Başbakan’a hakkımda bir çok şikayet gitmiş

Tiyatro
A Haber ‘de yayınlanan Selin Ongun ‘un sunduğu Bi Sormak Lazım programına katılan Kenan Işık, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ‘ın sanat danışmanlığı görevinden isti...
EMOJİLE

A Haber ‘de yayınlanan Selin Ongun ‘un sunduğu Bi Sormak Lazım programına katılan Kenan Işık, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ‘ın sanat danışmanlığı görevinden istifasından sonra ilk kez konuştu.

Şehir Tiyatroları ‘ndaki yönetmelik değişiminin ardından istifa eden Işık, Kadir Topbaş ‘a istifasını nasıl sunduğunu, İskender Pala ‘nın muhafazakar sanat tartışmasını nasıl değerlendirdiğini anlattı. İskender Pala ‘nın süreçteki tutumuna dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Belediye Başkanlığı döneminde “Başbakan ‘a hakkımda bir yığın şikayet gitmiş” diyen Kenan Işık ‘ın Selin Ongun sorularına verdiği dikkat çeken yanıtlar şöyle:
 
Neye, nasıl karşı çıkılacağına dair bir direniş kültürü yoktur aslında. Arkadaşlarımdan özür dileyerek söyleyeyim; bir alt yapı eksikliği de vardır bu anlamda. O yüzden her şey önce büyüyor, büyütülüyor sonra, köpük gibi sönüyor.
 
“ŞEHİR TİYATROLARI ‘NDAKİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİ GAZETEDEN ÖĞRENDİĞİM İÇİN İSTİFA ETTİM”
 
Bir teknik olarak çok hatalıydı, çünkü şehir tiyatrosunda çok radikal bir karar alınıyor. Yönetim darmadağın ediliyor. Yönetmelik tamamen yeniden yazılıyor. Ben orada danışmanı ve tiyatrodan da anlayan biriyim hasbelkader! Ama kimse bizim böyle bir planımız var, böyle bir değişiklik yapıyoruz, bile demedi bize. Tüm bunlardan haberim olmadı. Tam anlamıyla böyle bir değişiklik olduğunu gazetelerden öğrendim. Bu bir kere şık değil. Danışmana hiç haber vermeden ortada bir yaptırım ve değişiklik varsa, zaten o danışmanın orada olması bence abes. Öbür türlü zaten bundan haberim olsaydı buna karşı çıkardım.
 
“FAHİŞEYİ UZUN ETEKLERLE VE BAŞÖRTÜSÜYLE SAHNELEYEMEZSİNİZ!”
 
Tahmin ediyorum ki öyle. Çünkü söylediğim gibi bir kafa karışıklığı var. Sanatı “senin dediğin gibi mi benim dediğim gibi mi olmalı” diye anlayanlar var. Bazı şeylere net karşı çıkanlar var. Örneğin cinsellik, oyuncunun birinin mini etek giymesine takmak gibi. Ben şaşırıyorum buna. Üstelik de burada Necip Fazıl oyunları önerilirken, Necip Fazıl niye oynanmıyor denirken, bu bakış olacak iş mi? Örneğin Necip Fazıl , diyelim ki Reis Bey oyunu… Bilmeden karşı çıkmak iyi değil, insan bilir, okur, öğrenir, anlar ve sonra der ki, “Bu yazar bana göre değil.” Ve bunu bana kanıtlayıp anlatır, ben de “Bu arkadaş haklı” derim. Bir kere bu yok! İkincisi, Reis Bey ‘de iki fahişe vardır, oyunun başında. Doğal olarak bunlar fahişe gibi giyinecektir. Fahişeyi uzun eteklerle, başörtülü yapamazsınız. Bunu böyle yaparlarsa, Necip Fazıl ‘ın oyunun sonunda “Fahişeler normal giyinmiştir” diye bir de notu var. Demek ki yazar fahişeleri başta normal giydirmemiş. Şimdi o oyunu koysam, fahişeleri de fahişe gibi giydirsem, ne diyecekler acaba! Buna karşı çıkan, “Sahnede oyuncular açık seçik giyiniyor” diyenler ne diyecek? Yine Necip Fazıl Bey ‘in Silah Pelerinli Adam diye bir oyunu daha var örneğin. Orada da kırmızı, şeffaf elbiseli bir kadın girer sahneye ve elbisesi hep açıktır.
 
“BAŞBAKAN ‘A HAKKIMDA BİR YIĞIN ŞİKAYET GİTMİŞ”
 
Danışman olmak biraz tatsızdı. Çünkü işin içine müdahale edecek bir pozisyonunuz yok. Danışmansınız. Biri size bir şey sorduğunda ancak fikrinizi söylüyorsunuz… Sonradan duyduğum Başbakan Erdoğan ‘ın Belediye Başkanlığı döneminde bir yığın şikayet gitmiş benim hakkımda. Dönemin Kültür Başkanı Şenol Demiröz şöyle dedi. “Sayın Başbakan ‘a çok şikayet gitti. Ama o da şöyle karşılık verdi. Biz oraya inandığımız, güvendiğimiz birini getirdik, ehil bir insan. Eleştiriniz varsa kendisine iletin” diyen bir tutumla karşılık vermiş.

Milliyet