Ülkemizdeki okur profili ve eğilimlerinin belirlenmesi, bilgiye erişimde dolaylı veya dolaysız karşılaşılan sorunların giderilmesine ilişkin çözüm yollarının saptanması, ilgili kurum ve kişilere önerilerde bulunulması, toplumdaki kütüphane algısının belirlenmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk ve çocuk kütüphanelerinde verilen hizmet kalitesinin yükseltilmesi, çeşitlendirilmesi ve geleceğe ilişkin yol haritasının belirlenmesi amaçlarına yönelik olarak Bakanlığın Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi hazırlandı.
Çalışmayla, ülke çapında, yurttaşlarımızın okuma alışkanlıklarının yaş, cinsiyet, medeni durum, meslek, eğitim düzeyi, coğrafi konum ve gelir durumu, anne-babanın eğitim seviyesi, kütüphane kullanım oranı gibi değişkenlerle ilişkisi incelendi.
Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi hane halkı bazlı araştırma deneyimi olan ve ülke çapında araştırmaları ile tanınmış bir firma olan SONAR yürütüldü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği 6.200 kişiyle, "yüz yüze anket yöntemi" ile yapılan araştırmadan elde edilen veriler, ileri analiz teknikleri kullanılarak yorumlandı ve Türkiye Okuma Kültürü Haritası adıyla bir basılı rapor (kitap) haline getirildi. İşte araştırmadan ilginç sonuçlar:
Araştırmaya göre, halkın yüzde 45,3’ü rastgele kitap seçip, düzensiz okuyor.
Buna karşın kitap yüzde 54’lük oy oranıyla hala en çok okunan basılı materyal konumunda.
Türkiye’de hala yılda ortalama kişi başına 7.2 kitap okunuyor.
Araştırmaya göre yüzde 61.5’lik oranla en çok tavsiye edilen kitaplar okunuyor.
Yüzde 84.2’lik oranla da düzenli olarak izlenen bir yazar yok.
Yüzde 90.16’lık bir kesim ise kitap seçiminde yayınevi tercihi yapmıyor.
Halk kütüphanelerinin varlığı ise yüzde 77’lik bir oranla bilinmiyor.
Halkın yüzde 43.5’lik bir oranın ise kütüphane kullanma alışkanlığı yok.