İkinci Dünya Savaşı’na az bir zaman kala Japonya, Avrupa ve Amerika gibi dünya ekonomisinde söz sahibi olmayı amaçlıyordu. Dünyanın önemli topraklarına ve doğal kaynaklarına sahip olmak isteyen Japonya, dünyanın yeni süper gücü olma yolunda başarılı bir şekilde ilerliyordu. Japonya, 1930’lara kadar Çin ve Rusya ile büyük bir mücadele yaşadı. 1937 yılında ikinci kere Çin ile yaptığı savaştan dolayı, Milletler Cemiyeti tarafından uyarı almış ve cemiyetten ayrılmıştır. Pearl Harbor bu gelişmelerin ışığında önemli bir yer tutmaktadır.
Japonya, Almanya ve İtalya ile antlaşma imzalayarak Mihver devletlerinin kurulmasını sağladı. Amerika Birleşik Devletleri bu Mihver devletlerinin oluşmasına tepki göstererek Japonya’ya ambargo uygulamaya başladı. Akaryakıt ambargosu ile birlikte Panama Kanalı’nı Japon gemilerinin geçişine kapattı. Japonya’nın askeri güç ve donanmasında akaryakıtın oldukça önemli bir yeri vardı. Eğer ki akaryakıt biter ise Japonya büyük bir sarsıntı yaşayabilirdi. Amerika ve İngiltere ambargoyu tek şartla kaldıracaklarını söylediler. O da Japonya Çin ile olan savaşından çekildiği takdirde kaldırılacaktı. Japonya bu zamana kadar elde ettiği gücü bırakmak istemedi ve savaştan geri çekilmedi. Ayrıca Japonya Pasifik Okyanusu’nda ona engel olacak hiçbir devleti istemediğinden burada bulunan Amerikan donanmasına bir darbe vurma kararı aldı.
Japon İmparator donanması komutanı Chuichi Naguma, saldırı taktiğini iki şekilde uygulamaya karar verdi. İlk taktikte 183 uçak, Oahu kuzeyinden başlayacaktı. İkinci dalga ise Oahu kuzeyine yakın bir yerden 167 uçak ile başlayacaktı. Uçakların yanında denizaltı ve cep denizaltıları da hazır bir şekilde bulunacaktı. 7 Aralık 1941 yılının sabah saatlerinde Japonya Pearl Harbor saldırısını başlattı.
Etkileri
Pearl Harbor saldırısı, 12 adet Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratmış veya batırmış, 188 savaş uçağını imha etmiş, 1.178 kişi yaralanmasına ve 2,403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüne neden olmuştur. Bu saldırı Amerika’yı donanma açısından bir yıl geriye götürmüştür.
Bu olayın sonucunda ABD, Japonya’ya savaş ilan etmiş ve II. Dünya savaşına resmen dahil olmuştur. ABD, bu olayın intikamını ise insanlık dışı bir şekilde almıştır. 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya 3 gün sonra ise Nagazaki’ye attığı atom bombalarıyla yüz binlerce kişinin hayatını yitirmesine sebebiyet vermiş ve izlerini günümüze kadar taşıyan radyoaktif etkiler bırakmıştır.