çalışan bir maymunun hikâyesini sahneye taşıyor. 
 
Hans Ya Da Heiri-Zimmerman&de Perrot (İsviçre)

‘Hans Ya Da Heiri’ İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılar arasında yer aldığı, 360 derece dönen sahne tasarımı ile İsviçre’den ödül alan bir tiyatro, sirk, dans ve müzik gösterisi. Sahnedeki dört odalı evin oyunculara bazen zemin bazen tavan olacağı sözsüz oyun, insanların birbirlerine benzemesinin yarattığı sıkıntıyı ve kıstırılmışlık hissini konu alıyor. 
 
Gergedan – Théâtre de la Ville (Fransa)

Ionesco’nun 1950’li yılların tarihsel ve politik dalgalanmalarını aktardığı ‘Gergedan’, Théâtre de la Ville ve Paris Festival d’Automne Festivali’nin yönetmeni Emmanuel de Marcy-Motta tarafından, günümüze göndermeler eşliğinde yeniden sahneleniyor. 
 
Çin yılına hazırlık

İstanbul Tiyatro Festivali, ‘Türkiye’de Çin Kültürü Yılı’ kapsamında 5 Mayıs’tan itibaren Fulya Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu ve Pekin Operası gösterilerinin ardından, 10 Mayıs’ta da Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Tiyatrosu’nun İstiklal Caddesi’nde renkli bir sokak gösterisine ev sahipliği yapıyor. 
 
‘Yedi’

Türkiye’den tanınmış yedi oyuncu, gazeteci ve insan hakları savunucusunun, dünyanın dört bir tarafından kadın hakları için mücadele eden yedi kadınla yapılan röportajları okuyacağı ‘Yedi’ de festivalde. Sekiz ülkede sahnelenen okuma tiyatrosu ‘Yedi’nin Amerika’daki gösterimi Hilary Clinton’ın sunumuyla açılmıştı. ‘Yedi’yi şimdiye dek okuyan isimler arasında Oscar ödüllü oyuncu Meryl Streep ve AB Parlamentosu parlamenteri ve İsveçli yedi erkek parlamenter gibi isimler yer alıyor. ‘Yedi’ 2010’da İstanbul’da Muammer Karaca Tiyatrosu’nda da okunmuştu.

40’a yakın yerli oyun var

 Tiyatro Festivali, bu yıl da ağırlıklı olarak seyirciyle ilk kez buluşacak yerli yapımlara yer veriyor. İstanbul’da ilk kez seyirciyle buluşacak 30’un üzerinde yerli oyunun yanı sıra Dostlar Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu ve Oyun Atölyesi de programda.

Özel gösterİmler

Dostlar Tiyatrosu, ‘Ben Bertolt Brecht’
Kenter Tiyatrosu, ‘Aşk Mektupları’/ ‘Kraliçe Lear’
Oyun Atölyesi, ‘Antonius ile Kleopatra’

Yeniler

*Tiyatro Pangar, ‘Macbeth’ (Mehmet Birkiye’nin yönettiği oyunda Demet Evgar başrolde.)
*Tiyatro Oyunbaz, ‘Rozencrantz ve Guildenstern Öldüler’
*Ve Diğer Şeyler Topluluğu, ‘Yola Çıktığım Gün Sakin Serin Bir Sabahtı’
*Diyarbakır Belediye Tiyatrosu, ‘Antigone’ (Kürtçe, Türkçe altyazılı)
*Tiyatro Avesta, ‘Kapan’ (Kürtçe, Türkçe altyazılı)
*Şehir Tiyatroları ÇGSM, ‘İçtima-i Hakiki’ (Emre Koyuncuoğlu’nun Amin Malouf metinlerinden yola çıktığı oyun, Ortadoğu’daki gelişmeleri izliyor.)
*Tiyatro Pera, ‘Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im’
*Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, ‘Karşılaşmalar’
*‘İnsan Manzaraları’ (Selim Doğru’nun hazırlayıp müziklerini bestelediği gösteri, Nâzım Hikmet ve Judith Herzberg’in şiirleri üzerine kurulu)
*‘Oda ve Adam’ (Mesut Arslan/Theater Onderhetvel, Kunstenfestival 0090 ve Toneelhuis ortak yapımı.)
*‘İnsan Sesi’ (Jean Cocteau’nun metni Ayşe Lebriz Berkem tarafından yorumlanıyor.)
*İstanbul Devlet Tiyatrosu, ‘Çehov Makinası’
*‘Elin Elimde’ (Anton Çehov ve Olga Knipper’in ilişkisini konu alan oyun, ilk kez 50 yıl önce bir araya gelen Başar Sabuncu, Metin Deniz ve Cüneyt Türel’i tekrar buluşturuyor.)
*BiTiyatro, ‘Yeni Kiracı’
*İBB Şehir Tiyatrosu, ‘Oyun’
*Altıdan Sonra Tiyatro, ‘Dertsiz Oyun’
*İkinci Kat Tiyatro, ‘Yalnızlar Kulübü’
*‘Lulabay-Bir Cihangir Hikâyesi’ (Aslıhan Erguvan yazıp yönetiyor.)
*‘Roof’ (Pina Bausch’un eserinde de yer alan bağımsız koreograf ve dansçılar Leyla Postalcıoğlu ile Benjamin Block, prömiyerini Berlin’de yaptıkları gösterilerini İstanbul’a taşıyor.)
*Tiyatro Hal, ‘Yaka Beyaz’ Entropi Tiyatro, ‘Açık Pencere’
*‘Kupa Kız’ (Konsept ve koreografi İlkay Türkoğlu)
*EKİP, ‘Parti’
*Studio 4 İstanbul, ‘Olmamış mı?’
*Tiyatro Artı, ‘Bizde Yok’
*Ayrin Ersöz, ‘Arzunun Bedeni’
*RemDans, ‘Deplasman’
*‘Üç Faz’ (Bilge Sürmeli ve Irmak Altınbulak’ın sergileyeceği performansın koreografisi Aydın Teker’e ait.)
*Aslı Bostancı, ‘Tales In No Language’
*Prospero Dans Topluluğu, ‘Lokum’
*noland, ‘sOYUN’
*İstanbul Dans Tiyatrosu, ‘Yorgun Sırlar’

Radikal