Doktorlar Sahnede

Tiyatro
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde görev yapan iki doktor ve bir röntgen teknisyeninin ‘Arkadaşlarımıza oynayalım, anı olsun.’ diye başladıkl...
EMOJİLE

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde görev yapan iki doktor ve bir röntgen teknisyeninin ‘Arkadaşlarımıza oynayalım, anı olsun.’ diye başladıkları tiyatro gösterileri Türkiye’ye açıldı. İlk gösterilerini mesai arkadaşlarına yapan sağlık personeli, yoğun istek üzerine Türkiye’nin değişik illerinde 10 kez sahneye çıktı.

KTÜ Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı’nda asistanlık yapan Dr. İsmet Eraydın, Dâhiliye Anabilim Dalı doktoru Serkan Besli ve röntgen teknisyeni Koral Koç’tan oluşan ‘Grup Bilmem Ne’ adlı tiyatro ekibinin kuruluş hikâyesi hastanede başlıyor.

Üç arkadaş, acil servislerde yaşanan ilginç, aynı zamanda komik olayları nasıl ifade edeceklerini düşünüp tiyatro grubu kurmaya karar vermiş ve ‘Kalp Krizi Değil, Gülme Krizi’ isimli bir oyun hazırlamışlar. Grup ilk gösterisini mesai arkadaşlarına sunmuş. Onlardan beğeni, bir anlamda da onay alan oyun, daha sonra hastalar karşısında sahnelenmiş. Oyunlarıyla beğeni toplayan ‘Grup Bilmem Ne’, ardından Trabzon, Adana, Ankara ve İstanbul’da da gösterilerine devam etmiş. 14 Mart Tıp Bayramı’nda Sağlık Bakanlığı adına İstanbul Cevahir Kongre Merkezi’nde bin kişinin karşısına çıkmışlar. Grup Bilmem Ne, son olarak Adana ve Mersin’de seyircilerle buluşmuş.

Tiyatrocu sağlık ekibi, talep üzerine Trabzon Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesi’nin işitme engelli öğrencilerine tiyatro keyfi yaşatmış. Çok sayıda işitme engelli öğrencinin katıldığı gösteri, Özel Gülbaharhatun Koleji Salonu’nda yapılmış. Öğrenciler oyunu, dudak okuma yöntemi, vücut dili ve Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Abdioğlu’nun işaret dili çevirimiyle izlemiş. Abdioğlu, gösteri teklifinin doktorlardan geldiğini ve kendilerinin de bunu severek kabul ettiğini söylüyor.

Grubun üyelerinden Dr. İsmet Eraydın, amaçlarının hem bir sosyal aktivite yapmak, hem de meslektaşlarını ve hasta yakınlarını eğlendirmek olduğunu ifade ediyor. Dr. Eraydın, "Doktorluk meşakkatli bir meslek olduğu için arta kalan zamanda sosyal faaliyet olarak kendimize tiyatroyu seçtik. Oyunumuzda hastaneyi, sağlık ocaklarını ve 112 Acil’i anlatıyoruz. Hem hastayı, hem hasta profilini, hem de sağlık çalışanlarını konu ediyoruz. Buradan seçtiğimiz güzel, komik ve mizah yüklü olayları işliyoruz." diyor.

Grup kurmanın planlı bir çalışma olmadığına dikkat çeken Eraydın, bir acil servis görevi sırasında buna karar verdiklerini, ilk gösteriyi meslektaşlarına daha sonra da farklı illerde değişik gruplara yaptıklarını anlatıyor. Eraydın, oyunun adına ilişkin, "Siyasi kriz duyduk, askeri kriz duyduk, ekonomik kriz duyduk, gülme krizini de biz uydurduk." ifadelerini kullanıyor. Dr. Serkan Besli de, hedeflerinin hem iş stresini atmak hem de sağlık çalışanları ve hastalara bir nebze olsun moral aşılamak olduğunu dile getiriyor. Besli, gösteri sonrası izleyenlerden çok güzel dönüşümler aldıklarını vurguluyor. Röntgen teknisyeni Koral Koç ise tiyatro ile verdikleri mesajlarla hem insanları eğlendirmeye hem de eğitmeye çalıştıklarını söylüyor. Tiyatrocu sağlık personeli, sahnelenen oyunda hiçbir kişi, kurum ve kuruluşun rencide edilmediğini belirtiyor. Grupla ilgili video görüntüleri Facebook ve Dailymotion sitelerinde ‘Grup Bilmem Ne’ adıyla izlenebiliyor.

Zaman