İç Makedonya Devrimci Örgütü

Tarih
Bu dönemler içerisinde Yugoslavya’daki örgütler çeşitli ideolojiler içerisinde ayaklanmaların başkanlığını yürütmüşlerdir. Nitekim 1946 yılından sonra bu örgütler devlet otoritesine zarar verdikleri d...
EMOJİLE

Bu dönemler içerisinde Yugoslavya’daki örgütler çeşitli ideolojiler içerisinde ayaklanmaların başkanlığını yürütmüşlerdir. Nitekim 1946 yılından sonra bu örgütler devlet otoritesine zarar verdikleri düşünülerek ya lağv edilmiş ya da yok edilmişlerdir. Örgüt mensubları tutuklanılarak idam cezalarına veya müebbet hapis cezalarına çarptırılmak suretiyle yargılanmışlardı.

Balkan coğrafyasında  aktif bir şekilde rol oynayan iç Makedonya Devrimci Örgütü, yaptıkları devrimci eylemler ile adını unutturmamıştır. 19. Yy kurulan bu örgütün ilk büyük çaplı eylemini Selanik’te bombalı bir saldırı gerçekleştirerek faaliyetlerine başladı. Daha sonra 1903 yılında Makedonya’nın İlin bölgesinde bir ayaklanma başlatarak büyük çaplı enkazlara yol açmışlardır. Osmanlı yönetimine kafa tutacak biçimde güçlenen bu örgüt devlet için önemli kişileri rehin alarak fidye istemişler, daha sonra ödenen bu fidyeler ile silahlanmaya gidilmişti.

Örgüt  1893 yılında Selanik’te genç Makedonlardan olan Damyan Gruev, Hristo Tatarçev,Andon Dimitrov, Petar Pop Arsov ve Hristo Batanciev tarafından Kurulmuştur. Köklü bir geçmişe sahip olan bu yapılanma II. Dünya  Savaşı’na kadar farklı amaçlara hizmet etmişlerdir. Asıl gayeleri  Makedonya’nın otonom bir bölge olmasını istemeleridir. Bu yapılanmalarda öğrencilerin çok önemli rolleri vardı.  Rus ve İsviçre üniversitelerinde okumuş olan talebeleri kendi yanlarına çekerek  etkin görevlerde kullanmışlardır. II. Dünya Savaşı evresine gelindiğinde Balkan coğrafyasına yayılarak eylemler ve faaliyetler gerçekleştirmişlerdir. Aktif olduğu şehirler ise ; Manastır, Prilepe, İştip, Valandova, Resne, Koçana, Ohri, Kırçoca ve Eğri Palanka öne çıkmaktadır.

Örgütü, diğer örgütleren ayran en önemli özelliği ise  faal bir öğrenci  yapılanmasının olmasıdır.  Yapılanmanın merkez üsse Üsküp Üniversitesi olmuştur. Öğrenciler, bölgedeki diğer muhalif unsurlarla da işbirliği içerisinde olmuşlardı.

Örgütün yargılanma süreci ise şöyle gerçekleşmişti: Yargılanmaları 25 ila 28 Mart 1947 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu dönemde örgütün başkanlığını  Konstantin Hristov Terziev üstlenmişti. Diğer bir önemli lider ise 1938 yılında  Türkiye’ye kaçan  Vanço Mihaylon’dur. Örgüt, ajan ve terörist yertiştirmek suretiyle yargılanmış, Yugoslavya’ya karşı Bulgar ve Yunan muhakif gruplarla işbirliği sağlamış, bununla birlikte uluslararası bir örgüt olarak belirtilerek bu yönde yargılanmışlardı. Söz Konusu örgütlenme 1991 tarihinden bu yana  Makedonya Cumhuriyetinde milliyetçilik temeline dayalı siyasi bir parti olarak mecliste yer etmişlerdir.