Hollandalı sokak tiyatrosu topluluğu Close-Act, yaklaşık 25 kilogram ağırlığında ve 5 metre boyundaki dinozor kostümlerini kullandıkları gösterisiyle yaklaşık 50 ülkede sahne aldı.
Hollanda’da yaklaşık 25 yıl önce Hesther Melief ve Tonny Aerts tarafından kurulan Close-Act, tasarladıkları dev kostümlerle yaptıkları gösterilerle tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı.
Geçen sürede ABD’den Çin’e, Avustralya’dan İsveç’e yaklaşık 50 ülkede gösteri sunan topluluk, daha önce çeşitli gösterileriyle sahne aldığı Türkiye’de, dev dinozor kostümlerinin kullanıldığı ‘Saurus’ adlı gösterisini ilk kez İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında Kültürpark’ta sahneledi.
Kültürpark’ta kendilerine ayrılan alanda dev kostümlerin içine giren oyuncular, kostümün kalan parçalarını da takarak neredeyse dışarıdan görünmez hale geliyor.
Oyuncuların, bağladıkları ‘tahta bacaklarıyla’ ayağa kalkmasıyla 7 metre uzunluğundaki dinozor, bünyesindeki sistemden çıkan seslerle de gerçekçi hale bürünüyor.
Ağırlığı akü ve ses sistemiyle 25 kilograma ulaşan dinozorları oldukça çevik şekilde kontrol eden oyuncular, uzun ve disiplinli çalışmalarının mükafatını, üstün performans ortaya koyarak seyircilerin alkışları ve sevgi gösterileriyle alıyor.
Senaryo gereği, tahta bacak kullanan iki bakıcılarıyla Kültürpark içinde dolaşan 6 dinozor, çember oluşturarak etrafındaki seyircilerle iletişim kurmaya çalışıyor.
Bu yakınlaşma, çoğu zaman gülümseme ve kahkahalarla karşılanırken ‘dev yaratıklarla’ ilk kez karşılaşan bazı çocuklar, gözyaşlarını tutamayarak annelerine sarılıyor.
Dinozorlar, gezileri süresince bazen de ağaçlardaki meyveleri yiyor. Yaklaşık bir saat süren gösteri sonunda oyuncular, kendilerini takip eden seyircilerin alkışları altında kostümlerinden çıkıyor.
‘Çocukların tepkisi, tüm ülkelerde aynı’
Topluluğun kurucusu ve sanat yönetmeni Hesther Melief, AA muhabirine, bir kostüm yapmanın aylarını aldığını belirterek, ‘Kostümlerin nasıl yapıldığı, bizim büyük sırrımız. Bu kostümleri kontrol etmek dışarıdan kolay gözüküyor olabilir ama hiç de kolay değil. Oyuncularımız, çok fazla pratik yaptıkları için kontrole alıştı’ diye konuştu.
Kuruldukları günden bu yana yaklaşık 50 ülkede sahne aldıklarını aktaran Melief, şöyle devam etti:
‘ABD’ye gittiğimizde insanlar çıldırıyor, dinozorların arkasına zıplamak istiyor. Çin’de ise pek sevdiklerini söyleyemem, gösteri sonunda biraz alkışladılar. Türkiye’de ise insanlar oldukça rahat, sakindiler. Dünyanın her tarafında ise çocuklar aynı tepkiyi veriyor. Bazen renkleri, boyutları ve çıkardıkları seslerden dolayı korkuyorlar. Bazen de bir sonraki gün tekrar gösteriye gelip, yanında getirdiği kitaba bakıp, ‘Sen bu dinozorsun’ diyorlar.’
Melief, ‘Saurus’ gösterisinin daha büyük gösterinin parçası olduğunu dile getirerek, bu gösteriyi de Türkiye’de sahnelemeyi arzuladıklarını sözlerine ekledi.